ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυβέρνηση εμπαίζει τους κτηνοτρόφους

Τα 5 δισεκατομμύρια δραχμές αναμένεται να φτάσουν φέτος τα ευρωπρόστιμα στο αγελαδινό γάλα

Το ίδιο έργο εμπαιγμού και αποπροσανατολισμού των κτηνοτρόφων ξαναπαίχτηκε χτες στο υπουργείο Γεωργίας, με πρωταγωνιστές τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου και συμπρωταγωνιστές τους "γνώριμους" εκπροσώπους των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων.

Από την πολύωρη ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Γεωργίας για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας, με αφορμή και τις κινητοποιήσεις στην Ηπειρο, δε βγήκε ουσιαστικά τίποτα προς όφελος των κτηνοτρόφων και της ικανοποίησης των αιτημάτων τους. Το όλο "σκηνικό" φαίνεται να στήθηκε μόνο και μόνο για να εκτονωθεί η αγανάκτηση και η οργή των κτηνοτρόφων. Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Στ. Τζουμάκας,μη έχοντας να ανακοινώσει τίποτα επί της ουσίας, είπε, στο πρώτο μικρόφωνο που βρήκε μπροστά του, πως στις επόμενες μέρες θα συζητηθεί το θέμα με τα άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία, ώστε να ληφθούν αποφάσεις από την κυβέρνηση και κάλεσε τους καταναλωτές να μάθουν να ξεχωρίζουν τον ασβέστη από τη φέτα! Και βιαστικός βιαστικός "έτρεξε" να προλάβει τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, ξεχνώντας μάλλον πως είναι και υπουργός Γεωργίας.

Οσο για τις αποφάσεις που υποτίθεται ότι θα λάβει η κυβέρνηση για την κτηνοτροφία, αυτές, όπως ειπώθηκε διά στόματος του αρμόδιου υφυπουργού Γεωργίας Απ. Φωτιάδη,περιορίζονται στο "χιλιοπαιγμένο" σλόγκαν της εξυγίανσης της αγοράς και της εντατικοποίησης των ελέγχων, ώστε να μειωθούν τα αποθέματα φέτας, τα οποία φτάνουν τους 35.000 τόνους. Από τα λεγόμενα όμως του υφυπουργού έγινε καθαρό επίσης πως οι ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες μπορούν ανενόχλητες να κάνουν ό,τι θέλουν και να εκβιάζουν τους παραγωγούς, δίνοντάς τους εξευτελιστικές τιμές. Οσο για τις συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες, αυτές θα πρέπει να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να διαμορφώνουν τις τιμές στα πλαίσια των νόμων που επιβάλλει στην αγορά το ελεύθερο εμπόριο. Ειδικά για τις μειωμένες τιμές κατά 25% που ανακοίνωσε φέτος η "Δωδώνη", ο Απ. Φωτιάδης είπε πως είναι ικανοποιητικός οιωνός, σε σχέση με τις τιμές που δίνουν οι ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες!

Επιπλέον, τίποτα δε φαίνεται να γίνεται για τη μείωση του όλου αυξανόμενου κόστους παραγωγής και τη δημιουργία υποδομής στην κτηνοτροφία, ενώ οι επιπτώσεις, από τη δραστική μείωση των δασμών στα εισαγόμενα τυριά, από τρίτες χώρες, λόγω της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, καθώς και της εφαρμογής της ΚΑΠ, θα γίνονται όλο και χειρότερες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα ευρωπρόστιμα στο αγελαδινό γάλα - λόγω υπέρβασης της ποσόστωσης - θα φτάσουν φέτος τα 5 δισ. δραχμές (1,3 δισ. δρχ. ήταν πέρσι). Σε όλα αυτά προστίθενται και οι μεθοδεύσεις των βόρειων χωρών της ΕΕ (Δανία, Ολλανδία, Γερμανία κτλ.), που αρνούνται να κατοχυρώσουν τη φέτα έναντι των λευκών τυριών, θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο ερχόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες.

Και μέσα σ' όλα αυτά η αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στα προβλήματα των κτηνοτρόφων γίνεται πιο προκλητική, από ένα ακόμα γεγονός: Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει ούτε δραχμή από το πριμ για τις επιλέξιμες προβατίνες και γίδες για το έτος 1994, συνολικού ύψους 80 δισ. δραχμών, τη στιγμή που οι προκαταβολές θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί από τον περασμένο Ιούνη. Βέβαια, ο υφυπουργός Γεωργίας είπε χτες ότι το συγκεκριμένο πριμ αυξήθηκε για το 1995 με απόφαση της αρμόδιας Διαχειριστικής Επιτροπής κατά 1.123 το κεφάλι, όμως τα χρήματα αυτά οι παραγωγοί θα τα πάρουν μέσα στο 1997. Ζήσε Μάη μου, δηλαδή.

Ερχεται νέα, δυνατή "μπόρα"

Οι μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων που εκδηλώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας και η απόφαση των αγροτών της Θεσσαλίας να ξεκινήσουν νέες κινητοποιήσεις στις 19 Φλεβάρη, δείχνουν ότι και το 1996 - όπως η περσινή χρονιά - θα είναι έτος αγώνων της αγροτιάς.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, που αποτελούν σχεδόν το 1/3 του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, βρίσκονται σε αναβρασμό. Η ελληνική περιφέρεια θυμίζει πάλι "καζάνι που βράζει", έτοιμο να εκραγεί. Στις επαρχίες και τα χωριά της επικράτειας - από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη - φουντώνει η οργή και η αγανάκτηση για την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, η οποία οδηγεί, με ταχύτατους ρυθμούς, σε συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα της εθνικής οικονομίας και σε ερήμωση την ύπαιθρο.

Την πολιτική αυτή καταδικάζουν και αντιπαλεύουν όλοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι - ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων - κι αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι αγώνες, που ξεκινούν, θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν, είναι ενωτικοί και συσπειρώνουν όλο τον αγροτο-κτηνοτροφικό κόσμο. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι στην ιεράρχηση των αιτημάτων προηγούνται εκείνα που αφορούν στη μη εφαρμογή, από τη χώρα μας, των καταστροφικών μέτρων που αποφασίζει η ΕΕ.

Οι αγρότες έχουν συνειδητοποιήσει ότι η "πηγή του κακού" βρίσκεται στις Βρυξέλλες κι απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να αντισταθεί και να υπερασπίσει τα συμφέροντά τους, που πλήττονται καίρια και να σώσει την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία από την επερχόμενη ολοκληρωτική καταστροφή. Ταυτόχρονα, γνωρίζοντας εκ πείρας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - όπως και της ΝΔ - δεν προτίθεται να ακολουθήσει ανεξάρτητη εθνική πολιτική, αντιλαμβάνονται πως μόνο αν οι ίδιοι αντιδράσουν κι απειθαρχήσουν στις εντολές των Βρυξελλών, θα καταφέρουν να συνεχίσουν την ασχολία τους με το χωράφι και τα ζώα, για να εξασφαλίσουν το ψωμί των οικογενειών τους και να μείνουν στη γη τους.

Οι ξωμάχοι της ελληνικής υπαίθρου δεν έχουν, πια, αυταπάτες ότι μπορούν να προκόψουν, όσο διατηρούνται τ' ασφυκτικά πλαίσια που επιβάλλει στην Ελλάδα η πολιτική της ΕΕ.

Οι βαμβακοπαραγωγοί είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται δραστικά με την εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι, αφού πούλησαν το προϊόν τους μέχρι και 50 δραχμές το κιλό φθηνότερα από πέρσι. Ταυτόχρονα, μεγάλη οικονομική ζημιά υπέστησαν και οι Ενώσεις Συνεταιρισμών, μιας και η τιμή του εκκοκκισμένου βαμβακιού στις διεθνείς αγορές είναι πάρα πολύ χαμηλή.

Οι παραγωγοί σιτηρών, αφού "είδαν κι έπαθαν" να εισπράξουν τις επιδοτήσεις, λόγων των γραφειοκρατικών εμποδίων που επέβαλε - για φορολογικούς λόγους - το υπουργείο Οικονομικών, τώρα κινδυνεύουν να υποστούν νέο συντριπτικό πλήγμα, αν "περάσει" η πρόταση της Κομισιόν για μείωση, μέχρι και 30%, στις στρεμματικές επιδοτήσεις.

Αλλες δυναμικές καλλιέργειες - όπως ο καπνός, τα αμπέλια, τα οπωροκηπευτικά, το λάδι κ.ά. - έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της πολιτικής της ΕΕ κι οδηγούνται στην καταστροφή.

Η κτηνοτροφία, ήδη, καταστρέφεται και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, αφού η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος μειώθηκε κατά 100 δραχμές το κιλό, οι αγελαδοτρόφοι πληρώνουν μεγάλα πρόστιμα λόγων της υπέρβασης του πλαφόν που έθεσε η ΕΕ για το αγελαδινό γάλα, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 40%, οι νοθείες στην παρασκευή τυροκομικών από κάποιους επιτήδειους και οι αθρόες, ανεξέλεγκτες εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων από τρίτες χώρες συνεχίζονται, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη διάθεση της ντόπιας παραγωγής.

"Καλύτερες μέρες" δε φαίνονται στο ορίζοντα, αφού η πολιτική των Βρυξελλών είναι προσανατολισμένη στην κατάργηση των επιδοτήσεων, στην ολοκληρωτική συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, στη γενικότερη παραγωγική αποδυνάμωση της Ελλάδας, ώστε να μετατραπεί σε χώρα φτηνών υπηρεσιών και τουρισμού, ανήμπορη να προχωρήσει σε αναπτυξιακό δρόμο και να εξασφαλίσει την εθνική ανεξαρτησία της.

Η εμπειρία της περσινής μεγαλειώδους αγροτικής εξέγερσης έκανε τους αγρότες σοφότερους. Τώρα αντιλαμβάνονται ότι για να φέρει αποτελέσματα ο αγώνας τους, εκτός από την ενότητά τους, πρέπει να εξασφαλίσουν και την ενεργή αλληλεγγύη και συμπαράσταση των άλλων λαϊκών τάξεων, που πλήττονται το ίδιο από την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Και στην πορεία να αναπτυχθεί κοινό μέτωπο πάλης με τους εργάτες, τους επαγγελματοβιοτέχνες και όλους τους άλλους εργαζόμενους.

Απ' αυτή την άποψη, είναι χαρακτηριστική η πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων, να συγκαλέσει σύσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, του Εμπορικού Συλλόγου, του Συνδέσμου Επιστημόνων, του Συλλόγου των Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης κ.ά., όπου θα συζητηθεί η αναγκαιότητα συντονισμού των αγώνων για τη λύση των κοινών προβλημάτων.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η αγροτιά της Ελλάδας, με τη συμπαράσταση όλων των άλλων εργαζομένων, είναι αποφασισμένη να δώσει μια νέα μάχη για να υπερασπιστεί τα ταξικά της συμφέροντα. Η κυβέρνηση και ο νέος υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, θα βρεθούν μπροστά στη νέα "μπόρα" που έρχεται, γρήγορα. Ας σπεύσουν, όσο είναι καιρός - αν και δεν πιστεύουμε ότι θέλουν και μπορούν - να αναθεωρήσουν την αντιαγροτική πολιτική τους και ν' αντισταθούν στις επιλογές της ΕΕ. Οταν τα "τρακτέρ της οργής" θα "οργώνουν" ξανά τους δρόμους της χώρας, τότε κανείς κυβερνητικός υπεύθυνος δε θα έχει τη δικαιολογία να ισχυριστεί ότι ήταν ανυποψίαστος και "κατελήφθη εξ απήνης"...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΗΠΕΙΡΟΣ
Ανέστειλαν προσωρινά

Οι κτηνοτρόφοι, απέκλεισαν χτες, μέχρι το μεσημέρι, το κατάστημα της ΑΤΕ στα Γιάννενα

Ανέστειλαν προσωρινά τη μεγαλειώδη - πρωτοφανή για την περιοχή - κινητοποίησή τους οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, σε μια προοπτική νέας κλιμάκωσης του αγώνα τους με τον καλύτερο και ευρύτερο δυνατό συντονισμό και με τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες των άλλων περιοχών.

Οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου που ήρθαν στο συλλαλητήριο στα Γιάννενα, από όλους τους νομούς της περιοχής (Ιωαννίνων, Αρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας), πραγματοποίησαν, ως γνωστόν, την Τρίτη, το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων. Ολη τη νύχτα προχτές παρέμειναν με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα στην πλατεία, μπροστά στη Νομαρχία, όπου ξενύχτησαν καίγοντας λάστιχα για να ζεσταθούν. Χτες το πρωί, εκατοντάδες κτηνοτρόφοι ξεκινώντας από την πλατεία, μπροστά στη Νομαρχία πήγαν και απέκλεισαν το κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στα Γιάννενα, όπου και παρέμειναν μέχρι το μεσημέρι, οπότε και αποφάσισαν την προσωρινή αναστολή της κινητοποίησής τους. Προηγούμενα οι εκπρόσωποί τους επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματα των κτηνοτρόφων στο διευθυντή του καταστήματος, ο οποίος και ενημέρωσε τη διοίκηση της Τράπεζας.

Οι κτηνοτρόφοι, όπως είναι γνωστό, αντιμετωπίζουν φέτος μια κρίσιμη κατάσταση επιβίωσης, καθώς υποχρεώνονται να πουλήσουν το γάλα με τιμές μειωμένες μέχρι και 100 δραχμές το κιλό από πέρσι... Ειδικότερα, οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, πριν λίγες μέρες ειδοποιήθηκαν από τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, πως θα πληρωθούν, φέτος, τιμές μειωμένες κατά 25% σε ονομαστική τιμή, από τις περυσινές τιμές. Αυτή ακριβώς η απόφαση έκανε να "ξεχειλίσει το ποτήρι" και να ξεσηκωθούν και οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου που φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν και εντείνουν τον αγώνα τους. Κι αυτό, παρά τις προσπάθειες κυβερνητικών και τοπικών κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ να περιορίσουν τον αγώνα σε "μια ντουφεκιά για την τιμή των όπλων" και για εκτόνωση της σωρευμένης αγανάκτησης των κτηνοτρόφων.

Με φωτιές μπροστά στη Νομαρχία ξενύχτησαν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου π

Με φωτιές μπροστά στη νομαρχία ξενύχτησαν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου και παρέμειναν εκεί μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν την Τρίτη το μεσημέρι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ