Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ελλάδα έχασε το τρένο της ΟΝΕ για την πρώτη φάση

Μελέτη του ΙΟΒΕ με συντάκτη τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Δ. Χαλικιά

Η "Πορεία προς της Ευρωπαϊκή Ενωση", είναι το αντικείμενο μελέτης του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Δημήτρη Χαλικιά, που εκδόθηκε και κυκλοφόρησε από το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στην οποία διαγράφονται οι προοπτικές που διαφαίνονται αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα ενόψει της πορείας για την ΟΝΕ.

Οπως επισημαίνεται στη μελέτη του ΙΟΒΕ, η μη αυστηρή τήρηση των κριτηρίων σύγκλισης, που πρέπει να πληρούν οι χώρες για τη συμμετοχή τους στην ΟΝΕ, θα απέκλειε τη συμμετοχή των περισσοτέρων χωρών κατά τη σύστασή της την 1η Ιανουαρίου 1999.Για να μη συμβεί αυτό, ο Δ. Χαλικιάς, προτείνει τις εξής δύο λύσεις. Είτε να μετατεθεί ο χρόνος έναρξης της ΟΝΕ για μετά το 1999 ή να γίνει η επιλογή των χωρών που θα συμμετάσχουν με κάποια αυθαίρετη ερμηνεία των κριτηρίων σύγκλισης, που θα κάλυπτε κάποιες χώρες και θα απέκλειε άλλες, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, σημειώνεται ότι δεν ικανοποιεί σήμερα κανένα από τα κριτήρια που καθορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για τη συμμετοχή στην ΟΝΕ. Επιπλέον, η απόκλιση από τα κριτήρια είναι πολύ μεγαλύτερη στην περίπτωση της χώρας μας σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Κατά τον Δ. Χαλικιά η ικανοποίηση των κριτηρίων αυτών είναι ανέφικτη στην εναπομένουσα διετία 1996 - 1997.

Τέλος, ο συντάκτης της μελέτης, διατυπώνει την άποψη ότι η διασφάλιση της πορείας προς την ΟΝΕ θα απαιτήσει πολύ μεγαλύτερες και περισσότερο συντονισμένες προσπάθειες απ' αυτές που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα, χωρίς όμως να προσδιορίζει ποιοι θα πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης και σταθεροποίησης της οικονομίας, που εφαρμόζεται απ' το 1990, θεωρείται άτολμη και σε σημαντικό βαθμό ασυνεπής. Ωστόσο, μέμφεται τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, ότι με την πολιτική τους έχει παραμεληθεί η εισαγωγή θεσμικών μεταρρυθμίσεων όπως και η εφαρμογή ενός ευρέος προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ