Τρίτη 9 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ
"Ακίνδυνα γάλα και κρέατα"

Ανακοίνωση για το πρόβλημα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας για την κτηνοτροφία και τη δημόσια υγεία

Ολα τα κρέατα και τα προϊόντα τους που παράγονται είτε εισάγονται στη χώρα μας - με δεδομένες τις απαγορεύσεις που ισχύουν για τις εισαγωγές βοδινού από Μ. Βρετανία - μπορούν άφοβα να καταναλώνονται, συνιστά το Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με όλες τις εισηγήσεις των διεθνών οργανισμών, επίσης, με το γάλα και τα παράγωγά γαλακτοκομικά προϊόντα δε μεταδίδεται η ασθένεια και επομένως μπορεί να καταναλώνονται άφοβα.

Την παραπάνω σύσταση κάνει το Τμήμα Κτηνιατρικής, αφού έλαβε υπόψη τα δημοσιευμένα στον επιστημονικό Τύπο δεδομένα, τις γνωματεύσεις της Επιστημονικής Κτηνιατρικής Επιτροπής της ΕΕ και τα πρόσφατα συμπεράσματα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (3/4/96). Οπως διαπιστώνεται, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα από τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, ενώ και στις άλλες χώρες της ΕΕ - πλην Μ. Βρετανίας - ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόβλημα με την ασθένεια. Τα απαγορευτικά μέτρα που αποφασίστηκαν προληπτικά από την ΕΕ, διευκρινίζεται, πάρθηκαν μετά από συγκεκριμένη εξέταση του προβλήματος από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το Διεθνές Γραφείο Επιζωοτιών και την Κοινότητα και βασίζονται στο "σενάριο της χειρότερης περίπτωσης" - της υπόθεσης δηλαδή... "έστω ότι μεταδίδεται στον άνθρωπο".

Οσον αφορά τη χώρα μας, σημειώνεται ότι στο Τμήμα Κτηνιατρικής, αλλά και σε άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπάρχουν εργαστήρια που ασχολούνται ερευνητικά με το θέμα και έχουν πλήρη δυνατότητα διάγνωσης και μελέτης των σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ