Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΙΑΔΙΩΤΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΑ
Το μήνυμα της στάσης

- Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη συμμετοχή των εργαζομένων στην τρίωρη στάση εργασίας του ΕΚΑ;

- Θεωρούμε ότι για τις συνθήκες μέσα στις οποίες έγινε η στάση εργασίας, η συμμετοχή κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Υπήρξαν χώροι που οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά, παρά το ότι οι εργασιακές συνθήκες εκεί είναι αρκετά δύσκολες, όπως π.χ. στα "Πράκτικερ" που η συμμετοχή ήταν καθολική. Αλλά και στην κλωστοϋφαντουργία και στο δέρμα, χώροι όπως ο "Μουριάδης", η "Ρανιούσα", η "Μπαρκό" κ. α. Στο χώρο της υγείας επίσης, όπως στο "Αθηνά", το Γηροκομείο κ. α. Στο μέταλλο, π.χ. στη ΓΙΕΜΚΟ, στου ΚΑΖΗ, στην ΚΑΝΑΔΑ και σε αρκετά ακόμα, υπήρξε ανταπόκριση. Συμμετοχή στη στάση υπήρξε επίσης από τους εργαζόμενους σε ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες και άλλους χώρους δουλιάς. Γενικά, αν συνυπολογιστεί και η συμμετοχή των εργαζομένων του Πειραιά, μπορούμε να πούμε ότι οι εργαζόμενοι του Λεκανοπεδίου έστειλαν το μήνυμά τους. Πρέπει επίσης να παρθεί υπόψη, η απαράδεκτη, άκρως υπονομευτική στάση των στελεχών της ΠΑΣΚΕ στο ΕΚΑ, στη ΓΣΕΕ, έως και σε εργοστάσια, όπως σε ΠΥΡΚΑΛ - ΣΟΦΤΕΞ - Ναυπηγεία - Τράπεζες κλπ. Η συμμετοχή ήταν καλύτερη εκεί που η ΕΣΑΚ είχε τη δυνατότητα να έχει παρουσία και δράση. Παρ' όλα αυτά αυτοκριτικά βλέποντας τη δουλιά μας, πρέπει να σημειώσουμε ότι υπήρχαν χώροι δουλιάς που δεν εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες και τα περιθώρια που είχαμε.

- Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουν οι εργαζόμενοι;

- Τα μηνύματα από αυτή τη στάση εργασίας και τη συμμετοχή, παρά τις αντίξοες επαναλαμβάνω συνθήκες, είναι σαφή και με πολλούς αποδέκτες. Δείχνουν την καταδίκη εκ μέρους των εργαζομένων των προτάσεων του ΣΕΒ και της κυβέρνησης. Οτι απορρίπτουν την πολιτική της λιτότητας για τους εργαζόμενους, που στο τέλος τέλος, έχει αποδειχτεί και αντιαναπτυξιακή και αντεθνική, με την έννοια της ζημιάς που προκαλεί στην εθνική οικονομία. Στέλνει επίσης σαφές μήνυμα προς την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και όχι μόνο, ότι ο δρόμος των εργαζομένων δεν είναι ο δρόμος του συμβιβασμού. Οτι οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται πως το παιχνίδι μεταξύ εργοδοτών - κυβέρνησης - και πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ, είναι στημένο. Οτι έχουν και τη θέληση και τη δυνατότητα να αγωνιστούν. Στέλνει επίσης μήνυμα και προς τις δικές μας δυνάμεις ότι πρέπει πιο αποφασιστικά να συνεχίσουμε την προσπάθεια, πρωτοστατώντας για την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων.

- Σε ποια κατεύθυνση θα κινηθείτε από δω και πέρα;

- Είναι φανερό ότι και στο μέλλον και στη μεθαυριανή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΑ, οι προτάσεις των στελεχών της ΕΣΑΚ, θα στοχεύουν στο να παραμείνει το Εργατικό Κέντρο στη γραμμή της αντίστασης απέναντι σε εργοδότες και κυβέρνηση, απέναντι στη λογική του συμβιβασμού. Θα επιδιώξουμε η 22η Φλεβάρη να αναδειχτεί σε μέρα καταδίκης της πολιτικής των εργοδοτών και της κυβέρνησης, από τους εργαζόμενους, με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία. Ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε με τον πιο πρόσφορο τρόπο, οι εργαζόμενοι να εκφράσουν την αντίθεσή τους, να καταδικάσουν τη στάση υποταγής της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Γνωρίζουμε ότι οι συσχετισμοί που υπάρχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα δε διευκολύνουν, όμως θα δώσουμε τη μάχη μας. Κυρίως στρέφουμε την προσοχή μας ώστε από τα κάτω, με πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων να οργανωθεί η αντίσταση των εργαζομένων.

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ