Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

ΠΑΝΙΚΟ στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές προκάλεσαν προχτές οι δηλώσεις του Χανς Τιτμάγιερ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, ότι θα πρέπει να θεωρείται πιθανή μια αναβολή του τρίτου σταδίου της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), αφού οι οικονομίες των χωρών - μελών δεν πληρούν τα κριτήρια σύγκλισης που ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

ΘΥΜΑ των δηλώσεων Τιτμάγιερ ήταν, κατά πρώτο λόγο, το γαλλικό φράγκο. Σ' όλες τις μεγάλες χρηματαγορές, σημειώθηκε κύμα πωλήσεων γαλλικών φράγκων για αγορά γερμανικών μάρκων. Το πλήγμα ήταν καίριο, αφού το γαλλικό νόμισμα μόλις είχε βγει από μια περίοδο μεγάλης κρίσης και είχε επιτύχει τις τελευταίες μέρες μια ανάκαμψη.

Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ του γαλλικού φράγκου πρέπει να σημειωθεί ότι οφειλόταν κυρίως στην κατηγορηματική δήλωση των "δεκαπέντε" στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης τον περασμένο Δεκέμβρη ότι θα τηρηθεί αυστηρά το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την ΟΝΕ. Η δήλωση εκείνη είχε την έννοια παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη γαλλική οικονομία, ότι θα κατορθώσει τελικά να εκπληρώσει τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Η νέα, όμως, δήλωση του Γερμανού τραπεζίτη ήρθε να ανατρέψει το κλίμα και η κυβέρνηση της Γαλλίας ψάχνεται...

ΤΟ ΕΡΓΟ, όμως, το έχουμε ξαναδεί και μάλιστα με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής στη Μαγιόρκα τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο ίδιος ο Χ. Τιτμάγιερ είχε αμφισβητήσει το χρονοδιάγραμμα της ΟΝΕ, προκαλώντας και τότε σάλο στις χρηματαγορές, που οδήγησε στην υποτίμηση όλων των ευρωπαϊκών νομισμάτων. Τότε το θέμα έληξε με μια απλή δήλωση του Γερμανού καγκελάριου Χ. Κολ, ότι έχει εμπιστοσύνη στους "εταίρους" του. Προηγουμένως, βεβαίως, οι "εταίροι" είχαν αποδεχτεί όλες τις γερμανικές θέσεις για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις βασικές κατευθύνσεις της Διακυβερνητικής.

ΣΥΜΠΤΩΣΗ είναι το γεγονός ότι ο Χ. Τιτμάγιερ διάλεξε για να δημοσιοποιήσει τους "φόβους" του λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στο Τορίνο της Ιταλίας; Μήπως θα δούμε και εκεί μια νέα επίδειξη της γερμανικής ισχύος; Κοντός ψαλμός...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ