Τετάρτη 20 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρχίζει σήμερα το 24ο Συνέδριο της ΟΜΕ - ΕΛΤΑ

Κάτω από τη βαριά σκιά της επίθεσης που έκανε τον προηγούμενο χρόνο στο δημόσιο ταχυδρομείο, η κυβέρνηση, ξεδιπλώνοντας την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και των βίαιων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τα εργατικά δικαιώματα, αρχίζει σήμερα το τριήμερο 24ο Συνέδριο της ΟΜΕ - ΕΛΤΑ.

Με το Επιχειρησιακό Σχέδιο, το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και το συμβόλαιο διαχείρισης, χτυπιέται ο κοινωνικός χαρακτήρας του ταχυδρομείου, ανοίγει ο δρόμος της άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης, ενώ η λογιστική τακτοποίηση των ελλειμμάτων του (και αυτή άκρως καθυστερημένη) γίνεται στα πλαίσια εξυπηρέτησης του παραπάνω στόχου και για να καμφθούν οι αντιστάσεις των εργαζομένων.

"Αυτό το θεσμικό πλαίσιο - υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της - η "Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων ΕΛΤΑ", είναι προσαρμοσμένο στις οδηγίες της ΕΕ για πλήρη απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών και ενταγμένο στη λογική της επίτευξης των στόχων του προγράμματος σύγκλισης και της ένταξης στην ΟΝΕ".

Αντί για μια πολιτική που θα στήριζε το δημόσιο ταχυδρομείο και την κοινωνική του αποστολή, όπως σημειώνει η παράταξη, επιχειρείται: - Το ξεπούλημα κερδοφόρων υπηρεσιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με το πρόσχημα της "σύναψης στρατηγικών συμμαχιών και συνεργασιών". - Η εκχώρηση του πανελλαδικού δικτύου των ΕΛΤΑ στους ιδιώτες, με συνεργασίες, τόσο με ανταγωνιστές, όσο και με τρίτους. Η ίδρυση και λειτουργία θυγατρικών εταιριών, μια προοπτική που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο δημόσιο ταχυδρομείο και στο μέλλον των εργαζομένων, π.χ. με τους Γερμανούς (Δέματα EXPESS), την PARIS BANK στα αμοιβαία κεφάλαια, την ALICO ασφαλιστικά προϊόντα.

Ταυτόχρονα, στα πλαίσια υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου και επίτευξης "κερδοφορίας", συρρικνώνεται το δημόσιο ταχυδρομικό δίκτυο, εντατικοποιείται η εργασία, οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη.

Η "Δημοκρατική Συνεργασία" καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΕΛΤΑ και θα καταψηφίσει τον απολογισμό, γιατί η τελευταία στηρίζει την εφαρμογή όλου αυτού του θεσμικού πλαισίου, ενώ για "εσωτερική κατανάλωση" και αποπροσανατολισμό δεν ξεχνάει και τον "αγωνιστικό" της ρόλο. Στήριξη σ' αυτή την πολιτική παρέχει και η ΔΑΚΕ, που τώρα "δικαιώνεται". Απ' αυτές τις πλειοψηφίες, καταλήγει η ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτε να περιμένουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ