ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ελλάδα έχασε το τρένο της ΟΝΕ για την πρώτη φάση

Μελέτη του ΙΟΒΕ με συντάκτη τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Δ. Χαλικιά

Η "Πορεία προς της Ευρωπαϊκή Ενωση", είναι το αντικείμενο μελέτης του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Δημήτρη Χαλικιά, που εκδόθηκε και κυκλοφόρησε από το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στην οποία διαγράφονται οι προοπτικές που διαφαίνονται αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα ενόψει της πορείας για την ΟΝΕ.

Οπως επισημαίνεται στη μελέτη του ΙΟΒΕ, η μη αυστηρή τήρηση των κριτηρίων σύγκλισης, που πρέπει να πληρούν οι χώρες για τη συμμετοχή τους στην ΟΝΕ, θα απέκλειε τη συμμετοχή των περισσοτέρων χωρών κατά τη σύστασή της την 1η Ιανουαρίου 1999.Για να μη συμβεί αυτό, ο Δ. Χαλικιάς, προτείνει τις εξής δύο λύσεις. Είτε να μετατεθεί ο χρόνος έναρξης της ΟΝΕ για μετά το 1999 ή να γίνει η επιλογή των χωρών που θα συμμετάσχουν με κάποια αυθαίρετη ερμηνεία των κριτηρίων σύγκλισης, που θα κάλυπτε κάποιες χώρες και θα απέκλειε άλλες, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, σημειώνεται ότι δεν ικανοποιεί σήμερα κανένα από τα κριτήρια που καθορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για τη συμμετοχή στην ΟΝΕ. Επιπλέον, η απόκλιση από τα κριτήρια είναι πολύ μεγαλύτερη στην περίπτωση της χώρας μας σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Κατά τον Δ. Χαλικιά η ικανοποίηση των κριτηρίων αυτών είναι ανέφικτη στην εναπομένουσα διετία 1996 - 1997.

Τέλος, ο συντάκτης της μελέτης, διατυπώνει την άποψη ότι η διασφάλιση της πορείας προς την ΟΝΕ θα απαιτήσει πολύ μεγαλύτερες και περισσότερο συντονισμένες προσπάθειες απ' αυτές που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα, χωρίς όμως να προσδιορίζει ποιοι θα πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης και σταθεροποίησης της οικονομίας, που εφαρμόζεται απ' το 1990, θεωρείται άτολμη και σε σημαντικό βαθμό ασυνεπής. Ωστόσο, μέμφεται τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, ότι με την πολιτική τους έχει παραμεληθεί η εισαγωγή θεσμικών μεταρρυθμίσεων όπως και η εφαρμογή ενός ευρέος προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Μειωμένη και το 1995 η οικοδομική δραστηριότητα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα - με βάση τις άδειες που χορηγήθηκαν - μειώθηκε κατά 3,9% για ολόκληρο το έτος και 33,5% το Δεκέμβρη

Αισθητή μείωση κατά 3,9% σημείωσε η νόμιμη ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο δωδεκάμηνο Γενάρης - Δεκέμβρης 1995, συγκριτικά με το 1994, ενώ μόνο τον περασμένο Δεκέμβρη η πτώση που εμφανίστηκε πλησιάζει το 40% σε σχέση με το Δεκέμβρη του '94! Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και τα οποία αποκαλύπτουν από μια άλλη σκοπιά τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας πολιτικής σκληρής λιτότητας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η δραματική συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης "σφιχτής" εισοδηματικής πολιτικής, καθώς και τα υψηλά επίπεδα στα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται τα τραπεζικά επιτόκια δανεισμού, εκδηλώνονται με ιδιαίτερη ένταση και στην οικοδομική δραστηριότητα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο όγκος, με βάση τις άδειες που εκδόθηκαν από τις πολεοδομίες της χώρας στο διάστημα Γενάρης - Δεκέμβρης 1995, ανήλθε σε 46.402 χιλιάδες κυβικά μέτρα, έναντι 48.303 χιλιάδων κυβικών μέτρων στην αντίστοιχη περίοδο του '94, σημειώνοντας πτώση κατά 3,9%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παραπάνω διάστημα, υπήρξε πολύ μεγαλύτερη μείωση κατά 12,4% στην οικοδομική δραστηριότητα του νομού Αττικής, ο οποίος κατά τη διάρκεια του 1995 συμμετείχε κατά 25,3% στο συνολικό όγκο, έναντι 27,8% του αντίστοιχου δωδεκαμήνου του 1994.

Επίσης, σε ό,τι αφορά μόνο τον περασμένο Δεκέμβρη ο όγκος των εκδοθεισών αδειών στο σύνολο της χώρας ανήλθε σε 4.430 χιλιάδες κυβικά μέτρα έναντι 6.666 χιλιάδων κυβικών μέτρων το Δεκέμβρη του 1994, σημειώνοντας τρομακτική πτώση κατά 39,9%.Τον ίδιο μήνα στην υπόλοιπη χώρα ο όγκος ανήλθε σε 3.154 χιλιάδες κυβικά μέτρα έναντι 4.542 χιλιάδων κυβικών μέτρων το Δεκέμβρη του '94, σημειώνοντας μείωση κατά 30,6%.

Κατά τη διάρκεια του 1995, η οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε μεγάλη πτώση έναντι του 1994, στα Ιόνια νησιά (22,8%), ενώ ακολουθούν τα νησιά Αιγαίου με μείωση 12,3%,η Θεσσαλία 8,6%,η Κρήτη 8,1% και η Πελοπόννησος 4,7%.

ΚΑΥΣΙΜΑ: Μικρή μείωση κατά 0,2 δρχ. το λίτρο σημειώνουν οι τιμές της βενζίνης για αυτή τη βδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΠ, ενώ αυξημένες κατά 1,5 δρχ. το λίτρο εμφανίζονται οι τιμές του ντίζελ. Οι εξελίξεις αυτές αποδίδονται στο συνδυασμό αύξησης των διεθνών τιμών των υγρών καυσίμων και της πτώσης της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της δραχμής κατά 1,5 δρχ. το δολάριο.

ΕΛΚΕΠΑ: Πτυχίο... απ' το σπίτι και μάλιστα ανώτερου επιπέδου προσφέρει το Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας, μέσω της συνεργασίας του με το Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ. Το πρόγραμμα αφορά μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων(ΜΒΑ), τα μαθήματα των οποίων διδάσκονται από απόσταση. Ετσι η υποχρέωση παράστασης των φοιτητών περιορίζεται στην παρακολούθηση ενός αρχικού σεμιναρίου, διάρκειας 8 ημερών. Περισσότερες πληροφορίες στο ΕΛΚΕΠΑ.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: Την αναδρομική χορήγηση της ειδικής αποζημίωσης του αρ. 7 του νόμου 2019/1992 και 41 του 2065/1992 στους υπαλλήλους της Βουλής αποφάσισε ο πρόεδρος της Απ. Κακλαμάνης (ΦΕΚ 23, Τ. Α, 12/1/1996). Η χορήγηση θα γίνει σε δόσεις, με τρόπο που θα ρυθμιστεί λεπτομερώς στο μέλλον.

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ: Το ποσό των 240 δισ. δρχ. θα φτάσουν οι επιχορηγήσεις επενδύσεων το 1996, σύμφωνα με το Ν. 1892/90. Η σχετική απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 69, τ. Α 31/1/1996.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Τη διεύθυνση της υπό έλεγχο εταιρίας διατραπεζικών πληρωμών "ΔΙΑΣ ΑΕ" απέκτησε η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου του ΔΣ ο νυν υποδιοικητής της ΤτΕ, Π. Θωμόπουλος. Στο μεταξύ, με απόφαση της Επιτροπής Νομισματικών και Πιστωτικών Θεμάτων (ΕΝΠΘ), που κοινοποιήθηκε χτες, ρυθμίζονται λεπτομερώς οι όροι κάτω από τους οποίους απαιτείται προηγούμενη έγκριση της ΤτΕ σε περιπτώσεις που τα πιστωτικά ιδρύματα συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων του συγγενούς χρηματοπιστωτικού τομέα.

ΕΥΡΩ: Την προκήρυξη διαγωνισμού μακέτας για τη σειρά των τραπεζογραμματίων του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος ΕΥΡΩ, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ιδρυμα (ΕΝΙ). Οι εναλλακτικές λύσεις που επιλέχτηκαν για τη μορφή του ΕΥΡΩ είναι δυο: Η μια είναι να καθρεφτίζει την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και η άλλη να απεικονίζει αφηρημένες ή σύγχρονες παραστάσεις.

Ανάληψη μετρητών έως 1.000 ECU με κάρτες

Επιτρέπεται και στην περίπτωση χρήσης πλαστικών καρτών διενέργειας πληρωμών η προβλεπόμενη από την Τράπεζα της Ελλάδος δυνατότητα ανάληψης μετρητών στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό έως 1.000 ECU (περίπου 300.000 δρχ.) κατ' ανώτατο όριο κάθε μήνα. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της ΤτΕ, προϋπόθεση για την εγκυρότητα της συναλλαγής με την εκάστοτε τράπεζα, είναι για το σύνολο των καρτών να τηρείται το εν λόγω όριο κατ' άτομο.

Διευκρινίζεται επίσης, για όσους ταξιδεύουν επαγγελματικά, ότι στην ειδική περίπτωση των εταιρικών καρτών ισχύει χωριστό όριο (επίσης 1.000 ECU το μήνα) κατά εταιρική κάρτα.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Συνάντηση της υπουργού Ανάπτυξης με τους υπαλλήλους του ΕΟΤ

Την άλλη βδομάδα θα συναντηθεί πιθανότατα η υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου,με τους εκπροσώπους των υπαλλήλων του ΕΟΤ, ενώ σήμερα ξεκινά και επίσημα η έναρξη της διαφημιστικής καμπάνιας της χώρας μας στο εξωτερικό, με την υπογραφή των σχετικών συμφωνιών.

Τα κύρια θέματα που αναμένεται να θέσουν οι εργαζόμενοι στον ΕΟΤ στην υπουργό, κατά πληροφορίες, είναι πρώτο, η θεσμοθέτηση νέου κανονισμού λειτουργίας και στελέχωσης των 20 περίπου γραφείων του Οργανισμού στο εξωτερικό (ο προηγούμενος έπαψε να ισχύει από το 1989), δεύτερο, η δημιουργία κανονισμού λειτουργίας και στις μονάδες εκμετάλλευσης και τρίτο, το ξεκαθάρισμα της περιουσίας του ΕΟΤ.

Οι υπάλληλοι του ΕΟΤ, ωστόσο, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους γιατί η διαφημιστική εκστρατεία ανατέθηκε σε ιδιωτικές εταιρίες, ενώ θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων, καθώς υπάρχει ειδική Διεύθυνση Διαφήμισης στον Οργανισμό. Δίνεται έτσι πρόσφορο έδαφος σε ιδιώτες να καρπωθούν τα κονδύλια του τουρισμού, ενώ η αρμόδια διεύθυνση ουσιαστικά υπολειτουργεί.

Επ' αυτού, εξάλλου, πληθαίνουν οι φήμες, που θέλουν ορισμένες από τις αναδόχους εταιρίες να "ζητάνε ρέστα" από τον ΕΟΤ, εκμεταλλευόμενες τη σημαντική καθυστέρηση έναρξης των διαφημιστικών προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, ενώ αρχικά συμφωνήθηκε οι εταιρίες να πάρουν το 5% από το διαφημιστικό κονδύλι των 5 δισ. δρχ. (δηλαδή 250 εκατ. δρχ.), ορισμένες εκβιάζουν τώρα τις διαπραγματεύσεις με στόχο να μεγαλώσουν το μερίδιό τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ