Τετάρτη 20 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συμπαρατασσόμαστε στον αγώνα των μαθητών

Επιτροπή Πρωτοβουλίας Στήριξης του Αγώνα των Μαθητών, συγκροτήθηκε από 38 συνδικαλιστές, ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Γραμμάτων και των Τεχνών

Να αφήσει την αδιαλλαξία και τον αυταρχισμό και να δεχτεί τα δίκαια αιτήματα των μαθητών, καλεί την κυβέρνηση η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Στήριξης του Αγώνα των Μαθητών, που συγκροτήθηκε από 38 συνδικαλιστές, ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και προσωπικότητες από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών. Με κείμενο που υπογράφουν, δηλώνουν ότι συμπαρατάσσονται στον αγώνα των μαθητών, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα της δημόσιας παιδείας αφορά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους, καταγγέλλουν και καταδικάζουν τη μαύρη προπαγάνδα, την τρομοκρατία, τους εκβιασμούς και τους φασιστικού τύπου κοινωνικούς αυτοματισμούς, που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και επισημαίνουν ότι το μεγαλείο του αγώνα των μαθητών έγκειται στο ότι παλεύουν τον κυβερνητικό εκπαιδευτικό αυταρχισμό με συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, με ωριμότητα και υπευθυνότητα, που ξαφνιάζει ή μάλλον τρομάζει όλους εκείνους που ήθελαν αυτή τη γενιά χαμένη. Ολόκληρο το κείμενο της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Στήριξης του Αγώνα των Μαθητών έχει ως εξής:

"Εμείς, που υπογράφουμε παρακάτω, θέλουμε με αυτή μας την πράξη να επισημάνουμε ότι:

1. Το ζήτημα της δημόσιας παιδείας είναι ζήτημα που αφορά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους, γιατί από αυτήν εξαρτάται η συνολική κατάστασή τους. Αφορά κατ' επέκταση την κοινωνική και οικονομική εξέλιξη, το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, αφορά την υπόστασή μας ως λαού, το νέκρωμα ή την αναγέννηση και δημιουργική ανάπλαση του πολιτισμού μας και των αξιών της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της αγωνιστικότητας, της αξιοπρέπειας και της διαφύλαξης και ανάτασης των καλύτερων παραδόσεων του λαού μας.

2. Ολα αυτά τα ιδανικά και τις αξίες, η κυβέρνηση, δυστυχώς, τα απαξιώνει με τη λεγόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και βάζει στη θέση τους τα νέα "ιδανικά" και τις "μεγάλες ιδέες" της ΕΕ και της ΟΝΕ, τη λεγόμενη ελεύθερη, δηλαδή ασύδοτη αγορά εργασίας, τον ατομικισμό, τον αναχωρητισμό, την κατάργηση κάθε συλλογικού και ατομικού εργασιακού, κοινωνικού δικαιώματος, τη μερικοποίηση, ελαστικοποίηση της εργασίας και της ζωής των εργαζομένων, προς χάρη της αύξησης των υπερκερδών των ισχυρών του χρήματος.

3. Αυτή η ζοφερή προοπτική υπηρετεί η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, μέσα και από τους αντιλαϊκούς νόμους 2525 και 2640, που με τις πολλαπλές, στείρες, αντιπαιδαγωγικές εξετάσεις σε πολυάριθμα μαθήματα, επιδιώξει την εκδίωξη των μαθητών νωρίς - νωρίς από τις πρώτες τάξεις του λυκείου στον Καιάδα του απασχολήσιμου (από τους 120.000 μαθητές που είναι σήμερα στο λύκειο, η κυβέρνηση, όπως η ίδια ομολογεί, θα τις κατεβάσει στις 80.000), της "ελεύθερης αγοράς" εργασίας, ως φθηνό εργατικό δυναμικό στα νύχια των εκμεταλλευτών.

Ετσι επιχειρείται η χειραγώγηση, όχι μόνο των μαθητών που γεμάτοι άγχος "θα τρέχουν και δε θα φτάνουν" για ένα άπιαστο όνειρο, αλλά και των γονιών τους, που θα ζητιανεύουν δεύτερη και τρίτη εργασία - με ότι αυτό συνεπάγεται αν τη βρουν - για να αντεπεξέλθουν στα πρόσθετα πολλαπλά έξοδα των φροντιστηρίων για όλα τα μαθήματα.

4. Αυτό τον κυβερνητικό εκπαιδευτικό μεσαίωνα, αντιπαλεύουν αποφασιστικά οι μαθητές, με αγώνες που αποφασίζουν μέσα από πρωτόγνωρες συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, με ωριμότητα και υπευθυνότητα, που ξαφνιάζει ή μάλλον τρομάζει, όλους εκείνους που ήθελαν αυτή τη γενιά χαμένη.

Εύστοχα, οι μαθητές έχουν εντοπίσει τον πυρήνα αυτής της εκπαιδευτικής πολιτικής, που οξύνει και εντείνει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και τον αντιπαλεύουν με πολύμορφες μαζικές κινητοποιήσεις.

5. Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τη μαύρη προπαγάνδα, την τρομοκρατία, τους εκβιασμούς και τους φασιστικού τύπου κοινωνικούς αυτοματισμούς, που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση μέσα από τους πολυποίκιλους μηχανισμούς της, ενάντια στον ελπιδοφόρο αγώνα των μαθητών.

Συμπαρατασσόμαστε σ' αυτόν τον αγώνα, που είναι το καλύτερο μάθημα υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας, ενάντια στο μάθημα υποταγής και υποτέλειας της κυβέρνησης.

6. Καλούμε την κυβέρνηση να αφήσει την αδιαλλαξία και τον αυταρχισμό της και να δεχτεί τα δίκαια αιτήματα των μαθητών, για κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου και για υποχρεωτικό ενιαίο αυτοτελές 12χρονο σχολείο, που θα δίνει όλα τα εφόδια για τη ζωή και για παραπέρα ανώτατες σπουδές, αποσυνδεμένο από διαδικασίες εξετάσεων για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ, που καταργούν την αυτοτέλειά του".

Ποιοι υπογράφουν

Οι 38 που συμμετέχουν στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας Στήριξης του Αγώνα των Μαθητών και υπογράφουν το παραπάνω κείμενο είναι:

Ανδρέας Αβραμίδης μέλος ΔΣ ΕΚΑ, Δημήτρης Αγκαβανάκης μέλος ΕΕ ΑΔΕΔΥ, Λεων. Αυδής δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αθήνας, Δημήτρης Βανδώρος πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων, Δημήτρης Βαρελάς πρόεδρος Ομοσπονδίας Λογιστών, Αλέκος Βερναρδάκης συνδικαλιστής, Παναγιώτης Γαλανόπουλος μέλος ΔΣ ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Γιώγος δήμαρχος Πετρούπολης, Τέλης Γόντικας οργανωτικός γραμματέας ΕΚΑ, Βασίλης Δημόπουλος μέλος του ΔΣ στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, Θύμιος Ευθυμίου πρόεδρος ΟΕΚΙΔΕ, Ανδρέας Ζαζόπουλος πρόεδρος Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Χάρης Ζαχαρόγιαννης πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Νίκος Ζώτος μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ, Μαρίκα Θωμαδάκη αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λιάνα Κανέλλη δημοσιογράφος, Γιώργος Κατημερτζής δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Κατσιώτης μέλος ΕΕ ΓΣΕΕ, Στρατής Κουνιάς πανεπιστημιακός, Μανώλης Μαθιουδάκης ΔΣ ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Μαυρίκος αντιπρόεδρος ΓΣΕΕ, Εύα Μελά πρόεδρος Εικαστικού Επιμελητηρίου, Δημήτρης Μπαρτζιώκας αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ, Διονύσης Μπονάτσος ερευν. Β Βαθμού ΕΚΕΦΕ Δημοκρίτου, Παναγιώτης Μπότσης πρόεδρος Ομοσπονδίας Φαρμάκου, Γιώργος Μπουλούγαρης πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, Δημήτρης Πάνου ταμίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Καπνοβιομηχανιών, Αλέξης Παπαϊωάννου επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ, Θανάσης Παφίλης γγ ΕΕΔΥΕ, Παναγιώτης Σινιόρος επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Πειραιά, Παναγιώτης Σοφός γγ ΕΚΑ, Γιάννης Σταυρόπουλος μέλος ΕΕ ΓΣΕΕ, Χριστίνα Τσεντούρου πρόεδρος Συνδικάτου Ενδυσης, Αθανάσιος Τσιαμπατζής τακτικός καθηγητής ΤΕΙ Πειραιά, Δημήτρης Φέτσης μέλος ΔΣ ΓΣΕΕ, Νίκος Φωτιάδης επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Πειραιά, Χάρης Χαλβατζόγλου πρόεδρος ΟΒΣΑ και Δημήτρης Χατζηχαριστός τακτικός καθηγητής ΤΕΦΑΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητούν δημοψήφισμα για να εκφράσει ο λαός τη θέλησή του απέναντι στην ΕΕ και τη νέα Ευρωσυνθήκη (2008-04-13 00:00:00.0)
Μας ενώνει η ανησυχία για το χτες και το αύριο! (2004-02-01 00:00:00.0)
ΟΧΙ στη Συμφωνία έκδοσης ΗΠΑ - ΕΕ (2003-06-25 00:00:00.0)
Φθίνουσα η πορεία των δημοκρατικών δικαιωμάτων στις χώρες - μέλη της ΕΕ (2003-04-15 00:00:00.0)
Στη μάχη των εκλογών με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή (2002-03-31 00:00:00.0)
"Τα παιδιά μας πρέπει να νικήσουν" (1999-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ