Κυριακή 26 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Διαφωνούν, συμφωνώντας οι νομάρχες

Ολοκληρώνονται οι περιφερειακές συνελεύσεις Νομαρχιακών Συμβουλίων, που γίνονται στο πλαίσιο απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, προκειμένου να συζητηθούν οι αντιθέσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας. Οπως προκύπτει, όμως, από τις θέσεις που έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα, οι "αντιθέσεις" δεν έχουν άλλο σκοπό παρά να "ωραιοποιήσουν" το νομοσχέδιο και δεν αγγίζουν την ουσία του, που είναι η παραπέρα ενδυνάμωση του περιφερειάρχη και ο στραγγαλισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Χτες, έγιναν οι συνελεύσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης και Στερεάς Ελλάδας. Στις περιφερειακές συνελεύσεις, που έχουν ήδη γίνει, η πλειοψηφία των νομαρχών και των νομαρχιακών συμβούλων έχουν συμφωνήσει, ουσιαστικά, με την αποδυνάμωση και το στραγγαλισμό της Αυτοδιοίκησης, που προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο. Η δε κριτική τους επικεντρώνεται σε επιμέρους διατάξεις και αναλώνονται σε ευχολόγια και φραστικές διαμαρτυρίες σχετικά με τον αποδυναμωμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης. Αποφεύγουν, δηλαδή, να αγγίξουν την αιτία της αποδυνάμωσης: τη σύμπλευση και υποταγή της κυβέρνησης στις κατευθύνσεις και τους πολιτικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θέλει την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στην Περιφέρεια. Η τελευταία, σύμφωνα με τις επιταγές των Βρυξελλών, θα λειτουργεί ως κεντρικός μηχανισμός σχεδιασμού, αξιολόγησης και προώθησης αντιλαϊκών πολιτικών αποφάσεων.

Σχετικά με τα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα, οι αιρετοί ζητούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, προτού αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες μεταξύ της Περιφερειακής Διοίκησης και της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, "ώστε η ενδυνάμωση της Περιφέρειας να μη γίνει σε βάρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης". Να μην καταργηθούν, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, οι Νομαρχιακές Επιτροπές, που λειτουργούν ανά νομαρχία. Επίσης, να προωθηθεί σχέδιο νόμου που να διασφαλίζει την οικονομική αυτοτέλεια του θεσμού.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της ΝΑ, η πλειοψηφία των αιρετών δεν "τολμά" να θίξει την οικονομική ασφυξία, που επιβάλλει η κυβέρνηση στο θεσμό, μέσω πενιχρών χρηματοδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στραγγαλισμό, που εξωθεί τις νομαρχίες στην επιβολή πρόσθετων, νομαρχιακών αυτή τη φορά, χαρατσιών στους εργαζόμενους. Κάτι που γίνεται, ήδη, στη Βοιωτία και ετοιμάζεται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και αλλού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ