Πέμπτη 14 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
Συμφωνεί με την αντιλαϊκή μεταρρύθμιση

Ταυτόχρονα, βάζει όρους που αποπροσανατολίζουν από το πραγματικό περιεχόμενο του προγράμματος

Με τους αιρετούς του ΠΑΣΟΚ να υπερθεματίζουν της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, καλώντας σε ...βοήθεια στο εγχείρημα της κυβέρνησης και αυτούς της ΝΔ να δηλώνουν τη συμφωνία τους στον «Καλλικράτη», εφόσον αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες, δοθούν οι ανάλογοι πόροι και το χωροταξικό των νέων δήμων, ολοκληρώθηκε η χτεσινή συνάντηση του δημάρχων του Λεκανοπεδίου που συγκάλεσε η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ).

Από κοντά και οι αιρετοί του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να αναγνωρίζουν την ...αναγκαιότητα μιας διοικητικής μεταρρύθμισης, ζητώντας μάλιστα ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κάτι που στην πράξη θα σημάνει περαιτέρω εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία) που αναμένεται να μεταφερθούν στους νέους μηχανισμούς, ώστε να ασκηθούν με πρόσθετη φορολόγηση των δημοτών.

Και πίσω απ' όλα, οι αντιδράσεις για τις συνενώσεις στην Αττική, με τους δημάρχους να διαμαρτύρονται ότι το χωροταξικό έχει προαποφασιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των δήμων του Λεκανοπεδίου - όπως είπε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Δ. Καλογερόπουλος - είναι αντίθετο στη συνένωσή τους, γιατί δεν τηρούνται βασικές προϋποθέσεις. Η επικέντρωση στο χωροταξικό εξυπηρετεί τον αποπροσανατολισμό από το βασικό ζήτημα που είναι η παραπέρα θωράκιση του συστήματος και μέσα από τους νέους μηχανισμούς.

Στον αντίποδα η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» που διά του εκπροσώπου της, Στ. Μπενετάτου, δημάρχου Νίκαιας, έκανε σαφές ότι με τον «Καλλικράτη» αυτό που επιδιώκεται είναι να παραιτηθεί το κράτος από τη διαχείριση και παραγωγή αγαθών, κάτι που θα αναλάβουν επιχειρηματίες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Συνεχίζοντας είπε ότι θα περάσουν στους νέους διοικητικούς μηχανισμούς νέες αρμοδιότητες, διασπώντας έτσι τον ενιαίο χαρακτήρα τους. «Δεν πρόκειται για αποκέντρωση, αλλά για ισχυρότερη κρατική παρέμβαση», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Νίκαιας, συμπληρώνοντας ότι αυτό που παράλληλα επιδιώκεται είναι να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες, να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες, να ενισχυθούν οι ευέλικτες σχέσεις εργασίας και τα έργα να γίνονται μέσω ΣΔΙΤ.

Η χτεσινή συνέλευση κατέληξε γενικώς στην πρόταση στήριξης της μεταρρύθμισης, εμμένοντας στις τρεις προϋποθέσεις που έθεσε και η ΚΕΔΚΕ σε συνεδρίασή της, την Τρίτη. Ο Δ. Καλογερόπουλος είπε χαρακτηριστικά πως αν δε δοθούν πόροι, αρμοδιότητες και το χωροταξικό, «παίζεται μαϊμουδιά» που προφανώς εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα. Ζητήθηκε δε να θεσπιστεί Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση στην Αττική.

Ναι στον «Καλλικράτη» είπαν και οι νομάρχες. Σε συνάντηση που είχε χτες το ΔΣ της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) με τον υπουργό Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση, επιβεβαιώθηκε η θέση των νομαρχών για φορολογική μεταρρύθμιση, από την οποία «ευελπιστούν» να συμπληρωθούν οι οικονομικοί πόροι που θα στηρίξουν τη νέα μεταρρύθμιση. Φορολογική εξουσία, που σημαίνει πρόσθετα βάρη στους δημότες, θυμίζουμε ότι ζητά και η ΚΕΔΚΕ. Αλλωστε, και στο κυβερνητικό κείμενο που δόθηκε σε διαβούλευση προβλέπεται ο περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης, ανάγοντας σε βασικό έσοδο των νέων δήμων τη φορολογία. Οι νομάρχες ζήτησαν επίσης να στελεχωθούν οι νέοι μηχανισμοί με επιστημονικό προσωπικό και να εξειδικευτούν οι αρμοδιότητες που θα ασκούν. Από την πλευρά του, ο Γ. Ραγκούσης επανέλαβε τα περί διεξοδικού διαλόγου, υποσχόμενος ότι θα συζητηθούν θέματα προσωπικού, εξειδίκευσης των αρμοδιοτήτων και απόδοσης πόρων από το ΦΠΑ και τον ΦΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ