Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παλλαϊκός, ενωτικός, αντιιμπεριαλιστικός αγώνας

Σε πρόσφατη συνεδρίασή της (στις 9 του Φλεβάρη) η ΚΕ του ΚΚΕ συζήτησε τη νέα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που εκδηλώθηκε με αφορμή το επεισόδιο στη βραχονησίδα Ιμια, στο Ανατολικό Αιγαίο, καθώς και τις πολιτικές εξελίξεις, και κατέληξε στην παρακάτω απόφαση:

1.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, οι συνέπειες από τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων στα πλαίσια της "νέας τάξης πραγμάτων" και οι κλιμακούμενες επεκτατικές βλέψεις των κυρίαρχων κύκλων της Τουρκίας αποτελούν το γενικότερο πλαίσιο, μέσα στο οποίο εκδηλώθηκε η πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση, με αφορμή τα γνωστά γεγονότα γύρω από τη βραχονησίδα Ιμια.

Η αντιπαλότητα Ελλάδας - Τουρκίας έχει πολλές αιτίες, που ορισμένες χάνονται στο βάθος του χρόνου. Στη σημερινή φάση αυτή η αντιπαλότητα παίρνει πιο οξυμένο χαρακτήρα, ανάμεσα στην ελληνική και τουρκική ολιγαρχία, καθώς επιδιώκουν να αποσπάσουν η κάθε μια για λογαριασμό της τη μεγαλύτερη υποστήριξη από τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ιδιαίτερα από την πλευρά των ΗΠΑ, που διεκδικούν κυριαρχικό ρόλο στην περιοχή του Αιγαίου και ευρύτερα της Μεσογείου. Σε τέτοιες συνθήκες αυξάνεται η δυνατότητα των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, από τη θέση του επικυρίαρχου, να επεμβαίνουν στις εσωτερικές τους υποθέσεις, πράγμα που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τις συνολικές εξελίξεις και στη χώρα μας και στην περιοχή.

Η Ελλάδα, ως τμήμα των Οργανισμών αυτών, έχει ήδη εμπλακεί σε τοπικούς πολέμους και επεμβάσεις στα Βαλκάνια, και πριν στον Κόλπο και τη Σομαλία, και δέχεται τον αντίκτυπο των αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστών.

Η άρχουσα τάξη της Τουρκίας εκδηλώνει ανοιχτά και με έργα τις επεκτατικές της βλέψεις, αξιοποιώντας και τη σημασία που έχει για τον ιμπεριαλισμό η γεωγραφική της θέση. Οι απαιτήσεις της Τουρκίας, μετά τη συμφωνία Τελωνειακής Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, κλιμακώνονται και γίνονται πιο συγκεκριμένες. Κεντρικό αίτημά της είναι η διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν το Αιγαίο: Υφαλοκρηπίδα, εναέρια και θαλάσσια σύνορα, ζητήματα Δυτικής Θράκης, αποστρατικοποίηση των νησιών, προβλήματα που έχουν σχέση με διευθέτηση ζητημάτων στα πλαίσια της Ατλαντικής Συμμαχίας (επιχειρησιακός έλεγχος του Αιγαίου, ζήτημα Λήμνου κ.ά.).

Στόχος τελικός φαίνεται να είναι η δημιουργία ενός καθεστώτος διχοτόμησης του Αιγαίου. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η Τουρκία εφαρμόζει την τακτική της συνεχούς πίεσης και της κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης της έντασης.

Στα πλαίσια αυτά, ανάλογα και με τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή, ελλοχεύει ο κίνδυνος, η όξυνση της αντιπαράθεσης και του ανταγωνισμού να φτάσει ως την πολεμική σύγκρουση.

Με την τελευταία ένταση που δημιουργήθηκε, με αφορμή τα γεγονότα στην Ιμια, δημιουργήθηκαν ορισμένες προϋποθέσεις να αμφισβητηθεί το καθεστώς των βραχονησίδων, όχι μόνο από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας, αλλά και από άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με ανοιχτό ή συγκαλυμμένο τρόπο, όπως φάνηκε και από τη στάση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

2.

Πριν τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ανησυχούσαν το ΝΑΤΟ, τόσο γιατί αδυνάτιζαν τη Νοτιοανατολική του Πτέρυγα, όσο και γιατί μία κρίση στο Αιγαίο θα έδινε τη δυνατότητα να αδυνατίσει το μέτωπο κατά της Σοβιετικής Ενωσης, που είχε συγκροτηθεί με πρωτεργάτες τις ΗΠΑ.

Σήμερα, η διεθνής κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Η αμερικάνικη κυριαρχία στα Βαλκάνια και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Εγγύς και Μέσης Ανατολής εδραιώνεται. Στο σύστημα της "νέας τάξης πραγμάτων" οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει την Τουρκία να παίξει το ρόλο περιφερειακής δύναμης σε σχέση με την Ελλάδα, χωρίς όμως και να εγκαταλείπουν την Ελλάδα. Αυτό φαίνεται από το γεγονός πως στην κρίση της Ιμια ουσιαστικά οι ΗΠΑ αμφισβήτησαν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όχι μόνο στην Ιμια, αλλά και γενικότερα στο Αιγαίο.

Η διεύρυνση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή και η επιρροή τους στην εσωτερική πολιτική ζωή των χωρών αυτών, τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούν συνθήκες αποσταθεροποίησης, που σπρώχνουν τις δύο χώρες στην πλήρη αποδοχή της επιδιαιτησίας τους.

Αναμφισβήτητα, οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ συμπεριλαμβάνουν εκτός από τα Βαλκάνια την Ανατολική Μεσόγειο, την Εγγύς και Μέση Ανατολή. Στα Βαλκάνια πέτυχαν, με την υπογραφή των συμφωνιών του Ντέιτον για τη Βοσνία, να στείλουν 20 χιλιάδες στρατιώτες και να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων 40 χιλιάδων, που ανήκουν οργανικά στο ΝΑΤΟ.

Σήμερα, συμπίπτουν οι άμεσες και μεσοπρόθεσμες επιδιώξεις των σοβινιστών της Τουρκίας με τα σχέδια των ΗΠΑ. Επομένως, εξακολουθεί να ισχύει η εκτίμηση που έχει το κόμμα μας, πως η απειλή από την Τουρκία είναι υπαρκτή όσο εξακολουθούν να τη στηρίζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΔΕΕ και η ΕΕ, και όσο διατηρείται το αντιδημοκρατικό εσωτερικό καθεστώς στη χώρα αυτή, όσο συνεχίζεται η κυριαρχία της τουρκικής ολιγαρχίας.

3.

Η στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην κρίση.

Ετσι, από την πρώτη στιγμή που η Τουρκία άρχισε την αντιπαράθεση γύρω από τη σημαία, η κυβέρνηση εμφανίστηκε με υψηλούς τόνους, έτσι που στη συνείδηση του λαού μας η σημαία - "σύμβολο" ταυτίστηκε με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Η ουσία είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση, από τη μια, αποδέχεται την κλιμάκωση σε στρατιωτικό επίπεδο και, από την άλλη, απευθύνεται στους "συμμάχους". Ενημερώνει τους πρέσβεις και σε συνέχεια απευθύνεται στο ΝΑΤΟ. Στο σύνολό τους οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΔΕΕ και η ΕΕ κράτησαν φαινομενικά θέση ίσης απόστασης, με το σκεπτικό ότι πρέπει να συμβάλουν στην επίλυση της διαφωνίας μεταξύ δύο συμμάχων χωρών.

Αυτή η θέση, αντικειμενικά, αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και αυτό είναι η ουσιαστική κατάληξη της όλης κρίσης. Η επιλογή από την ελληνική κυβέρνηση της αμερικάνικης διαιτησίας ήταν φανερό πως θα κατέληγε στη λύση που οι ΗΠΑ επιθυμούσαν για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα είχε η όποια λύση για την Ελλάδα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση γνώριζε ότι με αυτή την ενέργεια επιβεβαίωνε για άλλη μία φορά την κυριαρχία των ΗΠΑ στη χώρα μας.

Η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ μετά την κρίση, καθώς και ορισμένες τοποθετήσεις της Κομισιόν, εκ των υστέρων, δεν ανατρέπουν το γεγονός ότι η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο πέρασε διεθνώς.

4.

Οι ενέργειες του ΚΚΕ με την εκδήλωση της κρίσης στο Αιγαίο.

Η θέση του ΚΚΕ κατά τη στιγμή της κορύφωσης της κρίσης, όπως διατυπώθηκε στην ανακοίνωση του ΠΓ και τις ομιλίες στο Κοινοβούλιο, ανταποκρίνεται στα προβλήματα που δημιούργησε η όλη υπόθεση. Ανέδειξε τον κύριο υπεύθυνο, που είναι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και οι σοβινιστές της Αγκυρας, στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων

Το ΚΚΕ, αν και έχει σαφή θέση έναντι του χαρακτήρα και της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας υπόψη τον κίνδυνο που βρέθηκε η χώρα, κατέθεσε, αμέσως, δημόσια, συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες αν η κυβέρνηση τις υιοθετούσε θα ασκούσαν πίεση στους διεθνείς οργανισμούς, θα περιόριζαν τις σημαντικές αρνητικές συνέπειες. Πρόκειται για προτάσεις που εκφράζουν την αντίσταση στις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις, συγκεκριμένα μέτρα που διασφαλίζουν την ουσιαστική διεκδίκηση σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, όπως:

- Προειδοποίηση ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από τους "συμμάχους" και τους Οργανισμούς όπου συμμετέχει. Η στάση αυτή θα μπορούσε να εκφραστεί με συγκεκριμένη απαίτηση από την προεδρία της ΕΕ, να πάρει αμέσως θέση και να την κοινοποιήσει στις κυβερνήσεις - μέλη της και στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία, που βρίσκεται στην προεδρία της ΕΕ, είναι η χώρα που υπέγραψε τις συμφωνίες με την Τουρκία και την Ελλάδα για τα Δωδεκάνησα.

- Να στείλει εντολή στους διοικητές των δυνάμεων της χώρας που βρίσκονται στη Βοσνία να αποχωρήσουν από τους σχηματισμούς του ΝΑΤΟ. Ακόμα, να καλέσει τους αντιπροσώπους της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, τη ΔΕΕ, στην Αθήνα, για "διαβουλεύσεις".

- Να προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο των αμερικανο- ΝΑΤΟικών βάσεων, οι οποίες ασκούν έντονη δραστηριότητα σε βάρος και της χώρας και κατά τη διάρκεια εμφάνισης κρίσεων.

Αν ήθελε η ελληνική κυβέρνηση, θα μπορούσε να δημιουργήσει κλίμα έντασης και ανησυχίας στο εσωτερικό των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, παράλληλα με τη γνωστοποίηση του ρόλου των ΗΠΑ και των άλλων δυνάμεων σε αυτή την κρίση.

Μία τέτοια τακτική, παρά το γεγονός ότι δε βγάζει τη χώρα από τα ιμπεριαλιστικά πλαίσια, είχε πολύ περισσότερες πιθανότητες να "αναγκάσει"

τους "συμμάχους" να χαλαρώσουν τις πιέσεις προς τη χώρα και να αναζητήσουν λύσεις, χωρίς να αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, και, πριν ολοκληρωθεί η στρατιωτική κλιμάκωση, να πιέσουν την τουρκική ηγεσία για εγκατάλειψη του σχεδίου της και αποδοχή της αποκλιμάκωσης.

Οι άμεσες προτάσεις του ΚΚΕ διατηρούν την αξία τους και σήμερα, που δεν έχει κλείσει το πρόβλημα, πολύ περισσότερο, αν εμφανιστεί παρόμοιο ή ανάλογο πρόβλημα στο άμεσο μέλλον.

Το ΚΚΕ κάλεσε στη συνέχεια τους κομμουνιστές, τον ελληνικό λαό, να οργανώσουν την ενεργητική παρέμβασή τους και να καταγγείλουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.

5.

Μετά τα γεγονότα, καλλιεργήθηκε από τη μία ένα συναίσθημα μείωσης στον ελληνικό λαό, με ευθύνη κυρίως της Νέας Δημοκρατίας και της Πολιτικής Ανοιξης, που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν εθνικιστικά και σοβινιστικά στοιχεία, με δημαγωγία και πατριδοκαπηλία. Αρνητικές συνέπειες και παρενέργειες εμφανίστηκαν στις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς επιχειρήθηκε να μεταφερθεί όλη η ευθύνη σ' αυτές, μετατρέποντας ένα κυρίως πολιτικό ζήτημα σε στρατιωτικό.

Με πρόσχημα την αμυντική προάσπιση της χώρας προβάλλονται αξιώσεις για αύξηση των κονδυλίων για τους εξοπλισμούς, καθώς και αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

Οι κομμουνιστές πρέπει να αποκαλύψουν αυτά τα σχέδια. Χωρίς ταλάντευση, παραμένοντας σταθερά στη θέση ότι οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί πρέπει να καλύπτουν τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες, να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για να αποδεσμευτούν από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και να αξιοποιηθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία, η οποία με ευθύνες των κυβερνήσεων και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι σε πορεία έντονης συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης.

Το κόμμα μας θα συνεχίσει να ενημερώνει τον ελληνικό λαό, ότι ενιαία εθνική στρατηγική δεν μπορεί να χαραχτεί στη βάση της πολιτικής που ακολουθούν τα άλλα κόμματα, πολιτικής συμμόρφωσης στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όσο η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Αυτό δεν αποκλείει σε ορισμένα επί μέρους ζητήματα να υπάρχει δυνατότητα σύμπτωσης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις.6.

Η θέση του ΚΚΕ

Οσο η αναζήτηση λύσεων στα ζητήματα της εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της χώρας κλείνεται στα ασφυκτικά πλαίσια εξάρτησης, που δημιούργησαν οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ για τη χώρα μας, ο λαός και συνολικά η χώρα θα είναι ζημιωμένη με ακόμα πιο σοβαρές συνέπειες στην οικονομική της βάση, στα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, στην ακεραιότητα και ανεξαρτησία της. Οσο κυριαρχεί η πολιτική της συμμετοχής και συμμόρφωσης - υποτέλειας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΝΑΤΟ - ΔΕΕ - ΕΕ) η ασφάλειά της θα βρίσκεται σε κίνδυνο. Η αντίθεση και συνολική ρήξη με τους Οργανισμούς αυτούς αποτελεί το μόνο δρόμο προς την εθνική ανεξαρτησία, την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή και στην Ευρώπη. Η συμμετοχή στους Οργανισμούς αυτούς περιορίζει ασφυκτικά τις δυνατότητες πρωτοβουλιών, ελιγμών και πολιτικής προς όφελος του λαού και της χώρας, της ειρήνης στην περιοχή.

- Η θέση του ΚΚΕ να φύγουν οι ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια, σήμερα, βρίσκει ανταπόκριση στο λαό μας. Μετά τα γεγονότα της Ιμια το σύνθημα "Εξω οι Αμερικάνοι" αντήχησε σε εκατοντάδες λαϊκές εκδηλώσεις. Οι θέσεις του ΚΚΕ να απαγκιστρωθεί η χώρα από το ΝΑΤΟ, να διαλυθεί το ΝΑΤΟ, αρχίζουν να ξαναγίνονται λαϊκό σύνθημα.

- Είναι όσο ποτέ επίκαιρα τα συνθήματα: Να αποσυρθούν όλα τα ελληνικά στρατεύματα από τη Βοσνία (πλοία, στρατός και πληρώματα ΑΒΑΚΣ). Να κλείσουν οι βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Καθώς και το αίτημα ότι σε περίπτωση νέας κρίσης η χώρα - ως πρώτο βήμα - να αποχωρήσει από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

- Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι πρέπει να αποφευχθούν μέτρα αντιπαράθεσης και πρόκλησης προς την Τουρκία. Με την Τουρκία διάλογος μπορεί να γίνει, εφόσον αμοιβαία υπάρχει δέσμευση σεβασμού των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

- Προκύπτει άμεση ανάγκη να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο προτάσεων, που θα αποτελούν επίθεση ειρήνης προς την Τουρκία, όπως μέτρα αμοιβαία και σε ισότιμη βάση, που θα περιορίζουν στο μίνιμουμ τη στρατιωτική παρουσία, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα ασφάλειας σε καμιά από τις δύο.

- Σχετικά με τα 12 μίλια, η θέση του ΚΚΕ εξακολουθεί να είναι ότι διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

- Προκύπτει, επίσης, η ανάγκη διπλωματικής καμπάνιας ενημέρωσης και σύσφιξης των διμερών σχέσεων με άλλες χώρες, να επεκταθεί και σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Ουκρανία και Ρωσία και γενικότερα τις παρευξείνιες χώρες και τις χώρες που συνορεύουν με την Τουρκία, όπως επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον ΟΑΣΕ. Το ΚΚΕ και με δική του πρωτοβουλία θα ενημερώσει πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικές οργανώσεις των χωρών της Ευρώπης και της Μεσογείου, σε όσο γίνεται ευρύτερη διεθνή κλίμακα.

- Το ΚΚΕ απορρίπτει την πρόταση των ΗΠΑ για προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο, που θα αποφασίσει σε ποιον ανήκει η κυριαρχία σε νησιά και βραχονησίδες. Πρόκειται για πρόταση που ανοίγει το δρόμο γενικής αμφισβήτησης των συνόρων της χώρας και γενικότερα στην περιοχή.

- Το κόμμα μας διαφωνεί με την πολιτική που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα (ΚΕΠΠΑ). Ο προσανατολισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδιαίτερα δε των ΗΠΑ, είναι η ανατροπή των συμφωνιών του Ελσίνκι, η αμφισβήτηση των διεθνών συνόρων και η δημιουργία νέων, σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Ο ελληνικός λαός να καταδικάσει την κυβερνητική θέση, που υποστηρίζουν επίσης και τα άλλα κόμματα στην Ελλάδα ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι επακόλουθο αυτού του σχεδιασμού θα είναι να καθορίζονται τα σύνορα με βάση τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και κατά περίπτωση, επίσης, πάλι ανάλογα με τα συμφέροντά τους να εφαρμόζεται το Διεθνές Δίκαιο, να παραβιάζονται διεθνείς συμφωνίες. Η αναγόρευση των εθνικών συνόρων σε ευρωπαϊκά σύνορα θα οδηγήσει σε νέες επικίνδυνες καταστάσεις ενόψει της μελλοντικής ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

7.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να αυξήσει την επαγρύπνηση και ετοιμότητά του και να συμμετάσχει σε ένα παλλαϊκό, ενωτικό, αντιιμπεριαλιστικό αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας, την ειρήνη και την ομαλή συμβίωση - συνεργασία λαών και χωρών στην περιοχή, σε αντίθεση με την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε".

Οι κομμουνιστές θα πρωτοστατήσουν σε εκδηλώσεις που θα προωθούν τη φιλία μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα επιδιωχτούν κοινές εκδηλώσεις με ελληνικές και τουρκικές μαζικές και κοινωνικές οργανώσεις, που θα καταδικάζουν το μίσος μεταξύ των δύο λαών και θα προάγουν τη φιλία και τη συνεργασία. Οι δύο λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.

Ο ελληνικός λαός, στους τόπους δουλιάς, στις πόλεις, στα χωριά, οι άνθρωποι της επιστήμης και της τέχνης, όλοι οι άνθρωποι καλής θέλησης, σε όλη τη χώρα, ας ενώσουν τη φωνή τους με τους πρωτοπόρους αγωνιστές της ειρήνης, ας δημιουργήσουν ένα ευρύ μέτωπο υπεράσπισης της εθνικής μας ανεξαρτησίας, της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα, σε αντίθεση και ρήξη με την πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και οργανισμών.

Το ΚΚΕ θα οργανώσει την πιο πλατιά συζήτηση των παραπάνω ζητημάτων με το λαό, στα πλαίσια της προετοιμασίας του 15ου Συνεδρίου του και της συζήτησης του Σχεδίου Προγράμματός του, που δείχνει το δρόμο τον οποίο πρέπει να ακολουθήσει το λαϊκό κίνημα, προκειμένου η χώρα μας να πάψει να βρίσκεται στο θανάσιμο εγκλωβισμό των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

H KE του ΚΚΕ

ΑΘΗΝΑ 14.2.96


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ