Σάββατο 6 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η Απάντηση

Δεν ήταν δυο, δεν ήταν τρεις, δεν ήταν χίλιοι δεκατρείς, μα δεκάδες χιλιάδες κουραμπιέδες και κουραδόμαγκες που έδωσαν αποστομωτική απάντηση στους καλοθρεμμένους συκοφάντες.

Ηταν σύσσωμος ο ελληνικός λαός. Κάθε στενό, κάθε γωνιά, κάθε πεζοδρόμιο κάθε κλαρόδεντρο κατακλύστηκε από τεράστια πλήθη. Η μεγάλη πλατεία του Συντάγματος τη Δευτέρα και ο ευρύς χώρος των προπυλαίων την Πέμπτη (περασμένη) πλημμύρισαν από κόσμο, για να διαδηλώσουν την πίστη και συμπαράσταση στον αγώνα του καταπιεσμένου κουρδικού λαού. Και να δώσουν ένα μήνυμα στους απανταχού ένοχους καταδότες και υποκριτές. Το μήνυμα έβγαλε φτερά και πέταξε πάνω από τον πεντακάθαρο ουρανό της Αθήνας και στις μακρινές σκοτεινές πολιτείες της Ευρώπης και όλου του κόσμου, ταρακουνώντας την εφησυχασμένη συνείδηση των πιλάτων.

* * *

Ημουνα, ήσουνα, ήτανε, ήμασταν όλοι εκεί σε μια λαϊκή ενότητα με ένα στόμα και μια κραυγή. Να ανατρέψουμε τη βυθισμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης που αναζητώντας δεκανίκια διάσωσης επιστράτευσε από τα αζήτητα παλιές ξεχασμένες φωνές να τις συμπαρασταθούν ν' ανατρέψουν το κλίμα και να της τονώσουν το ηθικό. Φαίνεται χήρευσε, ή επιδιώκεται να δημιουργηθεί καινή θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και έσπευσαν να δώσουν καπάρο.

Πίστεψαν - με την ενίσχυση αυτών των κυρίων - πως ο λαός τούς απάλλαξε από την ευθύνη και βγήκαν στην αντεπίθεση. Νόμιζαν πως θα τον ξεγελάσουν. Πως θα σταθεί στο δέντρο (συνέντευξη της Ντιλάν. Οτι τάχα μας έθιξε την Ελλάδα, ποια Ελλάδα έθιξε; Κάποια συγκεκριμένα ονόματα, μιας συγκεκριμένης κυβέρνησης. Η Ελλάδα ήταν αλλού. Η Ελλάδα ήταν στα Προπύλαια και στο Σύνταγμα. Η Ελλάδα βροντοφώναζε για το δίκιο του κουρδικού λαού και αγανακτούσε και ντρεπότανε για τη μεγάλη προδοσία) και θα αφήσει να της διαφύγει το δάσος; (Η παράδοση του Οτσαλάν στα χέρια των Τούρκων βασανιστών).

Ηταν μια εμπειρία συγκλονιστική. Ηταν κάτι το ασύλληπτο. Πάθος, ζωντάνια και ενθουσιασμός. Ηταν μια γιορτή. Ηταν της Δικαιοσύνης ο ήλιος ο νοητός. Οταν το τραγούδι γίνεται εργαλείο αντίστασης και ενότητας. Οταν το τραγούδι γίνεται δίαυλος επικοινωνίας των λαών. Οταν το τραγούδι γίνεται δικλείδα διαμαρτυρίας και συμπαράστασης. Οταν το τραγούδι ταρακουνάει εφησυχασμένες συνειδήσεις.,εξορκίζει και ξεσηκώνει με την αλήθεια και τη δύναμή του. Οταν το τραγούδι και η τέχνη γίνονται πρωτοπορία. Τότε είναι μια γιορτή.

Και είχαμε καιρό να συναντηθούμε και είχαμε καιρό να σφίξουμε τις γροθιές. Ξεθύμανε η ψυχή απ' τον καημό κι ανάσανε ελπίδα "Αν οι λαοί του κόσμου που αγωνίζονται για ένα κομμάτι λεύτερης γης είναι τρομοκράτες, τότε και μεις σήμερα τραγουδάμε για τους τρομοκράτες", θα πει ο Βασ. Παπακωνσταντίνου.

Οι συναυλίες της Πέμπτης και της Δευτέρας ήταν μια αποστομωτική απάντηση. Μια απόδειξη πως ο κόσμος ακόμα υπάρχει και ανασαίνει, πως η ανθρωπότητα ζει και αντιστέκεται, πως οι λαοί έχουν δικαίωμα στα όνειρα και στα ιδανικά, πως ο αγώνας συνεχίζεται.

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ