Κυριακή 26 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιπαλεύουν τις καταστροφικές επιλογές

Υποκινητές της νέας αγροτικής εξέγερσης είναι η πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζεται και η αδιαφορία της κυβέρνησης για τη λύση των οξυμένων αγροτικών προβλημάτων, που οδηγούν στο μαζικό ξεκλήρισμα

Η κυβέρνηση, αν και υποχρεώθηκε στην πρόσφατη μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών να παραδεχτεί ότι, πραγματικά, έχουν δίκιο, όχι μόνον απέρριψε τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά και οργάνωσε ολόκληρη συκοφαντική εκστρατεία και λασπολογία για υποκινούμενους, τάχα, αγώνες και για στρατηγική ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής και του προϋπολογισμού της κυβέρνησης! Δηλαδή της πολιτικής και του προϋπολογισμού που υλοποιούν τις καταστροφικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σύγκλισης του Μάαστριχτ, την ΚΑΠ και τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ (Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου). Τα προβλήματα όμως καίνε τους αγρότες και η ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων τους, που την αρνείται η κυβέρνηση, είναι εντελώς αναγκαία, προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν και να συνεχίσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες να καλλιεργούν τα χωράφια τους. Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος που οι αγρότες, πάλι, αντιμετωπίζοντας την κυβερνητική αναλγησία και αδιαφορία, εξαναγκάζονται να βγουν στους δρόμους και τις πλατείες.

Το αγροτικό εισόδημα, που συνεχώς μειώνεται τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα των βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας, φέτος έχει υποστεί καθίζηση. Οι μικρομεσαίοι αγρότες - βαμβακοπαραγωγοί αδυνατούν να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο εισόδημα επιβίωσης. Με τις χαμηλές τιμές στο βαμβάκι και τα άλλα προϊόντα και με τις μειωμένες λόγω κακοκαιρίας αποδόσεις, το εισόδημα των αγροτών έχει περιοριστεί δραματικά, σε οριακό σημείο. Γι' αυτό και προβάλλεται το ζωτικής σημασίας αίτημα για ενίσχυση. Αυτό το αίτημα επιβίωσης των αγροτών η κυβέρνηση το διαστρεβλώνει και, προβάλλοντας πως η Κοινότητα απαγορεύει τη χορήγηση τέτοιων ενισχύσεων, συκοφαντεί τους αγρότες, γιατί θέλουν εθνικές ενισχύσεις και στήριξη του εισοδήματός τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Λες και οι αγρότες δε δικαιούνται από τον προϋπολογισμό, από τον οποίο η κυβέρνηση επιδοτεί με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές τους εμποροβιομήχανους, για να εξασφαλίζουν σίγουρα κέρδη και εισόδημα μεγάλο... Αντίθετα, όταν διεκδικούν οι αγρότες, κατηγορούνται από την κυβέρνηση πως ξαναφέρνουν, τάχα, την επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ!

Μείωση εισοδήματος και χρέη

Αλλά η αντιαγροτική πολιτική, που συνεχώς μειώνει τα εισοδήματα των μικρομεσαίων αγροτών, συσσώρευσε όλα αυτά τα χρόνια τεράστια χρέη που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν οι αγρότες. Τα χρέη αυτά διογκώθηκαν και λόγω των τοκογλυφικών επιτοκίων και των τόκων υπερημερίας. Γι' αυτό οι αγρότες - που αδυνατούν να τα πληρώσουν - ζητούν τη ρύθμισή τους με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις μειωμένες δυνατότητες των αγροτών για την εξόφλησή τους. Η κυβέρνηση αυτά τα ληξιπρόθεσμα συσσωρευμένα χρέη τα υπολόγισε σε 350 δισεκατομμύρια, από τα οποία μόλις τα 150 δισεκατομμύρια είναι τα δάνεια και τα περισσότερα "πανωπροίκι" της ΑΤΕ. Ομως, η κυβέρνηση αρνείται να τα ρυθμίσει και να μειώσει τα τοκογλυφικά επιτόκια που επιβάλλει στα αγροτικά δάνεια. Δάνεια, που χρησιμοποιούνται για τις καλλιέργειες και την αγορά αγροτικών εφοδίων και εξοπλισμού. Κι αυτό την ίδια ώρα που χαρίζει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές στο μεγάλο κεφάλαιο, στα γνωστά τζάκια των μεγαλοβιομηχάνων και των εφοπλιστών.

Μόνο για εφοπλιστές φτηνό πετρέλαιο

Η κυβέρνηση αρνείται επίσης να ικανοποιήσει και το αίτημα των αγροτών για τη διάθεση πετρελαίου για αγροτική χρήση σε τιμή τράνζιτ, όπως το παίρνουν και οι εφοπλιστές... Απορρίπτει επίσης το αίτημα για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και τα αγροτικά μηχανήματα και το αίτημα για αύξηση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα. Δεν είναι έμποροι - εξαγωγείς οι αγρότες για να τύχουν επιδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό...

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση υποκριτικά προβάλλει την ανάγκη για τη μείωση του κόστους και για παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων. Κι όμως, η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 18 σε 8%, αλλά και επιτρέπει την ασύδοτη αύξηση των τιμών των αγροτικών εφοδίων, των ζωοτροφών και των αγροτικών μηχανημάτων από τους εισαγωγείς εμποροβιομήχανους.

Κερδοσκοπούν οι γαλακτοβιομηχανίες

Οσον αφορά την κτηνοτροφία,είναι γνωστό ότι χειμάζεται τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας τόσο της κοινοτικής πολιτικής, που έχει γενικεύσει τους περιορισμούς στην παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων - την ώρα που η χώρα κατακλύζεται από εισαγόμενα κτηνοτροφικά αξίας πλέον των 350 δισεκατομμυρίων δραχμών - όσο και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της απελευθέρωσης της αγοράς των ζωοτροφών και των απαράδεκτα χαμηλών τιμών π. χ. στο γάλα που επιβάλλουν οι γαλακτοβιομηχανίες. Κι όμως, η κυβέρνηση αρνείται - κι αυτό είναι ένα ακόμα αίτημα ζωής για τους κτηνοτρόφους, που διεκδικούν οι αγρότες της χώρας - την αύξηση της εξισωτικής αποζημίωσης και την εξίσωσή της στα επίπεδα που εισπράττουν οι Ευρωπαίοι κτηνοτρόφοι. Ακόμα και γι' αυτό το αίτημα στοιχειώδους προστασίας των αγροτοκτηνοτρόφων η κυβέρνηση μένει ανάλγητη, για να μην πέσει έξω ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός της.

Αδιαφορεί, ωστόσο, ότι η κτηνοτροφία καταστρέφεται, ενώ οι γαλακτοβιομηχανίες κερδοσκοπούν σε βάρος των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών, καθώς π. χ. αγοράζουν γάλα με μειωμένες τιμές και το πουλάνε με υπερτριπλάσιες τιμές.

Αδιέξοδο

Στην αδιέξοδη αυτή κατάσταση στον αγροτικό τομέα έχει οδηγήσει η καταστροφική πολιτική της ΚΑΠ που εφαρμόζεται, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Η πολιτική των περιορισμών στις καλλιέργειες και την παραγωγή, της δραστικής μείωσης των τιμών παραγωγού και της στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο άνοιγμα της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ - και της χώρας μας, βεβαίως - στις αμερικανικές εισαγωγές και τις εισαγωγές ομοειδών αγροτικών προϊόντων από τις τρίτες χώρες.

Αυτήν την αντιαγροτική πολιτική, που με τους νέους κανονισμούς και τις αναθεωρήσεις π. χ. στα καπνά, το λάδι, τα οπωροκηπευτικά κλπ. θα οδηγήσει σε ακόμα πιο αδιέξοδες καταστάσεις, εφαρμόζει με ευλάβεια και σ' αυτήν την πολιτική των ιμπεριαλιστικών οργανισμών καλεί τους αγρότες να προσαρμοστούν! Να δεχτούν, δηλαδή, να ξεκληριστούν... Ομως, αυτές τις επιλογές τις αντιπαλεύουν οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και δεν πρόκειται να τους σταματήσουν: Ούτε οι συκοφαντίες ούτε ο απροκάλυπτος αυταρχισμός και οι κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ούτε οι δίκες και καταδίκες που στήνονται. Ας το πάρουν απόφαση οι υποτακτικοί της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που υποκλίνονται στις εντολές του Μάαστριχτ.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ