Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΕ
Το δίλημμα είναι σε ποιους θα ξεπουληθεί

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν χτες ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Π. Λάμπρου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τη μερική μετοχοποίηση του ΟΤΕ. Ο Π. Λάμπρου αναφερόμενος στο μέλλον του Οργανισμού είπε: "Το ερώτημα είναι με ποιους θα πας. Με τα αμερικάνικα ή τα ευρωπαϊκά κονσόρτσιουμ τηλεπικοινωνιών", προσθέτοντας"μόλις λυθεί αυτό το πολιτικό πρόβλημα, (σ.σ. σε ποιους, δηλαδή, τελικά θα ξεπουληθεί ο ΟΤΕ), στα προσεχή τρία χρόνια θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε καλή συμφωνία". Λίγο νωρίτερα είχε ομολογήσει απροκάλυπτα: "Κύριε Μάνο σας αντιγράφουμε". Μετά από αυτό δεν είναι διόλου περίεργο ότι οι παριστάμενοι βουλευτές της ΝΔ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις απόψεις του ομιλούντος. Ούτε είναι περίεργο ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,απαντώντας σε σχετική ερώτηση που τέθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση απάντησε: "Η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητες του κυρίου Λάμπρου ως διοικητή του ΟΤΕ".

Αναφερόμενος ο Π. Λάμπρου στη σημερινή αξία του ΟΤΕ είπε ότι θα την υπολογίσει η αγορά όταν μπει στον ανταγωνισμό, προσθέτοντας ότι αργότερα καλό θα ήταν μετοχές του Οργανισμού να εισαχθούν και σε ξένα χρηματιστήρια. Στην προσπάθειά του να χρυσώσει το χάπι του ξεπουλήματος, αλλά και να αποπροσανατολίσει την ουσία του θέματος, εξέφρασε την άποψη ότι στα προσεχή δυόμισι χρόνια το κόστος της αστικής μονάδας θα πέσει κάτω από τις 14 δρχ. σαν αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ παρακάμπτοντας εντέχνως το γεγονός ότι όταν αναφερόμαστε στον ΟΤΕ δε μιλάμε κυρίως για τα τηλεφωνήματα, αλλά για το σύνολο των τηλεπικοινωνιών. Εναν τομέα που πέρανόλων των άλλων άπτεται και σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Αποκαλυπτικός ήταν και ο πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς Κ. Γεωργουτσάκος,που αφού σημείωσε ότι από τις συνθήκες σήμερα στο χρηματιστήριο φαίνεται ότι είναι δυνατόν να απορροφηθεί το ποσό των μετοχών που θα διατεθούν, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το μεγαλύτερο ποσοστό τους θα απορροφηθεί από τους λεγόμενους θεσμικούς επενδυτές. Ετσι ένα ακόμα επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η πρόθεσή της είναι οι μετοχές του ΟΤΕ να διατεθούν σε εκατό έως διακόσιες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά αποδεικνύεται στάχτη στα μάτια προκειμένου να αποκρυφτεί ότι με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ανοίγει η διαδικασία για το μεγάλο φαγοπότι των μονοπωλίων εις βάρος του ΟΤΕ.

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τους προηγούμενους κινήθηκε ο πρόεδρος της ΟΜΕ - ΟΤΕ Γ. Μανιάτης,που ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι είναι ρητά αντίθετη στη μερική μετοχοποίηση του Οργανισμού. Ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων σε άλλο σημείο της παρέμβασής του αποκάλυψε ότι σύμφωνα με το πενταετές σχέδιο του ΟΤΕ για την περίοδο 1996 - 2000, φαίνεται ότι μπορεί να καλυφθεί με πλήρη αυτοχρηματοδότηση, καταρρίπτοντας έτσι ένα ακόμα επιχείρημα της κυβέρνησης ότι από τα χρήματα που θα εισπράξει ο ΟΤΕ λόγω της μερικής μετοχοποίησής του θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις του πενταετούς προγράμματος. "Γιατί λοιπόν το συνδικάτο να αλλάξει τη θέση του και να αποδεχτεί τη μερική μετοχοποίηση", αναρωτήθηκε εύλογα ο Γ. Μανιάτης.

Αναφερόμενος, εξάλλου σε διάταξη του νομοσχεδίου για το ύψος των αποζημιώσεων όσων εργαζομένων του ΟΤΕ συνταξιοδοτούνται ζήτησε να αποσυρθεί, διότι υπάρχει σαφέστατη σκοπιμότητα εκ μέρους των συντακτών του νομοθετήματος. Να μην μπορούν, δηλαδή, οι εργαζόμενοι να διεκδικούν δικαστικά το ανώτατο όριο αποζημίωσης που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Γ. Μανιάτης είπε τέλος ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ θα δέχονταν την ίδρυση από τον ΟΤΕ θυγατρικών εταιρειών που θα συνεργάζονταν με τον ιδιωτικό τομέα, η μητρική όμως εταιρεία να μείνει κατά 100% στο δημόσιο.

Γ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
...και η μεθόδευση (2008-05-09 00:00:00.0)
Δέχεται το ξεπούλημα αλλά με ...διαφάνεια (2006-09-08 00:00:00.0)
Θυσία στο Γολγοθά της ΟΝΕ..! (1999-03-13 00:00:00.0)
Απεργίες από Δευτέρα στον ΟΤΕ (1998-10-24 00:00:00.0)
"Ακρως επιτυχής" η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας! (1998-08-27 00:00:00.0)
Βαίνουν ολοταχώς προς ιδιωτικοποίηση (1996-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ