ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μπροστά σε οργανωμένη απάτη ο ΟΕΚ!

Ο υπουργός Εργασίας εκδιώκει την πρόεδρο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ακριβώς τη στιγμή που κρίνεται στα δικαστήρια η υπόθεση Μπολτσή! "Σικέ παιχνίδι" καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, με επιστολή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα και απαιτεί: "Σταματήστε το σκάνδαλο πριν είναι αργά"

"Οργανωμένη απάτη πραγματοποιείται αυτές τις ώρες σε βάρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας"!

Ετσι ακριβώς τιτλοφορεί επιστολή που έστειλε χτες η Ομοσπονδία Οικοδόμων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, προκειμένου να καταγγείλει τα όσα τραγικά συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στον ΟΕΚ και να ζητήσει την παρέμβασή τους "πριν είναι αργά".Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο της επιστολής, στην οποία καταγράφονται τα τεκταινόμενα στον ΟΕΚ, ακριβώς την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διαφορά του Οργανισμού με τον γνωστό μεγαλοεργολάβο Μπολτσή:

"Σοβαρά γεγονότα που έγιναν τις τελευταίες μέρες σε μια άκρως κρίσιμη στιγμή για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), μάς αναγκάζουν να απευθυνθούμε σε σας και να ζητήσουμε να σταματήσει το σκάνδαλο σε βάρος του Οργανισμού.

Σημειώνουμε μόνο το εξής γεγονός: Στις 8 Φεβρουαρίου εκδικάστηκε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η αγωγή του μεγαλοκατασκευαστή Μπολτσή σε βάρος του ΟΕΚ, με την οποία διεκδικεί 2 δισ. αποζημίωση από τη μη πραγματοποίηση αγοράς των 670 διαμερισμάτων του κατασκευαστή στο Ρέντη. Το δικαστήριο έδωσε τρεις μέρες προθεσμία στους αντίδικους για αντιπροτάσεις.Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Ε. Γιαννόπουλος,αφού"έδωσε και πήρε", για να αποδιοργανώσει τον ΟΕΚ αυτές τις μέρες, την κρίσιμη αυτή στιγμή, 9 Φεβρουαρίου 12 το μεσημέρι, έδιωξε στην κυριολεξία την Παναγιώτα Παπαδοπούλου, πρόεδρο του Οργανισμού και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (μέλος της ΚΕ) από τον ΟΕΚ και άφησε τον Οργανισμό ακέφαλο και ανυπεράσπιστο από τη δικαστική αγωγή του κατασκευαστή!

Αυτό το έκανε, γιατί η πρόεδρος με συνέπεια, τιμιότητα και καθαρότητα οργάνωσε και παρακολουθούσε την υπεράσπιση του ΟΕΚ και των συμφερόντων του στη διεκδικητική αγωγή του κατασκευαστή Μπολτσή.

Αυτό δεν άρεσε στον κ. Ε. Γιαννόπουλο και την πρώτη μέρα της τριήμερης προθεσμίας για αντιπροτάσεις, πριν κατατεθούν στο δικαστήριο οι αντιπροτάσεις του ΟΕΚ όπως έπρεπε, την "πέταξε" στην πραγματικότητα από τον Οργανισμό, για να μην υπάρχει υπεράσπιση πραγματική. Για να χάσει ο ΟΕΚ την υπόθεση με αντιπροτάσεις και υπεράσπιση "σικέ" και για να λένε: "τα δικαστήρια αποφάσισαν... ". Για να φτάσουμε μετά στο δίλημμα: "Η πληρώνουμε τα 2 δισ. που καταδικάστηκε ο Οργανισμός ή αγοράζουμε τα 670 διαμερίσματα"...

Αυτή τη "σικέ" υπεράσπιση του Οργανισμού, την καταγγείλαμε πολλές φορές στο παρελθόν και πρόσφατα και να που δικαιωνόμαστε.

Επιτέλους, κύριε πρόεδρε, κύριε πρωθυπουργέ, αν ο κ. Ε. Γιαννόπουλος δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, πρέπει να ορίσετε πρόσωπο που να μπορεί. Ζητάμε σήμερα την παρέμβασή σας. Αύριο θα είναι αργά και το λιγότερο θα στοιχίσει στον Οργανισμό δισεκατομμύρια σπατάλες, ποσά που θα στερήσουν ανάλογες στεγαστικές συνδρομές στους δικαιούχους του ΟΕΚ".

Τελειώνοντας, η Ομοσπονδία ζητά συνάντηση με όλους τους παράγοντες, στους οποίους απευθύνει την επιστολή, για να τους εκθέσει πιο αναλυτικά τις απόψεις της.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στις προτάσεις του ΟΕΚ που έχει ετοιμάσει η νομική υπηρεσία, δε συμπεριλαμβάνονται ισχυρά, αδιάσειστα, επιχειρήματα υπέρ του Οργανισμού, παρά και ενάντια στις ίδιες τις αποφάσεις του ΔΣ! Επιχειρήματα, όπως ότι: Ενώ ο κατασκευαστής επικαλείται "βλάβη" από το γεγονός ότι κατασκεύασε τα 670 διαμερίσματα για λογαριασμό και με βάση τις ανάγκες του ΟΕΚ, η αλήθεια είναι ότι είχε βγάλει τις άδειες οχτώ μήνες πριν ο ΟΕΚ ζητήσει προσφορές, ενώ τα σχέδια τα είχε βγάλει πριν ακόμα πάρει το οικόπεδο!Τα πιο πάνω βεβαιώνονται και από την επιτροπή των "έγκυρων νομικών" που είχε συστήσει ο ίδιος ο Γιαννόππουλος πριν δυο περίπου χρόνια.

- Τη μη επαναφορά του Θ. Χανακούλα στην προεδρία του ΟΕΚ απαιτούν σε κοινό ψήφισμά τους τα Συνδικάτα Οικοδόμων Λευκάδας, Πρέβεζας, Αρτας, Αγρινίου, Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας,τα οποία πρόσφατα πραγματοποίησαν περιφερειακή σύσκεψη. Απαιτούν, επίσης, την κατάργηση του Ταμείου "εργατοπατέρων",καθώς και την προώθηση και λύση τοπικών και γενικότερων προβλημάτων του κλάδου.

Μέτρα ελέγχου ζητά το ΕΚ Πειραιά

Σε κατάσταση αποδιοργάνωσης οι Επιθεωρήσεις Εργασίας στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, παρά τα οξύτατα προβλήματα

Την αποδιοργάνωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας και των ΚΕΠΕΚ (Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου) στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, καθώς και την έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου την ώρα που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα στους χώρους δουλιάς, επισημαίνει με υπόμνημά του προς τους αρμόδιους υπουργούς το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Το ΕΚΠ αφού αναφέρεται στα προβλήματα (μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, "μαύρη εργασία" αλλοδαπών, αλλά και Ελλήνων εργαζομένων, μη τήρηση των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας), καθώς και στις ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες δουλιάς στη Ζώνη, στις οικοδομές, στη βιοτεχνική περιοχή του Πειραιά, Ρέντη και Μοσχάτου, τονίζει: "Πολλά από τα παραπάνω προβλήματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν οι κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας προέβαιναν στους αναγκαίους προληπτικούς ελέγχους στους χώρους εργασίας και αν το ΚΕΠΕΚ είχε εντονότερη δραστηριότητα".

Το ΕΚΠ επισημαίνει ότι και οι δυο φορείς δεν προβαίνουν στους αναγκαίους ελέγχους και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δε διαθέτουν την αναγκαία στελέχωση και υποδομή σε ανθρώπινο δυναμικό και εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τις μαρτυρίες και των ίδιων των υπευθύνων.

Το ΕΚΠ ζητά την ενίσχυση των Επιθεωρήσεων και των ΚΕΠΕΚ, "δεδομένου ότι δεν μπορεί να μετρηθεί το κόστος ανθρώπινο, κοινωνικό και οικονομικό των εργατικών ατυχημάτων". Ζητά, επίσης, την ουσιαστική συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στις Επιθεωρήσεις Εργασίας και στα ΚΕΠΕΚ, πράγμα που - όπως σημειώνει - θα συμβάλει στην καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία τους.

Για τη συζήτηση όλων αυτών των προβλημάτων, το ΕΚΠ ζητά συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, καθώς και με τον υπουργό Εσωτερικών, αφού - όπως είναι γνωστό - η αρμοδιότητα των Επιθεωρήσεων Εργασίας έχει περάσει στην αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, πράγμα που οδήγησε στην παραπέρα όξυνση των προβλημάτων ελέγχου και επιβολής της εργατικής νομοθεσίας.

Απάντηση στο σωματείο ΑΓΕΤ

Με επιστολή του στην εφημερίδα μας το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ Αλιβερίου Εύβοιας αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμά μας με τίτλο "Τρία χρόνια στα νύχια της "Καλτσεστρούτσι"". Ειδικότερα, συμφωνεί - όπως αναφέρει - με το τμήμα του δημοσιεύματος που αφορά την "Καλτσεστρούτσι", όπως επίσης και ότι "είναι αλήθεια ότι τα σωματεία στο Μηλάκι είναι αποφασισμένα να αντιστέκονται στις μεταβολές που επιχειρούνται σε βάρος των εργαζομένων". Διαφωνεί και διαμαρτύρεται στη συνέχεια "στην επιχειρούμενη - όπως σημειώνει - διαστρέβλωση της αλήθειας που γίνεται από τον ανταποκριτή, όταν επιχειρεί να εμφανίσει το σωματείο ούτε λίγο ούτε πολύ ως εργοδοτικό, απεργοσπαστικό και ανεύθυνο για την πώληση της ΑΓΕΤ στους Ιταλούς. Το σωματείο μας - αναφέρεται - αντιστάθηκε με όλες του τις δυνάμεις στην πώληση...".

Βεβαίως, στο ρεπορτάζ πουθενά δεν αναγράφονται τέτοιοι χαρακτηρισμοί σε βάρος του σωματείου. Θα μας επιτρέψουν, ωστόσο, οι συγγραφείς της επιστολής να έχουμε την εκτίμηση ότι οι δύο παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, όχι μόνο στο Αλιβέρι, αλλά σε όλο τον όμιλο της ΑΓΕΤ, έχουν ευθύνες: α) η ΔΑΚΕ ως κυβερνητική παράταξη, τότε, αλλά και από θέση "αρχής", ήταν υπέρ της ιδιωτικοποίησης, β) η ΠΑΣΚΕ, παρότι είναι πλειοψηφία στα περισσότερα σωματεία και η θέση της ήταν κατά της ιδιωτικοποίησης, εν τούτοις τα λόγια δε συνοδεύτηκαν από τέτοιες πράξεις, ώστε να αναπτυχθεί ένα τέτοιο κίνημα, που να μην επιτρέψει την ολοκλήρωση του εγκλήματος από την κυβέρνηση της ΝΔ. Περαιτέρω ευθύνες έχει όμως η ΠΑΣΚΕ γιατί μετεκλογικά (με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ πλέον) "ξέχασε" να θέσει το ζήτημα επαναφοράς στο δημόσιο. Μάλιστα, ούτε τώρα που θα γίνει η επαναδιαπραγμάτευση Εθνικής - "Καλτσεστρούτσι" για την ΑΓΕΤ, τα σωματεία θέτουν θέμα επαναφοράς. Αντίθετα, σε πρόσφατο υπόμνημά τους ζητάνε να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διαφορές που έχουν οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας (και εδώ πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ), τα "περί βρώμικων τεχνασμάτων" και "σικέ απεργιών", αν υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες, είμαστε διατεθειμένοι να τις φιλοξενήσουμε.

Καταγγελία για βίαιη συμπεριφορά

Με βίαιο τρόπο αντέδρασε ο ιδιοκτήτης της βιοτεχνίας ιματισμού "Ζ. Ιουλίνα" στον Ν. Πιερίας, όταν αντιπροσωπεία του σωματείου πήγε στο χώρο δουλιάς, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από την εργοδοσία η συνδικαλίστρια και μέλος της διοίκησης του σωματείου, Χρύσα Πεζή.Σύμφωνα με την καταγγελία του σωματείου, ο εργοδότης πριν καν ακούσει την αντιπροσωπεία αντέδρασε βίαια και σπρώχνοντας την έβγαλε έξω από τη βιοτεχνία.

Η διοίκηση του σωματείου καταγγέλλει "την αντεργατική και βάρβαρη συμπεριφορά της εργοδοσίας και συμπαραστέκεται στη συνδικαλίστρια". Καλεί, τέλος, το Εργατικό Κέντρο και τους αρμόδιους φορείς να παρέμβουν υπέρ της προστασίας των συνδικαλιστικών ελευθεριών και της συνδικαλιστικής δράσης.

Ενα δείγμα του έργου... Μπολτσή στου Ρέντη, το οποίο θέλει να ""πασάρει

Ενα δείγμα του έργου ...Μπολτσή στου Ρέντη, το οποίο θέλει να "πασάρει", στον ΟΕΚ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ