Σάββατο 6 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χιλιάδες υπερ-ΑΝΩ αδιαφορίας!

"Δεν είναι ποτέ νικημένος όποιος αγωνίζεται", διαδήλωσαν με νότες οι νέοι στην προχτεσινή συναυλία της θεραπευτικής κοινότητας "18 Ανω"

Με τα λόγια των ποιητών, με τον παλμό των τραγουδιών να απλώνεται στην ψυχή, με νέους και μεγαλύτερους, που ξέρουν να χαμογελάνε στην προοπτική ενός νικηφόρου αγώνα και με την παρουσία και έμπρακτη συμπαράσταση των ανθρώπων του λόγου και της τέχνης, πραγματοποιήθηκε προχτές η μουσική διαμαρτυρία του "18 Ανω" στο "Ρόδον ", για την επαναπρόσληψη των 14 θεραπευτών της μονάδας.

Η εκδήλωση αυτή, που, για μια ακόμα φορά, στη διάρκεια του δίμηνου αγώνα των ανθρώπων του "18 Ανω", έβαλε μπροστά στις ευθύνες τους τους υπεύθυνους για την απόγνωση και το θυμό των νέων που δίνουν τη μάχη τους για την απεξάρτηση, των γονιών που αγωνιούν για τα παιδιά τους και όλου του επιστημονικού δυναμικού που αγωνίζεται για τη σωστή λειτουργία της Μονάδας.Στους ανθρώπους αυτούς δόθηκε προχτές, μέσω του Μανώλη Σκουλάκη,πρώην υφυπουργού Υγείας και μέλους της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, η δέσμευση του υπουργείου Υγείας πως το πρόβλημα των 14 θεραπευτών του "18 Ανω" θα λυθεί με την ενσωμάτωση σε προσεχές νομοσχέδιο διάταξης, που θα έχει αναδρομική ισχύ και θα μετατρέπει όλες τις συμβάσεις εργασίας σε αορίστου χρόνου.

Μια δέσμευση, που έδωσε ελπίδα στους ανθρώπους του "18 Ανω", αλλά δεν κλόνισε την απόφαση τους για αγώνα. Οπως βροντοφώναξαν στην έναρξη της προχτεσινής συναυλίας τα μέλη του "18 Ανω": "Ο αγώνας δε σταματάει".Συνεχίζεται μέσα απ' την επαναπρόσληψη των 14 θεραπευτών, μέχρι την κατάκτηση όλων εκείνων των επιστημονικών και άλλων προϋποθέσεων για τη σωστή λειτουργία των μονάδων απεξάρτησης, μέχρι την κατάκτηση μιας ευκαιρίας της ζωής για κάθε εξαρτημένο.

"Εχουμε βάλει στοίχημα με την ιστορία και θα το κερδίσουμε", ήταν η αγωνιστική υπόσχεση, που βγήκε προχτές από τα χείλη της Κατερίνας Μάτσα,επιστημονικής υπεύθυνης του "18 Ανω" για να αγγίξει τις ψυχές όλων: "Δε θα γυρίσουμε με σκυμμένο το κεφάλι, δεν είναι ποτέ νικημένος όποιος αγωνίζεται".

Πρωτοστάτες στην προχτεσινή συναυλία, οι νέοι άνθρωποι, οι μαθητές, οι φοιτητές, που βρέθηκαν εκεί για να δηλώσουν με την παρουσία τους τη συμπαράστασή τους στους ανθρώπους του "18 Ανω" για να διασφαλίσουν πως το αύριο για τους νέους θα γράφεται μακριά από τα ναρκωτικά και την εξάρτηση από κάθε είδους δεσμά. Εκεί και οι γονείς, που αποφασισμένοι στάθηκαν δίπλα στα παιδιά τους σ' αυτόν τον αγώνα. "Κόντρα στο πείσμα της κυβέρνησης, του υπουργείου Υγείας, κάθε υπεύθυνου γι' αυτό το πρόβλημα, θα προτάξουμε το δικό μας πείσμα. Το πρόβλημα των παιδιών μας, το πρόβλημα των ναρκωτικών, είναι ένα πρόβλημα πολύ σημαντικό και όσο και αν θέλουν δεν μπορούν να το περάσουν στο ντούκου", λέει η κυρία Κατερίνα, μητέρα ενός παιδιού που έχει ήδη απεξαρτηθεί.

Στο πλευρό του "18 Ανω", και ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, που βρέθηκε στην προχτεσινή συναυλία και εκδήλωσε τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αίτημά τους: "Είμαστε εδώ για να καταγγείλουμε μαζί με όλους την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης. Ενα από τα ελάχιστα και καλύτερα προγράμματα απεξάρτησης στη χώρα μας, δεν επιτρέπεται να έχει εργαζόμενους με σύμβαση έργου. Το ΚΚΕ θα σταθεί στο πλευρό των θεραπευτών και των νέων του "18 Ανω" και θα αγωνιστεί για την απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος".

Το ρυθμικό μήνυμα, κόντρα στην απόφαση για την απομάκρυνση των 14 θεραπευτών, άρχισε με το τραγούδι δυο παιδιών απ' το "18 Ανω" και συνεχίστηκε απ' τον Ορφέα Περίδη,τον Μανώλη Λιδάκη,τον Παντελή Θαλασσινό,τον Μίλτο Πασχαλίδη,τον Βασίλη Καζούλη και τα συγκροτήματα "Βάλια Κάλντα" και "Αχαιοί".

Αίσθηση προκάλεσε η έκτακτη συμμετοχή του Γιώργου Κοινούση, που τραγούδησε ένα τραγούδι για τα ναρκωτικά.

"Λέμε όχι σε πιθανές αυθαιρεσίες, που γίνονται σε τόσο σοβαρούς τομείς και φορείς που ασχολούνται με τη θεραπεία του πόνου, σωματικού και ψυχικού. Αυτά τα παιδιά ποιος τα ρωτάει;", λέει ο Νίκος, που παίζει κιθάρα και τραγουδάει στο συγκρότημα των "Βάλια Κάλντα", για να καταλήξει: "Είμαστε εδώ και λέμε ναι σε προσπάθειες που αφιερώνουν κάτι στο συλλογικό καλό, κάτι σε ανθρώπους που έχουν πρόβλημα και πονάνε".

"Τα τραγούδια και οι τραγουδοποιοί συμπαραστέκονται στα παιδιά, αλλά δεν μπορούν και να λύνουν τα προβλήματα. Το μήνυμα πρέπει να το δώσει ο κόσμος, με την παρουσία του, στους αγώνες για τη λύση των προβλημάτων. Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι, όμως, το νούμερο ένα πρόβλημα παγκοσμίως. Εμείς θέλουμε και να συμπαρασταθούμε και στα παιδιά, αλλά και να στηρίξουμε τις κοινότητες που κάνουν σπουδαίο έργο και δεν πρέπει για κανένα λόγο να κλείνουν", είπε ο Μ. Πασχαλίδης,για να τον συμπληρώσει στη συνέχεια ο Π. Θαλασσινός: "Συμπαραστέκομαι στον αγώνα ενάντια σε κάθε αυθαιρεσία, που κάνουν αυτοί που έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή και προσπαθούν με φασιστικό τρόπο να κάνουν ό,τι θέλουν. Περισσότερο, όμως, θέλω να συμπαρασταθώ στις θεραπευτικές κοινότητες, γιατί η μάστιγα της εποχής μας, μας αναγκάζει, όχι μόνο να υπάρχουν, αλλά να είμαστε και όλοι δίπλα και να συμπαραστεκόμαστε στην προσπάθεια αυτών των ανθρώπων. Αλλωστε, πραγματικός θάνατος δεν είναι να πεθαίνεις παλεύοντας τα κύματα. Είναι να πεθαίνεις σε απραξία".

Μηνύματα και ήχοι που κυριάρχησαν στη συναυλία των τραγουδιστών στο "Ρόδον", με τον κόσμο που δε σταμάτησε να έρχεται μέχρι αργά το βράδυ, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του "18 Ανω" και πιστεύοντας πως: "Δεν αρκεί να ονομάσεις τον ουρανό, πρέπει να τον κατακτήσεις" και τον ουρανό δεν τον κατακτά κανείς μόνος του!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ