Τρίτη 9 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Συγκρατημένες" ήταν χτες οι τιμές..

Για να μην ανέβει κι άλλο ο τιμάριθμος, η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για μαζικές εισαγωγές αμνοεριφίων και οπωροκηπευτικών

"Συγκρατημένες" ήταν οι τιμές των αμνοεριφίων χτες Μ. Δευτέρα στα περισσότερα κρεοπωλεία, ωστόσο καθοριστική για την τελική διαμόρφωσή τους - πριν δρέψει δάφνες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (τομέας εμπορίου) - θα είναι η σημερινή και η αυριανή μέρα. Σήμερα και αύριο αναμένεται να διοχετευτούν στην αγορά μεγάλες ποσότητες αμνοεριφίων - εγχώριων αλλά και εισαγόμενων - και να αυξηθεί η αγοραστική ζήτηση, όσο πλησιάζει το Πάσχα και με την καταβολή του Δώρου στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, οι οποίοι μέχρι χτες περιορίζονταν στη βολιδοσκόπηση των τιμών.

Με τη δικαιολογία της συγκράτησης του τιμαρίθμου, ο υπουργός Γεωργίας υπέγραψε το Σάββατο απόφαση που επιτρέπει μαζικές εισαγωγές αμνοεριφίων από τρίτες χώρες (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία κ.ά.), και ενδέχεται να υπογραφεί και συμπληρωματική απόφαση ανάλογα με την κίνηση... της αγοράς. Οσον αφορά το θέμα αυτό, ήδη από την 1η του Απρίλη έχουν περάσει από το τελωνείο Προμαχώνα 252,5 τόνοι βουλγαρικών αμνοεριφίων (25.000 κεφάλια περίπου). Στην ίδια κατεύθυνση εισαγωγές γίνονται επίσης και στα οπωροκηπευτικά και κυρίως σε πατάτες, κρεμμύδια και σκόρδα. Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα εισήχθησαν 8.000 τόνοι πατάτας από Αίγυπτο και Τουρκία, 2.376 τόνοι σκόρδα και 700 τόνοι κρεμμύδια. Κι όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που η εγχώρια παραγωγή μπορεί να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες της αγοράς.

Χτες, πάντως, στην κρεαταγορά της "Βαρβακείου" το αρνί και το κατσίκι πωλούνταν από 1.500 μέχρι 2.000 δρχ. το κιλό, η συκωταριά προς 1.000 - 1.400 δρχ., τα έντερα προς 700 - 800 δρχ. το κιλό, ενώ το αρνί Βουλγαρίας πωλούνταν στις 1.700 δρχ. το κιλό. Στις 2.000 δρχ. πωλούνταν χτες τα αμνοερίφια και στα περισσότερα συνοικιακά κρεοπωλεία της Αθήνας, ενώ υπήρξαν και κάποια στα οποία έφτασε τις 2.100 - 2.200 δρχ. το κιλό. Στη διαμόρφωση των παραπάνω τιμών συνέβαλε και το ότι συγκρατημένες ήταν οι τιμές και στην κεντρική αγορά του Ρέντη απ' όπου προμηθεύονται οι κρεοπώλες τα είδη που πωλούν, εκεί όπου γίνεται το "χοντρό" παιχνίδι και ουσιαστικά διαμορφώνονται οι τιμές, και χτες εκεί τα αμνοερίφια πωλούνταν στις 1.600 δρχ. το κιλό.

Οι κρεοπώλες

Στο μεταξύ, χτες το πρωί αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης αρμόδιο για θέματα εμπορίου, Μ. Χρυσοχοϊδη, με αφορμή το "πλαφόν" των 2.000 δρχ. που όρισε την περασμένη βδομάδα ο τελευταίος για την πώληση των αμνοεριφίων. Βγαίνοντας από τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θ. Μάρκου,δήλωσε ότι οι τιμές αρχίζουν να διαμορφώνονται σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά, παρ' όλ' αυτά η κίνηση εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με πέρσι κατά 20%.Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχει επάρκεια στην αγορά, και συνέστησε στους καταναλωτές να αποφύγουν να κάνουν τις αγορές τους σε κρέας από τα σούπερ-μάρκετ, αλλά από τα συνοικιακά κρεοπωλεία.

Από τη μεριά του ο Μ. Χρυσοχοϊδης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των κρεοπωλών ότι από σήμερα θα εισέλθουν στην αγορά μεγάλες ποσότητες εγχώριων αμνοεριφίων, πράγμα το οποίο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση των τιμών, από σήμερα μέχρι και το Μ. Σάββατο.

Στη συγκέντρωση, που πραγματοποίησαν το προηγούμενο Σάββατο οι καταστηματάρχες κρεοπώλες, αποφάσισαν να πωλούν βάσει τιμολογίου, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην αγορά. Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης καταγγέλλεται η τακτική του υφυπουργού Ανάπτυξης ως εκβιαστική σε βάρος των επαγγελματιών του κλάδου με την προαναγγελία ανώτατων τιμών.

Από τη μεριά τους οι Ενώσεις Εμπόρων Κρέατος Αθήνας και Πειραιά, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, με αφορμή την εξαγγελία ανώτατης τιμής πώλησης των αμνοεριφίων, επιχειρούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους για τον "ανήφορο" που πήραν οι τιμές τις προηγούμενες ημέρες και να τις φορτώσουν στους παραγωγούς, ενώ είναι γνωστό ότι είναι αυτοί οι ίδιοι οι οποίοι διαμορφώνουν τις τελικές τιμές.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των οπωροκηπευτικών, ήταν τσιμπημένες χτες σε αρκετά από αυτά. Συγκεκριμένα, οι ντομάτες και τα φρέσκα κρεμμυδάκια πωλούνταν προς 400 δρχ. το κιλό, το μαρούλι στις 250 το τεμάχιο, τα κολοκυθάκια στις 500 δρχ. το κιλό, τα λεμόνια στις 200 και οι πατάτες στις 130.

Στη Θεσσαλονίκη

Πάνω από 600 κιλά κοτόπουλα και κρέατα ακατάλληλα και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το τελευταίο τριήμερο στην αγορά της Θεσσαλονίκης, μετά από 89 συνολικά αγορανομικούς ελέγχους που έκανε η Αστυνομία σε διάφορα καταστήματα, ενώ και χτες η κίνηση γενικά στην κεντρική αγορά της πόλης ήταν περιορισμένη.

Οι καταναλωτές περιορίστηκαν στα πλέον απαραίτητα, καθώς ο θόρυβος γύρω από την ποιότητα των κρεάτων και των πουλερικών έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και οι τιμές στα περισσότερα οπωροκηπευτικά είναι αρκετά τσουχτερές. Οι μόνοι κερδισμένοι μέχρι στιγμής είναι οι ιχθυοπώλες, καθώς οι τιμές ανέβηκαν κατά 20-30% στα διάφορα θαλασσινά και ψάρια και η ζήτηση έχει αυξηθεί από 10-20%, ενώ οι τιμές των αρνιών και των κατσικιών και χτες ήταν "σταθερές" στις 1.999 δρχ. το κιλό, χωρίς να υπάρχει καμιά έλλειψη στην αγορά.

Οι τιμές στα κοτόπουλα κυμαίνονται γύρω στις 700-750 δρχ., στο μοσχαρίσιο κρέας στις 1.100-1.150, ενώ στα οπωροκηπευτικά στις ντομάτες στις 400 δρχ. το κιλό στην πράσινη σαλάτα στις 1.200-1.300 δρχ. στα λάχανα στις 170 δρχ., στα κρεμμύδια στις 200, στις πατάτες 120 δρχ. και στα πράσα στις 360 δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ