Σάββατο 6 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
"Γη και ύδωρ" στους μεγαλέμπορους

Πρόωρα εγκαίνια, ένα μήνα νωρίτερα, έκανε η εταιρία "ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ" για το πολυκατάστημά της στο Λαύριο, ύστερα από την προχτεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου - αντιτάχθηκαν οι επτά δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας - έδωσε τελικά την άδεια που χρειαζόταν η εταιρία για να λειτουργήσει το πολυκατάστημα και παράλληλα νομιμοποίησε το "μεγαθήριο", που έχει ήδη χτίσει η εταιρία εδώ και αρκετές βδομάδες.

Μ' αυτό τον τρόπο η πλειοψηφία ανέτρεψε παλιότερη ομόφωνη απόφαση, με την οποία δεν επέτρεπε τη λειτουργία του εν λόγω πολυκαταστήματος μέχρι τις 31.12.99. Προκειμένου μάλιστα να ρίξει "στάχτη στα μάτια" των επαγγελματοβιοτεχνών - που αντιδρούν στη δημιουργία του σούπερ μάρκετ - αποφάσισε, μέχρι το τέλος του 1999, το ΜΕΤΡΟ να μην πουλά νωπά προϊόντα, για να βοηθηθεί η τοπική αγορά της πόλης!

Οπως είχε αποκαλύψει ο "Ρ" στις 4.3.99, όλα ξεκίνησαν στις 20.1.98,όταν η ΜΕΤΡΟ κατέθεσε αίτηση για τη χορήγηση άδειας στις πολεοδομικές υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής. Στην αρχική αίτηση της ΜΕΤΡΟ δε διευκρινιζόταν το μέγεθος των χώρων αποθήκευσης και πώλησης, συνόλου 2.300 τ.μ. και ο νομάρχης έστειλε έγγραφο στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και ζητούσε διευκρινίσεις για το αν οι χώροι αποθήκευσης συμπεριλαμβάνονται στο χώρο πώλησης.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου απάντησε στο ερώτημα της νομαρχίας, πως οι χώροι αποθήκευσης ενός πολυκαταστήματος δε συνυπολογίζονται στο χώρο πώλησης. Ετσι η ΜΕΤΡΟ τροποποιεί τα αρχικά της σχέδια και αναφέρει, ότι από τη συνολική επιφάνεια του κτίσματος 2.300 τ.μ., έκταση 1.400 τ.μ. είναι αποθηκευτικοί χώροι και 900 τ.μ. είναι χώροι πωλήσεων. Μ' αυτή την αλλαγή το θέμα περνάει αυτόματα στο Δήμο Λαυρεωτικής, για να δώσει τελικά, προχτές, άδεια λειτουργίας.

"Με την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου φαίνεται πως η ανάπτυξη που θέλει η δημοτική αρχή δεν είναι για τους πολίτες αλλά για τα μεγάλα συμφέροντα. Η απόφαση αυτή είναι μία κοροϊδία, μία κοροϊδία όχι μόνο για τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους μικρέμπορους του Λαυρίου, αλλά για όλο τον πληθυσμό της πόλης. Τη στιγμή που το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ήδη αποφανθεί για το θέμα, ξανακαλείται να αποφασίσει. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα", τόνισε ο Αντ. Μώρογλου,πρόεδρος τουΕμπορο-επαγγελματο-βιοτεχνικού Συλλόγου Λαυρίου "Ο Ερμής".

Ο επικεφαλής της ΝΑΣ και νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής, Νίκος Στεφανίδης,σχολιάζοντας την απόφαση τόνισε: "Η απόφαση αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά έχει να κάνει με το πώς το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΣΥΝ εννοούν τον "ελεύθερο ανταγωνισμό". Είναι αποτέλεσμα της ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ και στη Συνθήκη του Μάαστριχτ". Οσον αφορά τις ευθύνες του Νομαρχιακού Συμβουλίου ο Ν. Στεφανίδης επισήμανε: "Η ευθύνη βρίσκεται και στις δυνάμεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου, εκτός από τη ΝΑΣ, που εδώ και μία τριετία έχει προτείνει, χωρίς να γίνει αποδεκτό, η περιοχή της Ανατολικής Αττικής να χαρακτηριστεί περιοχή κορεσμένη από σούπερ μάρκετ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάκαμψη στις πλάτες των εργατών (2010-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ