Τρίτη 9 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΣΤ ΕΪΤΖ
... Συμπερασματικές καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις
  • Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και επιστήμονες διαβεβαιώνουν, με βάση τα διεθνή δεδομένα και όχι απ' τον έλεγχο των πραγματικών στοιχείων, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στη χώρα μας
  • Αδυναμίες στην πληρότητα, γενικότερα, των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, ομολογεί το ίδιο το υπουργείο

Η προβληματικότητα του αντιδραστήριου ελέγχου του ιού του ΕΪΤΖ της εταιρίας ΑΒΒΟΤΤ, έφερε για μια ακόμα φορά, με δραματικό τρόπο, στην επιφάνεια τις ανησυχίες για την πληρότητα, τη δυνατότητα και τον προσανατολισμό των υπηρεσιών προστασίας της δημόσιας υγείας στη χώρα μας. Ανησυχίες που έχουν να κάνουν, τόσο με τις εγγενείς αδυναμίες των ίδιων των υπηρεσιών, όσο και τις επιλογές της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας, γενικότερα.

Οι πλευρές αυτές αναδύθηκαν χτες στην έκτακτη ενημέρωση του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας Αν. Πεπονή για το θέμα. Στην ενημέρωση παρευρέθηκαν οι υφυπουργοί Υγείας Φρ. Παπαδέλης και Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης και επιστήμονες μέλη της Επιτροπής, που συγκροτήθηκε για να μελετήσει το θέμα.

Το πρώτο, λοιπόν, που προέκυψε, κατά δήλωση του ίδιου του Αν. Πεπονή, είναι ότι διερευνώνται οι διοικητικές ευθύνες οργανισμού - στην αρχή δεν ήθελε να τον κατονομάσει, αλλά στο τέλος τον κατονόμασε - του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για πιθανή καθυστέρηση ενημέρωσης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όσον αφορά την προβληματικότητα του αντιδραστήριου. Μέχρι το Σάββατο το πρωί, είπε ο υπουργός, πιστεύαμε ότι η εταιρία ΑΒΒΟΤΤ είχε ενημερώσει τον ΕΟΦ το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Υστερα από νέα δεδομένα υπάρχουν ενδείξεις καθυστέρησης από τον ΕΟΦ, σύμφωνα με τον Αν. Πεπονή.

Το δεύτερο ζήτημα που προέκυψε απ' τη χτεσινή ενημέρωση ήταν ότι, αν και υπήρχε μεγάλος αριθμός αξιόλογων επιστημόνων, δεν κατάφεραν να ενημερώσουν με έναν εκλαϊκευμένο τρόπο για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Μέσα από επιστημονικά εξειδικευμένους όρους και με έντονα τα σημεία μη συντονισμού μεταξύ τους έδιναν στοιχεία και παρουσίαζαν όρους, οι οποίοι επιτείνουν τη σύγχυση και μεγαλώνουν αντί να μειώσουν την ανησυχία.

Το τρίτο ζήτημα είναι ότι οι καθησυχαστικές δηλώσεις περί "άκρως απίθανου του λάθους" στη χώρα μας με το παραπάνω τεστ - και κατ' επέκταση του επανελέγχου των αιμοδοτών, καθώς και των ομάδων υψηλού κινδύνου - δεν προέκυψε απ' τον έλεγχο των πραγματικών στοιχείων της χώρας, αλλά κυρίως προβλήθηκαν στη βάση αναλογικών συγκρίσεων των διεθνών δεδομένων. Οτι, δηλαδή, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρία, τέσσερα περιστατικά - σε σύνολο τεσσάρων εκατομμυρίων στην Ευρώπη - βρέθηκαν θετικά παρότι το τεστ έδειξε ότι ήταν αρνητικά στον ιό του ΕΪΤΖ. Τα μόνα σίγουρα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες ήταν ότι η εταιρία απ' τον περασμένο Ιούνη - από τότε άρχισε να χρησιμοποιείται το τεστ στην Ελλάδα - έκανε 114.700 πωλήσεις αντιδραστηρίων. Απ' τις 95 μονάδες αιμοδοσίας της χώρας το χρησιμοποίησαν οι 61 που συνέλεξαν το 10% (55.000 μονάδες αίματος) της συνολικής ποσότητας του αίματος στην παραπάνω περίοδο. Ηδη δόθηκε εντολή να κάνουν ελέγχους επί τω συγκεκριμένω οι παραπάνω αιμοδοσίες.

Σύμφωνα με την Τ. Πολίτη το μεγαλύτερο μέρος των αιμοδοσιών προέρχεται απ' το στρατό και κατευθύνονται για έλεγχο στο Κρατικό της Νίκαιας, στο οποίο δε χρησιμοποιείται το τεστ της ΑΒΒΟΤΤ. Εξ άλλου πρόσθεσε, δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση λευκωματίνης, παραγώγου του πλάσματος του αίματος, που εισάγεται βάσει διακρατικής συμφωνίας απ' την Ελβετία, που να αναφέρθηκε ως μολυσμένη.

Το τέταρτο και βασικό θέμα προκύπτει απ' τη δήλωση του ίδιου του υπουργού Υγείας, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν ανησυχίες για την επάρκεια των υπηρεσιών μετά τα απανωτά κρούσματα για τη δημόσια υγεία. "Το υπουργείο, είπε ο Αν. Πεπονής, απ' το Φεβρουάριο είχε αυτή την ανησυχία και ξεκίνησε μια συστηματική αλληλογραφία, για να κάνει μια απογραφή των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την αντιμετώπιση τέτοιων συμπτωμάτων. Ελπίζουμε ότι μετά το Πάσχα να σας ανακοινώσουμε τα συμπεράσματα, όχι βεβαίως και τόσο αισιόδοξα".

Τέλος, όσον αφορά το βασικό ερώτημα αν πρέπει να επανελεγχθούν οι αιμοδότες και όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως υποστήριξαν και κάποιοι επιστήμονες σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, η απάντηση ήταν ότι δε χρειάζεται. Με το θέμα αυτό ασχολήθηκε χτες και η Εθνική Επιτροπή Αιμοδοσίας στην οποία, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ", προκρίθηκε η υπόδειξη του προαιρετικού επανελέγχου.Αν, είπε ο Αν. Πεπονής, στην Επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε για την περαιτέρω εξέταση του θέματος, υπάρξουν διιστάμενες απόψεις τότε η ηγεσία του υπουργείου θα πάρει τις απαραίτητες προτάσεις.

Ο Αν. Πεπονής παρέπεμψε συνολικά την υπόθεση στον εισαγγελέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ