Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα "τυφλά" προς τη Διακυβερνητική

Η κυβέρνηση φαίνεται να ενδιαφέρεται μόνο για τα "κοινά σύνορα"

Η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και τα όσα ακολούθησαν, είχε σαν συνέπεια, μεταξύ των άλλων, να περάσουν σε δεύτερη μοίρα μια σειρά θεμάτων μεγάλης σημασίας, όπως η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν στις 29 Μάρτη στο Τορίνο.

Οι πρόσφατες επισκέψεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Βέρνερ Χόγιερ και του Ιταλού αξιωματούχου Σίλβιο Φατζιόλο στην Αθήνα υπογραμμίζουν το ενδιαφέρον των ισχυρών "εταίρων" για την πορεία της Διακυβερνητικής.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, λόγω των προβλημάτων που ανέκυψαν από το πρόσφατο ελληνοτουρκικό επεισόδιο στις βραχονησίδες Ιμια, φαίνεται ότι ρίχνει όλο το βάρος της στο θέμα της αναγνώρισης των ελληνικών συνόρων ως συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως η διαπραγμάτευση αυτού του θέματος υπό την πίεση των γεγονότων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για υποχωρήσεις, προκειμένου να πετύχει την υποστήριξη των "εταίρων", σε άλλα σημαντικά ζητήματα που θα συζητηθούν στη Διακυβερνητική και αφορούν στην κατάργηση του "βέτο" στα θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

Καθώς πλησιάζουμε στην επίσημη έναρξη της Διακυβερνητικής, τόσο φαίνεται ότι η κυβέρνηση βαδίζει στα "τυφλά". Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης για τη Διακυβερνητική, που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Ιούνη, έγιναν αντικείμενο σκληρής κριτικής και επιτιμητικών εκφράσεων από το νυν υπουργό Εξωτερικών (τότε αντιρρησία) Θεόδωρο Πάγκαλο. Τώρα ο ίδιος καλείται να υπερασπιστεί τις θέσεις αυτές, που πέρσι το καλοκαίρι είχε χαρακτηρίσει τουλάχιστον αντιφατικές.

Οσον αφορά στα διαδικαστικά της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, η ιταλική προεδρία θα επιχειρήσει να βάλει μια τάξη στην ατζέντα των θεμάτων, αφού έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει χάος, εξαιτίας των προθέσεων της κάθε κυβέρνησης να θέσει προς συζήτηση τα θέματα που απασχολούν την ίδια, δημιουργώντας έναν κυκεώνα. Για το σκοπό αυτό, θα προωθήσει την ομαδοποίηση των θεμάτων σε τρεις γενικούς τομείς: Την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας, την Κοινή Πολιτική σε θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας και τη Θεσμική Αναμόρφωση.

Αν, τελικά, γίνουν δεκτές οι προτάσεις της από τους "δεκαπέντε" στο Τορίνο, η ιταλική προεδρία θα προωθήσει τον επόμενο στόχο της, που είναι να καταγράψει τις εναλλακτικές λύσεις που προτείνονται στα διάφορα επιμέρους θέματα. Το αποτέλεσμα αυτής της καταγραφής θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στη Φλωρεντία τον ερχόμενο Ιούνη. Εκεί θα γίνει ουσιαστικά το ξεκαθάρισμα της ατζέντας των θεμάτων, που θα συζητηθούν τελικά στη Διακυβερνητική.

Στο μεταξύ, όπως έχει αποφασιστεί από τη Μαδρίτη, θα αρχίσουν οι κατά μήνα συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών για τα θέματα της Διακυβερνητικής, ενώ κάθε βδομάδα θα συνεδριάζουν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών - μελών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα βήματα του αντιδραστικού οικοδομήματος (1998-05-10 00:00:00.0)
Ενισχύεται το Διευθυντήριο της ΕΕ (1996-03-31 00:00:00.0)
Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο "παρασκήνιο" (1996-03-29 00:00:00.0)
Διαδικασία και χρονοδιάγραμμα της Διακυβερνητικής (1996-03-24 00:00:00.0)
ΒΑΣΙΛΙΚΟΤΕΡΗ των Βρυξελλών η κυβέρνηση (1996-03-22 00:00:00.0)
Ετοιμασίες για το παζάρι (1996-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ