ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Εκφοβιστικές μεταθέσεις υπαλλήλων

"Νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου", ονομάζει τον υπέρογκο δανεισμό, που με εκπληκτική ευκολία συνάπτει, ο δήμαρχος Αθηναίων. Παράλληλα, δε δίστασε να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των εργαζομένων του δήμου, με αφορμή τις καταγγελίες τους για "περίεργες" καταστάσεις στο δήμο.

Συγκεκριμένα, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Δ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή προσπαθεί να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του δήμου και να κάνει έργο. Παράλληλα, εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά των εργαζομένων του δήμου, χαρακτηρίζοντας "αβάσιμα και ύποπτα" τα όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων του δήμου περί 155 προσλήψεων στο Βρεφοκομείο, και ονομάζοντας "προσωπικές ευαισθησίες" τις καταγγελίες των εργαζομένων περί επιλεκτικών μεταθέσεων συνδικαλιστών. Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να απειλήσει τους εργαζόμενους, λέγοντας "καλά θα κάνουν να δουλέψουν και λιγάκι"! Επιβεβαίωσε, όμως, ότι όντως έχει διοριστεί προϊστάμενος ένας υπόδικος και ότι έχει γίνει μια μετάθεση συνδικαλιστή.

Από την άλλη πλευρά, φρόντισε, κατά την πάγια τακτική του, να εξαγγείλει σειρά εντυπωσιακών, αλλά ανούσιων μέτρων, όπως μπάρες στους πεζόδρομους, αντικατάσταση των περίπτερων με νέες κατασκευές και ότι τις Απόκριες θα διοργανώσει αγώνα βάδην σερβιτόρων!

Προκλητικός ήταν, όμως, ο δήμαρχος και στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με τις πρόσφατες μετακινήσεις συνδικαλιστών υπαλλήλων. Παρότι μετακίνησε παράνομα τους εκπροσώπους των εργαζομένων, είπε ότι θα τους "χαριστεί" και θα τους μεταθέσει όπου θέλουν! Οσο για το γεγονός ότι μετατέθηκαν εργαζόμενοι που ήταν μάρτυρες σε δίκη για σκάνδαλο στο δήμο, λίγο πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, ο δήμαρχος το χαρακτήρισε "σύμπτωση"...

Συγκεκριμένα, μετακινήθηκαν σε άλλες θέσεις τρεις συνδικαλιστές, που είχαν πρωτοστατήσει στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και άλλοι δύο που είναι μάρτυρες σε δίκη για σκάνδαλο στο δήμο το οποίο αποκαλύφθηκε το '93 και η οποία θα γίνει αρχές Μάρτη.

Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λεων. Αυδής,τόνισε ότι οι μεταθέσεις είναι παράνομες χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του σωματείου τους. Πρόσθεσε ότι οι μεταθέσεις εργαζομένων - μαρτύρων στη δίκη, λίγες μέρες πριν την εκδίκαση του σκανδάλου, είναι ανήθικες και εκφοβίζουν τους εργαζόμενους στο σύνολό τους. Ζήτησε επίσης να μην εκτελεστεί η απόφαση των μεταθέσεων μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση.

Τελικά, ο δήμαρχος αποδέχτηκε αυτή την πρόταση, αλλά ισχυρίστηκε ότι όσον αφορά στους συνδικαλιστές έγινε μόνο μία μετάθεση και ότι ο εν λόγω εργαζόμενος μπορεί να κάνει αναφορά στον προϊστάμενό του αν θέλει και να πάει σε όποια θέση επιθυμεί!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών

Προειδοποίηση προς τους δημοτικούς συμβούλους από το Σύλλογο Εργαζομένων. Εξαγγέλλει κινητοποιήσεις σε περίπτωση που εκχωρηθεί ο έλεγχος της στάθμευσης σε ιδιωτική εταιρία

Ενάντια σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων του Δήμου Πειραιά τάσσεται ο Σύλλογος Εργαζομένων στον δήμο με ανακοίνωσή του, με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την ανάθεση στην ιδιωτική εταιρία "ΣΕΛΜΟ" του ελέγχου της στάθμευσης. Η ανακοίνωση απευθύνεται, μεταξύ άλλων και στους δημοτικούς συμβούλους.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν και στιγματίζουν εκ των προτέρων, όπως τονίζουν, "όσους συνεργήσουν ή συμβάλλουν στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης με την ιδιωτική εταιρία, η οποία στρέφεται κατά των εργαζομένων και κατά των συμφερόντων του δήμου".

"Ο δήμος, προσθέτει ο σύλλογος, διαθέτει οργανωμένη υπηρεσία με αρκετό προσωπικό και έχει τη δυνατότητα, εφόσον θέλει, να την επανδρώσει επιπλέον και να έχει θετικά οικονομικά αποτελέσματα".

Μάλιστα, ο σύλλογος προτείνει μια σειρά μέτρων για την καλυτέρευση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, όπως: Εκσυγχρονισμό, ανανέωση και ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής. Αναμόρφωση του συστήματος βεβαίωσης και είσπραξης των εσόδων που προέρχονται από τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας και εντατικοποίηση της απόδοσης της υπηρεσίας με τις κατάλληλες συνθήκες.

"Είναι φανερό, προσθέτουν, ότι οι συνεργασίες με ιδιώτες δεν αποβλέπουν προς το συμφέρον του δήμου, αλλά οδηγεί στο συμφέρον του ίδιου του ιδιώτη. Δεν πρέπει ακόμη να μας διαφεύγει, ότι η ανάθεση αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες είναι αντιδεοντολογική πράξη και προσβάλλει τους ίδιους τους εργαζόμενους, θεωρώντας τους "ανίκανους", ενώ ανοίγει στο μέλλον την όρεξη για τον πλήρη έλεγχο του δημόσιου τομέα από ιδιώτες, με τη μορφή παράσιτων".

Επίσης, οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται μήπως υπάρχουν άλλοι λόγοι για την επιμονή να εκχωρηθεί η αρμοδιότητα στην εταιρία, λέγοντας ότι ο Σύλλογος ζήτησε στοιχεία από το δήμο για το αν υπήρχε οικονομικό όφελος δικό του από τη συνεργασία του με τη συγκεκριμένη εταιρία, "γιατί οι δικές μας πληροφορίες επιβεβαιώνουν το ακριβώς αντίθετο".

Ο Σύλλογος προειδοποιεί, ότι σε περίπτωση που παρθεί τέτοια απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα προχωρήσει σε στάση εργασίας την Πέμπτη 15/2 από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι, συγκέντρωση στις 8.30 το πρωί στην πλατεία Κοραή και Γενική Συνέλευση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Συγχρόνως θα γίνει ενημέρωση των δημοτών με έντυπο υλικό.

Τέλος, ο σύλλογος καλεί την ΠΟΕ - ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ, καθώς και τους άλλους συλλόγους του Λεκανοπεδίου, να συστρατευτούν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

Δύο νεκροί σε τροχαίο

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χτες τα ξημερώματα σε σύγκρουση λεωφορείου του ΕΟΤ με ταξί. Στις 2.30 λεωφορείο που μετέφερε 30 υπαλλήλους του καζίνο της Πάρνηθας και οδηγούσε ο 44χρονος Γεώργιος Κοτουλιάς, κινιόταν στη λεωφόρο Τατοϊου. Κάποια στιγμή έσκασε το μπροστινό του λάστιχο. Ο οδηγός του για να μην πέσει σε χαντάκι που ήταν δίπλα στο δρόμο, έστριψε το τιμόνι του αριστερά. Εκείνη την ώρα περνούσε ένα ταξί που οδηγούσε ο 39χρονος Δημήτριος Πατσιόπουλος. Από τη σύγκρουση των δύο οχημάτων σκοτώθηκαν ο ταξιτζής και ο συνεπιβάτης Μιχαήλ Γιαννάτος, 40 χρόνων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Πρώτη η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα για την εκλογή ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Καισαριανής. Σε σύνολο 202 ψήφων έλαβε 109 ψήφους (ποσοστό 54%) και τις 4 από τις 7 έδρες.

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη τονίζει ότι οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους "είπαν "όχι" στις παντός είδους πιέσεις, "όχι" στις υποσχέσεις, "όχι" στα εκβιαστικά διλήμματα". Οσον αφορά στο κλίμα των εκλογών, η παράταξη αναφέρει ότι αυτό φαίνεται από τα συνθήματά της, με τα οποία απευθύνθηκε στους εργαζόμενους. "Δεν είμαστε με την αοριστολογία περί "ικανών", αλλά με τους αγώνες και το χτίσιμο μετώπου κριτικής αντίληψης και δράσης από τα αριστερά. Δε δίνουμε ατομικές υποσχέσεις για προσλήψεις και τοποθετήσεις. Δεν αποδεχόμαστε διορισμούς υπευθύνων και προϊσταμένων. Δε σας ζητάμε να γίνετε "πελάτες" μας, όπως κάποιοι άλλοι".

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η παράταξη μίλησε καθαρά στους εργαζόμενους για τις θέσεις της πάνω στην κυβέρνηση Σημίτη, ο οποίος ήταν ο "αρχιτέκτονας της πρώτης περιόδου της μονόπλευρης λιτότητας", όσο και για το λεγόμενο πρόγραμμα σύγκλισης, που θα έχει ως αποτέλεσμα νέες στρατιές ανέργων.

Τέλος, μίλησε ανοιχτά "για τη βίαιη ένταξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εξυπηρέτηση της κυρίαρχης πολιτικής, οικονομικής και ιδεολογικής αντίληψης, που συντελείται, πλέον, όχι μόνο με τον οικονομικό στραγγαλισμό, μέσα σε ένα αντιδραστικό, νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και με τη συναινετική πολιτική των αιρετών και των συλλογικών τους οργάνων".

Αυτοκτόνησε κρατούμενος

Στο κελί 87 της 3ης Πτέρυγας των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού τέλειωσε τη ζωή του ο Ν. Σκρέπας,υπόδικος για τις περυσινές ληστείες στην Κερατέα, όπου έκλεινε με κορμούς και κλαδιά τους δρόμους για να ακινητοποιεί τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Στις 7.10 χτες το πρωί βρέθηκε από σωφρονιστικό υπάλληλο κρεμασμένος στο παράθυρο του κελιού του, από ένα αυτοσχέδιο σκοινί, φτιαγμένο από σεντόνι. Ο 25χρονος Σκρέπας κρατούνταν στον Κορυδαλλό με ένταλμα του 25ου τακτικού ανακριτή Αθηνών, προφυλακισμένος για διακεκριμένες κλοπές και ληστείες.

Απαλλάχτηκε ο Κακέτσης

Απαλλάχτηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου "Νεράιδα", Στιβ Κακέτσης,που ήταν κατηγορούμενος για εμπορία ναρκωτικών. Το Δικαστικό Συμβούλιο δέχτηκε τη σχετική πρόταση του εισαγγελέα Βασίλη Δερβέντζα,με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν σε βάρος του ενδείξεις ενοχής.

Ο Στιβ Κακέτσης είχε προφυλακιστεί το Δεκέμβρη του 1994, μετά από καταγγελίες του υπόδικου Αλέξη Αλεξίου, ότι συμμετείχαν από κοινού σε κύκλωμα εμπόρων ναρκωτικών που εισήγαγε από την Τουρκία τέσσερα κιλά ηρωίνης και δέκα κιλά χασίς. Αργότερα ο Αλεξίου αναίρεσε την κατάθεσή του αυτή στον ανακριτή και ομολόγησε ότι με παρότρυνση άλλων συγκρατουμένων του ενέπλεξε τον Κακέτση στην υπόθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ