Τρίτη 9 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οικονομικός βρόχος στον "Ευαγγελισμό"

Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ και Σπ. Στριφτάρης, και ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς πώς πρόκειται να αντιμετωπίσουν την πρόταση για έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγείται το μεγαλύτερο γενικό νοσοκομείο της χώρας, ο "Ευαγγελισμός", το έλλειμμα του οποίου στις 31.12.1995 έφτανε τα 9.279 εκατομμύρια δραχμές. Βάσει εγγράφου της Επιτροπής Προγραμματισμού Πληρωμών Προμηθευτών και Συντονισμού Εισπράξεως Εσόδων του νοσοκομείου, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ και Σπ. Στριφτάρης,κατέθεσαν χτες ερώτηση στη Βουλή, προς τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στο έγγραφο της Επιτροπής, που έχει ημερομηνία 26.3.1996 και απευθύνεται στον πρόεδρο του ΔΣ του νοσοκομείου, αναφέρεται πως "είναι αδύνατος ο προγραμματισμός για την πληρωμή προμηθευτών μέσα στο μήνα Απρίλιο 1996,η πληρωμή των οποίων, σημειωτέον, καθυστερεί 15 και πλέον μήνες. Τα προβλεπόμενα έσοδα καλύπτουν μόνο τις δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού και την απόδοση των κρατήσεων υπέρ δημοσίου και τρίτων (ασφαλιστικά ταμεία) για την ίδια περίοδο. Τα προβλεπόμενα έσοδα μέχρι την 20.4.1996 ανέρχονται σε 1,735 δισ. δραχμές και τα προβλεπόμενα έξοδα θα ανέλθουν σε 1,715 δισ. δραχμές. Ηδη πολλές προμηθεύτριες εταιρίες "αρνούνται" να εφοδιάσουν το νοσοκομείο με φαρμακευτικό, υγειονομικό και καρδιοχειρουργικό υλικό αν δεν εξοφληθούν άμεσα για το πρώτο εξάμηνο του 1995".

"Οξύτατο - συνεχίζει το έγγραφο - επίσης πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και στις προμήθειες ειδών συντήρησης και εξοπλισμού, καθώς και με την ίδια τη συντήρηση των ιατρικών μηχανημάτων, δεδομένου ότι οι εταιρίες δεν αναλαμβάνουν την εκτέλεση των σχετικών εργασιών, λόγω της ασυνέπειας στην εκπλήρωση των συμβατικών μας υποχρεώσεων. Ηδη κινδυνεύουν να τεθούν εκτός λειτουργίας οι αναλυτές αερίων αίματος επειδή η προμηθεύτρια εταιρία ΙΝΤΕΡΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΕ αρνείται να προμηθεύσει το νοσοκομείο με τα απαραίτητα υγρά για τη λειτουργία τους".

Στο έγγραφο αναφέρεται πως πολλοί πιστωτές έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Ακόμη, επισημαίνεται πως τα ασφαλιστικά ταμεία, που αποτελούν την κύρια πηγή προσόδου του νοσοκομείου, οφείλουν σημαντικά ποσά από ανεξόφλητους λογαριασμούς νοσηλίων. Ηδη το υπόλοιπο της οφειλής τους έχει φτάσει τα 1,3 δισ. δραχμές.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο "Ευαγγελισμός" χρειάζεται άμεση επιχορήγηση με 3 δισ. δραχμές προκειμένου να καλυφθούν κατά ένα μεγάλο ποσοστό οι υποχρεώσεις του από το Δεκέμβρη 1994, μέχρι τουλάχιστον και τον Απρίλη 1995. Ακόμη, να γίνει 1 δισ. δραχμές (όσο και η μηνιαία μισθοδοσία), το ποσό της μηνιαίας ειδικής επιχορήγησης για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού που χορηγείται από τη Νομαρχία Αθηνών, και όχι να καταβάλλεται μειωμένο κατά 300 εκατ. δραχμές, περίπου, το μήνα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ και Σπ. Στριφτάρης, ερωτούν τους υπουργούς, Αν. Πεπονή,Αλ. Παπαδόπουλο και Ε. Γιαννόπουλο,ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα του "Ευαγγελισμού". Ακόμη, ερωτούν πώς τοποθετείται η κυβέρνηση σε σχέση με τις προτάσεις της Επιτροπής για άμεση επιχορήγηση του νοσοκομείου με 3 δισ. δραχμές και το ύψος της μηνιαίας ειδικής επιχορήγησης, για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού, να φτάσει το 1 δισ. δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ