Τρίτη 9 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εντός και επί τα αυτά

Η σύνθεση του συνεδρίου των νομαρχών, από πρώτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του "ΣΥΝ", δεν εμπόδισε την έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος, με μοναδικό ουσιαστικό αίτημα να τους δοθεί προς διαχείριση ένα μεγαλύτερο κομμάτι της "πίτας"

Ενα γενικό ευχολόγιο, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο αντιδράσεων, αν δε λύσει η κεντρική διοίκηση τα μεγάλα προβλήματα, που με τη στάση της δημιουργεί στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αποτελεί το ψήφισμα που ενέκριναν οι νομάρχες, με τη λήξη των εργασιών του 1ου τακτικού Συνεδρίου της Ενωσής τους στην Αλεξανδρούπολη. Στο ψήφισμα αναφέρονται μεν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νομαρχίες, αλλά, πέρα από γενικές θέσεις και αοριστολογίες, δεν εκφράζεται η βούληση για άσκηση πίεσης στην κεντρική διοίκηση, τέτοιας που να αποδεικνύει ότι οι αιρετοί είναι αποφασισμένοι να κινηθούν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού.

Μετά την αναμενόμενη κατάργηση της θέσης του περιφερειακού διευθυντή, οι νομάρχες ζητούν αυτή τη φορά την κατάργηση του θεσμού της περιφερειακής διοίκησης, εγκλωβίζοντας και πάλι τη διεκδίκησή τους εντός των πλαισίων της αναδιάρθρωσης της κρατικής μηχανής. Ζητούν την επαναφορά των αρμοδιοτήτων που τους αφαιρέθηκαν και τη μεταφορά και νέων, που αφορούν στην εποπτεία των ΝΠΔΔ, όπως νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα και λιμενικά ταμεία.

Παράλληλα, εκφράζουν γενικά τη στήριξή τους στα σχέδια για την περιφερειακή συγκρότηση του κράτους, αρκεί να μη θίγει τις νομαρχίες και ζητούν ενδυνάμωση του ρόλου της ΝΑ με προσωπικό, αρμοδιότητες και πόρους. Ομως, δεν εκφράστηκαν ειδικά επί του νομοσχεδίου για την περιφερειακή συγκρότηση του κράτους, για το οποίο επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν με νέο έκτακτο συνέδριο, που θα γίνει στις 27 Απρίλη στην Αθήνα. Ζητούν ακόμα την αναμόρφωση μακροπρόθεσμα του φορολογικού συστήματος, με σκοπό την απόκτηση επαρκών πόρων για τη ΝΑ, ενώ ταυτόχρονα αφήνουν ανοιχτό το δρόμο για τη νομαρχιακή φορολογία, κάτι, που πέρα από διαχειριστές και διεκπεραιωτές εντολών, θα καθιστά τους νομάρχες και φορομπήχτες. Μεσοπρόθεσμα, ζητούν φέτος να ψηφιστεί το θεσμικό πλαίσιο που θα καλύπτει το οικονομικό κόστος λειτουργίας της ΝΑ.

Το σοβαρότατο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της ΝΑ, οι οποίοι ούτε λίγο - ούτε πολύ χάνουν ό,τι δικαιούνται όλοι οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, αντιμετωπίζεται στο ψήφισμα με την ευχή να υπάρξει θεσμική και εργασιακή κατοχύρωση των εργαζομένων στη ΝΑ, με βελτίωση των αποδοχών τους και ισότιμη μισθολογική μεταχείριση.

Για τα ζητήματα της ανάπτυξης, οι νομάρχες δηλώνουν, ουσιαστικά, σύμφωνοι με την ασκούμενη πολιτική και ζητούν μόνο να διαχειριστούν οι ίδιοι περισσότερο χρήμα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αφού, όπως αναφέρουν στο ψήφισμά τους, "η ΝΑ έχει αποδείξει τη διαχειριστική ικανότητά της".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Είπαν "ναι" στο "καπέλωμα" (1997-05-24 00:00:00.0)
Διαφωνούν... συμφωνώντας οι νομάρχες (1997-03-09 00:00:00.0)
Διαφωνούν, συμφωνώντας οι νομάρχες (1997-01-26 00:00:00.0)
Σε ρόλο διαχειριστή του κυβερνητικού προγράμματος (1996-11-28 00:00:00.0)
Μπλοκάρει τα αντιπλημμυρικά η ΕΥΔΑΠ (1996-08-31 00:00:00.0)
"Δε διαπίστωσα προβλήματα" (1995-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ