ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΠΑΛΗ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ

Η κρίση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, έθεσε σε δοκιμασία το προπαγανδιστικό - ιδεολογικό οπλοστάσιο της άρχουσας τάξης και των πολιτικών της υπηρετών. Στερεότυπα δεκαετιών έφθασαν σε οριακό σημείο κάτω από το βάρος αυτής της κρίσης.

Η Ελλάδα, η Ελλάδα με τις δεκάδες των επίσημων "συμμάχων" - στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση, Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση - βρέθηκε μόνη απέναντι στην επιθετικότητα της άρχουσας τάξης της γειτονικής χώρας.

Αποδείχνεται από τις ίδιες τις εξελίξεις - και τη στάση των "συμμάχων", στο πρόβλημα - ότι η "κατοχύρωση" της "εθνικής ανεξαρτησίας", "η προστασία των συνόρων της χώρας" και η αποτροπή της "απομόνωσης" ήτανε και είναι ψευτοεπιχειρήματα για την ιδεολογική - προπαγανδιστική κάλυψη της συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Χρόνια ολόκληρα κάλυπταν την υποταγή της χώρας στα ψυχροπολεμικά σχέδια κατά των σοσιαλιστικών χωρών και σήμερα στη "νέα τάξη πραγμάτων", με το επιχείρημα της προστασίας των συνόρων μας. Σήμερα που η ολιγαρχία της Τουρκίας - με την ιμπεριαλιστική καθοδήγηση και υποκίνηση - αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα, οι σύμμαχοι:

- Είτε σιωπούν, σε όφελος της Τουρκίας, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση. "Δεν είναι της παρούσης" απάντησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Σαντέρ, σε επίκαιρο ερώτημα δημοσιογράφου, αν απασχόλησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα Ελλάδας - Τουρκίας.

- Είτε απλά παρέχουν τις "καλές τους υπηρεσίες" όπως οι ΗΠΑ, όπου ο υπουργός Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ, ισχυρίστηκε ότι "δεν παίρνουμε το μέρος της μιας ή της άλλης χώρας, αλλά τονίσαμε στις δύο χώρες να καθήσουν και να συζητήσουν".

Με άλλα λόγια να συζητήσει η Ελλάδα (βλέπε να νομιμοποιήσει) τις αξιώσεις της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Επίσης παρά τις περί του αντιθέτου χρόνιες διαβεβαιώσεις - των θιασωτών της υποταγής και της εξάρτησης - βρέθηκε την ώρα της κρίσης και των κινδύνωνκαι μόνη και απομονωμένη!!!

Η πολιτική και οι θέσεις του ΚΚΕ για το χαρακτήρα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, για τους κινδύνους σε βάρος της εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της χώρας, δικαιώθηκαν και στην περίπτωση της κρίσης αυτής, με τον πιο αδιάψευστο και πανηγυρικό τρόπο.

Τα κόμματα της ευρωυποταγής, τα κόμματα της υποταγής στα κελεύσματα του ιμπεριαλισμού, "τα βρήκαν σκούρα".Μαθημένοι όμως, στο παιχνίδι της υποκρισίας και του αποπροσανατολισμού, δεν το βάζουν κάτω. Αποφεύγουν "όπως ο διάβολος το λιβάνι" την αναφορά στο σύστημα της εξάρτησης και των οργανισμών του. Μεταθέτουν το όλο θέμα στα αβαθή θολά νερά των χειρισμών της κυβέρνησης, των ενεργειών της στρατιωτικής ηγεσίας και άλλα παρόμοια.

Επιδίωξή τους να μείνει στο απυρόβλητο το ίδιο το σύστημα της εξάρτησης και η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ, η υποταγή στη "νέα τάξη πραγμάτων".

Τους πείραξαν οι ευχαριστίες του Κ. Σημίτη στην αμερικάνικη κυβέρνηση, κατάπιαν όμως όλοι τη γλώσσα τους - πλην ΚΚΕ - μπροστά στην ωμή εκδήλωση της αμερικάνικης επικυριαρχίας στην περιοχή.

Οι κατ' επάγγελμα λαθολόγοι - όταν αναφέρονται στο ΚΚΕ - κατάπιαν τη γλώσσα τους. Φυσικά ούτε λόγος ν' αναγνωρίσουν το ρόλο του ιμπεριαλισμού στην κρίση και τις ευθύνες των "συμμάχων". Για να κρύψουν τις δικές τους βαριές ευθύνες, στρέφουν αλλού τα προπαγανδιστικά τους πυρά. Για τον αποπροσανατολισμό του λαού, για να μην πληρώσουν το βαρύ πολιτικό κόστος της ολέθριας πολιτικής, της εναπόθεσης των δικαίων μας στην ομπρέλα των συμμάχων τους.

Η επιχείρηση αποπροσανατολισμού - με τα ΜΜΕ στο φόρτε - προχωράει και εντείνεται:

- Η ΝΔ προχωράει σε "εκστρατεία ενημέρωσης" για να αναγνωρίσουν οι σύμμαχοι το δίκιο μας. Στα ίδια πλαίσια εντάσσεται και η ενημέρωση της ομογένειας σαν στοιχείο που θα επηρεάσει την αμερικάνικη εξωτερική πολιτική σε όφελος της Ελλάδας.

- Ο Αντ. Σαμαράς προβάλλει τη θέση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

- Ο "ΣΥΝ" προβάλλει το "φάρμακο" του "Συμβούλιου εξωτερικής πολιτικής" και διαπιστώνει "αντιφάσεις" στην κυβερνητική πολιτική.

- Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει επίσης να αντιστρέψει το κλίμα υπέρ της Ελλάδας, με ενημέρωση των συμμάχων.

- Από πολλές πλευρές (ΜΜΕ, πολιτικοί των κομμάτων της υποταγής στον ιμπεριαλισμό, κλπ.) προβάλλεται κατά κόρον η πανάκεια "της εθνικής στρατηγικής" με μόνιμους υφυπουργούς, "συμβούλια" και τα συναφή.

Κοινός τόπος και στόχος τους να τσουβαλιάσουν το λαό στην "εθνική στρατηγική" μέσα στο σύστημα εξάρτησης και υποταγής στον ιμπεριαλισμό, να κόψουν το δρόμο στο ανέβασμα της λαϊκής θέλησης για αντίσταση, στη διαμόρφωση"αντιιμπεριαλιστικής συνείδησης".

Η πραγματικότητα όμως, είναι διαφορετική. Ο "κίνδυνος για την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία" συνδέεται με την παραμονή της χώρας μας στο καθεστώς της εξάρτησης.

Οι κομμουνιστές - στην πορεία προς το 15ο Συνέδριο - πρέπει να ξεσκεπάσουν τον αποπροσανατολισμό και την υποκρισία των "ΣΥΝ", ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Πολιτικής Ανοιξης και ΔΗΚΚΙ (Δ. Τσοβόλας), που "καλύπτουν με την προπαγάνδα και τις θέσεις τους, το σύστημα της εξάρτησης" και το ρόλο των Αμερικάνων και Ευρωπαίων "συμμάχων".

Οι "σύμμαχοι" δεν πάσχουν από ενημέρωση. Οι πολιτικές τους επιλογές καθορίζουν τη στάση τους, απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι ιμπεριαλιστές δεν καλμάρουν με παρακάλια και ενημέρωση. Μια γλώσσα καταλαβαίνουν, τη γλώσσα της αντιιμπεριαλιστικής συσπείρωσης και πάλης των λαών.

Το κάλεσμα του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και τον ελληνικό λαό: "να υψώσει αποφασιστικά φραγμό με τη δράση του στην πολιτική της υποτέλειας και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς", είναι η μόνη πατριωτική απάντηση στους κήρυκες της συμμόρφωσης στις επιταγές των συμμάχων και της "λύσης των ελληνοτουρκικών διαφορών" κάτω από τη διαιτησία τους.

Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ

Ούτε λόγος ν' αναγνωρίσουν το ρόλο του ιμπεριαλισμού στην κρίση και τις ευθύνες των "συμμάχων". Για να κρύψουν τις δικές τους βαριές ευθύνες, στρέφουν αλλού τα προπαγανδιστικά τους πυρά. Για τον αποπροσανατολισμό του λαού, για να μην πληρώσουν το βαρύ πολιτικό κόστος της ολέθριας πολιτικής, της εναπόθεσης των δικαίων μας στην ομπρέλα των συμμάχων τους


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΙΑΔΙΩΤΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΑ
Το μήνυμα της στάσης

- Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη συμμετοχή των εργαζομένων στην τρίωρη στάση εργασίας του ΕΚΑ;

- Θεωρούμε ότι για τις συνθήκες μέσα στις οποίες έγινε η στάση εργασίας, η συμμετοχή κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Υπήρξαν χώροι που οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά, παρά το ότι οι εργασιακές συνθήκες εκεί είναι αρκετά δύσκολες, όπως π.χ. στα "Πράκτικερ" που η συμμετοχή ήταν καθολική. Αλλά και στην κλωστοϋφαντουργία και στο δέρμα, χώροι όπως ο "Μουριάδης", η "Ρανιούσα", η "Μπαρκό" κ. α. Στο χώρο της υγείας επίσης, όπως στο "Αθηνά", το Γηροκομείο κ. α. Στο μέταλλο, π.χ. στη ΓΙΕΜΚΟ, στου ΚΑΖΗ, στην ΚΑΝΑΔΑ και σε αρκετά ακόμα, υπήρξε ανταπόκριση. Συμμετοχή στη στάση υπήρξε επίσης από τους εργαζόμενους σε ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες και άλλους χώρους δουλιάς. Γενικά, αν συνυπολογιστεί και η συμμετοχή των εργαζομένων του Πειραιά, μπορούμε να πούμε ότι οι εργαζόμενοι του Λεκανοπεδίου έστειλαν το μήνυμά τους. Πρέπει επίσης να παρθεί υπόψη, η απαράδεκτη, άκρως υπονομευτική στάση των στελεχών της ΠΑΣΚΕ στο ΕΚΑ, στη ΓΣΕΕ, έως και σε εργοστάσια, όπως σε ΠΥΡΚΑΛ - ΣΟΦΤΕΞ - Ναυπηγεία - Τράπεζες κλπ. Η συμμετοχή ήταν καλύτερη εκεί που η ΕΣΑΚ είχε τη δυνατότητα να έχει παρουσία και δράση. Παρ' όλα αυτά αυτοκριτικά βλέποντας τη δουλιά μας, πρέπει να σημειώσουμε ότι υπήρχαν χώροι δουλιάς που δεν εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες και τα περιθώρια που είχαμε.

- Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουν οι εργαζόμενοι;

- Τα μηνύματα από αυτή τη στάση εργασίας και τη συμμετοχή, παρά τις αντίξοες επαναλαμβάνω συνθήκες, είναι σαφή και με πολλούς αποδέκτες. Δείχνουν την καταδίκη εκ μέρους των εργαζομένων των προτάσεων του ΣΕΒ και της κυβέρνησης. Οτι απορρίπτουν την πολιτική της λιτότητας για τους εργαζόμενους, που στο τέλος τέλος, έχει αποδειχτεί και αντιαναπτυξιακή και αντεθνική, με την έννοια της ζημιάς που προκαλεί στην εθνική οικονομία. Στέλνει επίσης σαφές μήνυμα προς την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και όχι μόνο, ότι ο δρόμος των εργαζομένων δεν είναι ο δρόμος του συμβιβασμού. Οτι οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται πως το παιχνίδι μεταξύ εργοδοτών - κυβέρνησης - και πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ, είναι στημένο. Οτι έχουν και τη θέληση και τη δυνατότητα να αγωνιστούν. Στέλνει επίσης μήνυμα και προς τις δικές μας δυνάμεις ότι πρέπει πιο αποφασιστικά να συνεχίσουμε την προσπάθεια, πρωτοστατώντας για την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων.

- Σε ποια κατεύθυνση θα κινηθείτε από δω και πέρα;

- Είναι φανερό ότι και στο μέλλον και στη μεθαυριανή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΑ, οι προτάσεις των στελεχών της ΕΣΑΚ, θα στοχεύουν στο να παραμείνει το Εργατικό Κέντρο στη γραμμή της αντίστασης απέναντι σε εργοδότες και κυβέρνηση, απέναντι στη λογική του συμβιβασμού. Θα επιδιώξουμε η 22η Φλεβάρη να αναδειχτεί σε μέρα καταδίκης της πολιτικής των εργοδοτών και της κυβέρνησης, από τους εργαζόμενους, με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία. Ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε με τον πιο πρόσφορο τρόπο, οι εργαζόμενοι να εκφράσουν την αντίθεσή τους, να καταδικάσουν τη στάση υποταγής της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Γνωρίζουμε ότι οι συσχετισμοί που υπάρχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα δε διευκολύνουν, όμως θα δώσουμε τη μάχη μας. Κυρίως στρέφουμε την προσοχή μας ώστε από τα κάτω, με πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων να οργανωθεί η αντίσταση των εργαζομένων.

Ντ. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ