Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στρώνεται το τραπέζι του διαλόγου

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση σπαράσσεται, η Αγκυρα διαμορφώνει τους όρους για έναν ελληνοτουρκικό διάλογο με διευρυμένη αντζέντα, προς τον οποίο πιέζουν την Ελλάδα, σύμμαχοι και εταίροι

Τα θερμά επεισόδια, μετά την κρίση των βραχονησίδων, συνεχίζονται στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης, αυτή τη φορά, μεταξύ ομάδων και προσώπων, που συνθέτουν πια την εικόνα διάλυσης και αλληλοσπαραγμού που χαρακτηρίζουν το κυβερνών κόμμα. Την ίδια ακριβώς στιγμή η Αγκυρα, η οποία μόλις χτες απέκτησε κυβέρνηση, αξιοποιεί τα κέρδη που αποκόμισε από την κρίση της Ιμιας και σπρώχνει την Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου.

Ηδη χτες, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αξιοποιώντας την αχαρακτήριστη εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης, πρότεινε τη διεξαγωγή ενός απ' ευθείας ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ο Ν. Μπερνς, ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε πως, αφού η Αθήνα δε φαίνεται να επιθυμεί την παραπομπή του θέματος της Ιμιας στη Χάγη, τότε το πρόβλημα "αυτό μπορεί να επιλυθεί απ' ευθείας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".

Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, παρ' όλα αυτά και σε χτεσινές του δηλώσεις υποστηρίζει πως οι τελευταίες εξελίξεις συνθέτουν μια πρώτου μεγέθους διπλωματική επιτυχία της χώρας για την οποία μάλιστα δηλώνει υπερήφανος. Η επιτυχία, κατά τον υπουργό Εξωτερικών συνίσταται στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναφέρονται σε "διεθνείς συνθήκες" και "Διεθνές Δικαστήριο" αναφορικά με την ελληνοτουρκική "διαφορά" για τις βραχονησίδες. Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε επίσης πως μια τέτοια τοποθέτηση από τις ΗΠΑ ήταν πάγια επιδίωξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που πέτυχε η κυβέρνηση, έστω κι αν αυτή η επιτυχία δεν αναγνωρίζεται από τον ελληνικό Τύπο.

Σχετικά με την ιδέα περί παραπομπής της διαφοράς των βραχονησίδων στο Δικαστήριο της Χάγης, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως αν η Τουρκία προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο, τότε η Ελλάδα θα καθορίσει τη στάση της.Παρ' όλα αυτά, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως κανείς από την ελληνική κυβέρνηση δε διεκδικεί την πατρότητα της ιδέας περί παραπομπής της διαφοράς στη Χάγη, αν και όλοι χαρακτηρίζουν αυτό το ενδεχόμενο θετική εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα.

Και ίσως, αυτό το ενδεχόμενο να ήταν η πλέον θετική εξέλιξη για την έναρξη μιας συζήτησης, όπου η Ελλάδα με "πλούσια" νομικά επιχειρήματα θα μπορούσε να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στο Διεθνές Δικαστήριο, αποκαλύπτοντας την επεκτατική πολιτική της Αγκυρας. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ν. Μπερνς σε χτεσινή του δήλωση την οποία αμέσως μετά ο ίδιος χαρακτήρισε λάθος, υποστήριξε πως Αθήνα και Αγκυρα έχουν ήδη συμφωνήσει για την παραπομπή της διαφοράς στη Χάγη.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό αργά χτες το βράδυ η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε την ιδέα περί προσφυγής στη Χάγη, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Η Αγκυρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, έχει ήδη πετύχει το βασικό πολιτικό στόχο στην υπόθεση των βραχονησίδων, τοποθετώντας στην αντζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών το θέμα των "νησιών, νησίδων και βράχων του Αιγαίου, των οποίων το καθεστώς, όπως αναφέρει σε νότα από τις 29 του προηγούμενου μήνα προς την ελληνική κυβέρνηση, δεν είναι ξεκαθαρισμένο από διεθνή κείμενα".

Είναι φανερό, ότι η Τουρκία, μη διαθέτοντας νομικά επιχειρήματα για την αμφισβήτηση του καθεστώτος του Αιγαίου, έχει κάθε συμφέρον να προβάλλει τα πολιτικά της επιχειρήματα, στα οποία θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τη στρατιωτική της ισχύ.

Αυτό που επιδιώκει η Αγκυρα, όπως άλλωστε φαίνεται και από δημόσιες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπαϊκάλ μετά τη χτεσινή συνάντηση στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του Μ. Ρίφκιντ, είναι "τα προβλήματα αυτά να αντιμετωπίζονται απ' ευθείας από τις ενδιαφερόμενες χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθορίζοντας τις πτυχές των προβλημάτων". Με την άποψη του Τούρκου υπουργού συμφώνησε και ο Βρετανός ομόλογός του υπογραμμίζοντας πως "η ΕΕ δεν παίρνει θέση όσον αφορά τις εδαφικές διαφορές μεταξύ άλλων χωρών, είτε αυτές είναι μέλη της είτε όχι. Αυτά, πρόσθεσε, είναι θέματα που πρωτίστως πρέπει να λύνονται μεταξύ των χωρών που έχουν εδαφικές διαφορές".

Πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ η Αγκυρα αρχίζει να εκμεταλλεύεται τα κέρδη από το επεισόδιο των βραχονησίδων "παγιώνοντας ένα καθεστώς αμφισβητούμενων περιοχών στο Αιγαίο" και εξωθώντας την ελληνική κυβέρνηση σε διάλογο, στην Αθήνα συνεχίζονται οι ενδοκυβερνητικές κόντρες και οι συζητήσεις για το ποιος έκανε τι και με εντολές ποιου, το βράδυ της κορύφωσης της κρίσης γύρω από τις νησίδες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος, μην αντέχοντας τον πειρασμό, έσπευσε και αυτός να τοποθετηθεί επί του θέματος, πριν γίνει γνωστή η άρνηση της Τουρκίας να προσφύγει στη Χάγη.

"Η κυβέρνηση, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, εκφράζεται αρμοδίως, αλλά είναι γνωστό από τις πάγιες ελληνικές θέσεις και από τις πάγιες θέσεις του κυβερνώντος κόμματος τι δέχεται η Ελλάδα ως νομική διαφορά, με ποια διαδικασία και ποιος να έχει την πρωτοβουλία. Οχι πάντως αυτός που είναι φορέας της κυριαρχίας. Πρέπει να είναι η στάση μας τέτοια που να δείχνει ότι η Ελλάδα είναι ισχυρότερη στο διεθνές πεδίο. Εξαρτάται από τη στάση όλων μας, κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, μέσων ενημέρωσης και του ίδιου του ελληνικού λαού".

Συνέχεια στη φιλολογία γύρω από το ποιος έδωσε την εντολή να κατέβει η τουρκική σημαία από την Ιμια και στη συνέχεια να τοποθετηθεί η ελληνική θέλησε να δώσει χτες ο υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης,που μέσω του υπεύθυνου ενημέρωσης του υπουργείου Αμυνας Δ. Κατσίμη απάντησεστις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου,ο οποίος είχε πει ότι δεν ήταν ενήμερος για τους χειρισμούς. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γερ. Αρσένη η εντολή για την υποστολή της τουρκικής σημαίας δόθηκε από τον πρωθυπουργό, ωστόσο δεν ξεκαθάρισε το από ποιον δόθηκε η εντολή στο πλήρωμα του πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού να ανεβάσει την ελληνική σημαία. Στο σημείο αυτό δήλωσε ότι η ανάρτηση της ελληνικής σημαίας δεν έχει σχέση με τον υπουργό Αμυνας, μεταθέτοντας έτσι τις ευθύνες είτε στον πρωθυπουργό και το ΚΥΣΕΑ γενικά, είτε στο πλήρωμα του πλοίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ