ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΕ
Το δίλημμα είναι σε ποιους θα ξεπουληθεί

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν χτες ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Π. Λάμπρου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τη μερική μετοχοποίηση του ΟΤΕ. Ο Π. Λάμπρου αναφερόμενος στο μέλλον του Οργανισμού είπε: "Το ερώτημα είναι με ποιους θα πας. Με τα αμερικάνικα ή τα ευρωπαϊκά κονσόρτσιουμ τηλεπικοινωνιών", προσθέτοντας"μόλις λυθεί αυτό το πολιτικό πρόβλημα, (σ.σ. σε ποιους, δηλαδή, τελικά θα ξεπουληθεί ο ΟΤΕ), στα προσεχή τρία χρόνια θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε καλή συμφωνία". Λίγο νωρίτερα είχε ομολογήσει απροκάλυπτα: "Κύριε Μάνο σας αντιγράφουμε". Μετά από αυτό δεν είναι διόλου περίεργο ότι οι παριστάμενοι βουλευτές της ΝΔ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις απόψεις του ομιλούντος. Ούτε είναι περίεργο ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,απαντώντας σε σχετική ερώτηση που τέθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση απάντησε: "Η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητες του κυρίου Λάμπρου ως διοικητή του ΟΤΕ".

Αναφερόμενος ο Π. Λάμπρου στη σημερινή αξία του ΟΤΕ είπε ότι θα την υπολογίσει η αγορά όταν μπει στον ανταγωνισμό, προσθέτοντας ότι αργότερα καλό θα ήταν μετοχές του Οργανισμού να εισαχθούν και σε ξένα χρηματιστήρια. Στην προσπάθειά του να χρυσώσει το χάπι του ξεπουλήματος, αλλά και να αποπροσανατολίσει την ουσία του θέματος, εξέφρασε την άποψη ότι στα προσεχή δυόμισι χρόνια το κόστος της αστικής μονάδας θα πέσει κάτω από τις 14 δρχ. σαν αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ παρακάμπτοντας εντέχνως το γεγονός ότι όταν αναφερόμαστε στον ΟΤΕ δε μιλάμε κυρίως για τα τηλεφωνήματα, αλλά για το σύνολο των τηλεπικοινωνιών. Εναν τομέα που πέρανόλων των άλλων άπτεται και σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Αποκαλυπτικός ήταν και ο πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς Κ. Γεωργουτσάκος,που αφού σημείωσε ότι από τις συνθήκες σήμερα στο χρηματιστήριο φαίνεται ότι είναι δυνατόν να απορροφηθεί το ποσό των μετοχών που θα διατεθούν, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το μεγαλύτερο ποσοστό τους θα απορροφηθεί από τους λεγόμενους θεσμικούς επενδυτές. Ετσι ένα ακόμα επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η πρόθεσή της είναι οι μετοχές του ΟΤΕ να διατεθούν σε εκατό έως διακόσιες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά αποδεικνύεται στάχτη στα μάτια προκειμένου να αποκρυφτεί ότι με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ανοίγει η διαδικασία για το μεγάλο φαγοπότι των μονοπωλίων εις βάρος του ΟΤΕ.

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τους προηγούμενους κινήθηκε ο πρόεδρος της ΟΜΕ - ΟΤΕ Γ. Μανιάτης,που ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι είναι ρητά αντίθετη στη μερική μετοχοποίηση του Οργανισμού. Ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων σε άλλο σημείο της παρέμβασής του αποκάλυψε ότι σύμφωνα με το πενταετές σχέδιο του ΟΤΕ για την περίοδο 1996 - 2000, φαίνεται ότι μπορεί να καλυφθεί με πλήρη αυτοχρηματοδότηση, καταρρίπτοντας έτσι ένα ακόμα επιχείρημα της κυβέρνησης ότι από τα χρήματα που θα εισπράξει ο ΟΤΕ λόγω της μερικής μετοχοποίησής του θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις του πενταετούς προγράμματος. "Γιατί λοιπόν το συνδικάτο να αλλάξει τη θέση του και να αποδεχτεί τη μερική μετοχοποίηση", αναρωτήθηκε εύλογα ο Γ. Μανιάτης.

Αναφερόμενος, εξάλλου σε διάταξη του νομοσχεδίου για το ύψος των αποζημιώσεων όσων εργαζομένων του ΟΤΕ συνταξιοδοτούνται ζήτησε να αποσυρθεί, διότι υπάρχει σαφέστατη σκοπιμότητα εκ μέρους των συντακτών του νομοθετήματος. Να μην μπορούν, δηλαδή, οι εργαζόμενοι να διεκδικούν δικαστικά το ανώτατο όριο αποζημίωσης που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Γ. Μανιάτης είπε τέλος ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ θα δέχονταν την ίδρυση από τον ΟΤΕ θυγατρικών εταιρειών που θα συνεργάζονταν με τον ιδιωτικό τομέα, η μητρική όμως εταιρεία να μείνει κατά 100% στο δημόσιο.

Γ. Κ.

ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΗ
Κοινοτική μας υποχρέωση, λέει η κυβέρνηση

Συζητήθηκε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή η σχετική σύμβαση

Υποχρέωση συμμόρφωσης της χώρας μας προς το Κοινοτικό Δίκαιο χαρακτήρισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Φ. Ιωαννίδης τη σύμβαση για το ξεπούλημα του "συγκροτήματος Σκαλιστήρη", που συζητήθηκε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. "Δεν πρέπει να αγνοούμε - είπε ο υφυπουργός - ότι από τη στιγμή που η χώρα μας είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπόκειται στις δεσμεύσεις που θεσπίζουν οι διατάξεις του Κοινοτικού Δικαίου και αν δεν προχωρήσουμε στη σχετική ρύθμιση, απειλούμαστε με πρόστιμο από την Κοινότητα, ύψους 16,5 δισ. ".

Για να γίνει μάλιστα κατανοητό τι σημαίνει για τη χώρα, την εθνική οικονομία, η συμμόρφωση με το Κοινοτικό Δίκαιο, αξίζει να σημειώσουμε ότι η εν λόγω σύμβαση μεταβιβάζει στο ιδιωτικό κεφάλαιο 3.540 στρέμματα στην Εύβοια και τη Χαλκιδική. Επίσης μεταβιβάζει άδειες εξόρυξης ορυκτών 172.604 στρεμμάτων (σχεδόν ολόκληρη η Εύβοια) και πολυετείς μισθώσεις μεταλλειοκτησιών για 134.437 στρέμματα. Τέλος μεταβιβάζονται μηχανήματα παραγωγής, πολυκατοικίες, ακόμη και βίλες. Κι όλα αυτά στην εξευτελιστική τιμή του 1 δισ., 300 εκατομμυρίων δρχ. Τα χρήματα δε αυτά θα καταβληθούν ως εξής: Εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος της σύμβασης θα καταβληθεί το ποσό των 300 εκατομ. δρχ. και τα υπόλοιπα σε 4 ετήσιες άτοκες δόσεις. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι το παθητικό του "συγκροτήματος Σκαλιστήρη" φορτώνεται στο κράτος, δηλαδή στον Ελληνα φορολογούμενο.

Δ. Κουμπούρης: Απαράδεκτη η σύμβαση

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης χαρακτήρισε απαράδεκτη τη σύμβαση τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για τους εργαζόμενους. Αναφέρθηκε εκτενώς στους εξευτελιστικούς όρους με τους οποίους γίνεται το ξεπούλημα των επιχειρήσεων και του ορυκτού πλούτου της χώρας, υπογράμμισε ότι η σύμβαση βγάζει λάδι τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, φορτώνοντας τις αμαρτίες του στον ελληνικό λαό μέσω του κράτους και σημείωσε πως όλα αυτά δε συνάδουν με το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι γίνεται η ιδιωτικοποίηση γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. "Πώς - αναρωτήθηκε - θα εξασφαλιστεί ότι ο ιδιωτικός φορέας θα εξυγιάνει και θα αναπτύξει τις επιχειρήσεις;".

Σχετικά με το θέμα της εξασφάλισης των εργαζομένων, ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι η σύμβαση δεν τους εξασφαλίζει. "Το ΠΑΣΟΚ, είπε, προεκλογικά είχε δώσει υποσχέσεις, αλλά η σύμβαση προβλέπει ότι θα προσληφθούν 300 και μάλιστα τμηματικά μέχρι το 2001. Ουσιαστικά θα προσληφθούν μόνο 150 εργαζόμενοι".

Καταλήγοντας ο Δ. Κουμπούρης τόνισε: "Ο ορυκτός πλούτος, ως μη ανανεώσιμος φυσικός πόρος, κατά τη γνώμη μας, αποτελεί εθνική περιουσία, αποφασιστικής σημασίας παραγωγικό τομέα για την ανάπτυξη της χώρας μας γενικότερα. Η ιδιωτική πρωτοβουλία ενδιαφέρεται μόνο για γρήγορη αναπαραγωγή των κεφαλαίων της, εκμεταλλευόμενη τους εργαζόμενους και τους φυσικούς πόρους. Η χώρα μας διαθέτει αποθέματα ορυκτών, από τα οποία ο λευκόλιθος υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες και η εκμετάλλευσή του πρέπει να είναι στην αποκλειστικότητα του κράτους και όχι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Με την άποψη αυτή θεωρούμε ότι οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να αποτελούν ενιαία επιχείρηση του δημοσίου κι έτσι δεν μπορούμε να δεχτούμε να περάσουν στους ιδιώτες".

Κατά της σύμβασης τάχθηκε και η εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης, ενώ η ΝΔ επιφυλάχτηκε να ξεκαθαρίσει τη στάση της, όταν το θέμα έρθει για συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής. Τέλος η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να καλέσει - στη σημερινή της συνεδρίαση - σε ακρόαση τους ενδιαφερόμενους φορείς της Εύβοιας.

Σήμερα ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Σήμερα το βράδυ αναμένεται να επιλεγεί από το ΚΥΣΕΑ ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, που θα αντικαταστήσει τον ναύαρχο Χρ. Λυμπέρη, ενώ αύριο θα συνέλθει εκ νέου το ίδιο όργανο και με τη συμμετοχή του νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ θα αποφασίσει για τους αρχηγούς των τριών κλάδων, δηλαδή ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ. Βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι κανένας από τους τέσσερις αρχηγούς να μην ανήκει στην κατηγορία των επαναφερθέντων αποστράτων αξιωματικών.

Για τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ακούγονται περισσότερο τα ονόματα των αντιστρατήγων Δ. Παραγιουδάκη,διοικητή του Δ Σώματος Στρατού, και Α. Κεδίκογλου,γενικού επιθεωρητή στρατού. Για τη θέση του αρχηγού του ΓΕΣ ακούγονται περισσότερα τα ονόματα των αντιστρατήγων Γ. Μανία,διοικητή του Β Σώματος, και Δ. Αλευρομάγειρου,διοικητή της ΣΔΑ. Η επιλογή, πάντως, για την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ θα επηρεάσει και τις προαγωγές και αποστρατείες στο αντίστοιχο όπλο.

Στο χώρο της Αστυνομίας συγκεχυμένες ήταν οι πληροφορίες ως αργά χτες το βράδυ για την τύχη του αρχηγού της Αστυνομίας, αντιστρατήγου Μανώλη Χουρδάκη,ενόψει της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ για την επιλογή νέων αρχηγών στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Πληροφορίες εδώ και αρκετό καιρό θεωρούσαν βέβαιη την αποστρατεία του Μ. Χουρδάκη, ο οποίος συμπληρώνει δυόμισι χρόνια στο ύπατο αξίωμα της Αστυνομίας. Ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης, Κ. Γείτονας, εμφανίζεται, όμως ξαφνικά, ανέτοιμος να προτείνει στην κυβέρνηση το σχήμα της νέας ηγεσίας, με το επιχείρημα ότι θέλει να ενημερωθεί για τις ικανότητες των συνεργατών του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κ. Γείτονας δέχεται πιέσεις κυρίως από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και από τον Ακη Τσοχατζόπουλο, για τη μη αποστρατεία του σημερινού αρχηγού Μ. Χουρδάκη.

Καλύτερα ο Α. Παπανδρέου

Από τις καλύτερες μέρες, όσον αφορά την υγεία του, ήταν η χτεσινή για τον Α. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περπάτησε στο πλαίσιο του προγράμματος κινησιοθεραπείας, ενώ ενδέχεται αύριο να κλείσουν οι γιατροί οριστικά την τραχειοστομία. Σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό δελτίο, "η κατάσταση της υγείας του παραμένει σταθερή και το πρόγραμμα φυσιοθεραπείας συνεχίζεται επιτυχώς".

Ο Δήμος Κουμπούρης
ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ
Νέα κρούσματα

Σοβαρότερο από ό,τι αρχικά φάνηκε είναι το πρόβλημα της εμφάνισης διαφόρων επιδημιών σε στρατόπεδα κυρίως νεοσυλλέκτων.

Μηνιγγίτιδα έχει εκδηλωθεί, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από το υπουργείο Αμυνας, σε στρατιώτες του Κέντρου της Αεροπορίας στην Τρίπολη,του Κέντρου του Πεζικού στο Ρέθυμνο, του Κέντρου του Μηχανικού στο Ναύπλιο και σε μονάδα της Λήμνου,ενώ χτες έγινε γνωστό ότι εισήχθη με μηνιγγίτιδα στο 401 ΓΣΝΑ και στρατιώτης από το ΚΕΥΠ, που βρίσκεται στη Λαμία.Μάλιστα πληροφορίες για το Κέντρο αυτό κάνουν λόγο και για άλλα κρούσματα. Στο μεταξύ, έχουν εμφανιστεί κρούσματα ιλαράς σε νεοσύλλεκτους των Κέντρων της Σπάρτης,της Θήβας,της Λαμίας και του Χαϊδαρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ