Τετάρτη 20 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εμπαιγμός των υπερχρεωμένων αγροτοκτηνοτρόφων

"Στάχτη στα μάτια" των υπερχρεωμένων κτηνοτρόφων και γενικότερα στον αγροτικό κόσμο, ετοιμάζεται να ρίξει το υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με τη διοίκηση της ΑΤΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες Υπουργική Απόφαση με βάση την οποία θα παρατείνεται κατά ένα εξάμηνο η πληρωμή δόσεων των κτηνοτρόφων - που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση χρεών (1496/94) - για τα έτη 1998 και 1999. Ηδη η προθεσμία για τη δόση του 1998 έχει παρέλθει (ήταν μέχρι 31/12) και το υπουργείο Γεωργίας ετοιμάζεται να δώσει παράταση μέχρι τις 30/6/99, με τη διαφορά ότι στο διάστημα αυτό θα συνυπολογιστούν και οι τρέχοντες συμβατικοί τόκοι. Δηλαδή η ΑΤΕ δεν πρόκειται να χάσει. Οπως ανέφεραν χτες παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας, το μέτρο αυτό αφορά περίπου 1.300 κτηνοτρόφους, στην πλειοψηφία τους χοιροτρόφοι, οι οποίοι χρωστούν περίπου 20 δισ. δραχμές.

Ωστόσο όμως, και η "πατέντα" αυτή που ετοιμάζει το υπουργείο Γεωργίας και σκοπεύει να παρουσιάσει για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων, ως "ανάσα" και λύση στο πρόβλημα των χρεών των αγροτοκτηνοτρόφων, δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα και δεν ικανοποιεί κανένα από τα αιτήματα αγροτών και κτηνοτρόφων. Φαίνεται επίσης ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και η διοίκηση της ΑΤΕ ετοιμάζουν να "σκάσουν" το "πυροτέχνημα" αυτό, αποσκοπώντας πρακτικά να εισπράξουν, έστω και μετά από μια μικρή καθυστέρηση, τα "φέσια" που δημιούργησε η δική τους πολιτική. Γιατί ήδη 900 περίπου κτηνοτρόφοι "πετάχτηκαν" εκτός αυτής της ρύθμισης, επειδή δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στους όρους που τέθηκαν. Ομως, μπροστά στη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους κτηνοτρόφους, υπάρχει αδυναμία πληρωμής των "τσουχτερών" δόσεων της ρύθμισης του 1994 από το μεγαλύτερο μέρος τους. Ετσι, υπουργείο Γεωργίας και ΑΤΕ σκέφτηκαν... να τους δώσουν μια μικρή παράταση, για να τους "απομυζήσουν" λίγο αργότερα, στο όνομα της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, αντί να δώσουν μια ουσιαστική και δίκαιη λύση στο πρόβλημα αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ