Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμπεράσματα από το Συνέδριο του Αμβούργου

Του Μ. ΔΙΑΜΑΝΤΗ *

Στις 10 και 11 Φλεβάρη, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αμβούργου Γερμανίας, πραγματοποιήθηκε συνέδριο από έξι ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Φιλανδία, Σουηδία και Γαλλία), με θέμα "η θέση της μικρομεσαίας επιχειρηματία γυναίκας στην παραγωγή, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο χώρο αυτό". Στο συνέδριο αυτό, την Ελλάδα είχε κληθεί να αντιπροσωπεύσει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Ετσι, λοιπόν, πήρα μέρος σ' αυτό σαν πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Πρέπει να πούμε εδώ ότι η εικόνα που παρουσιάστηκε για τη μικρομεσαία επιχείρηση στις υπόλοιπες χώρες δε διαφέρει απ' αυτήν στην Ελλάδα και παρότι η γενική εισηγήτρια, γενική διευθύντρια του Επιμελητηρίου του Αμβούργου προσπάθησε να αποδείξει ότι για την τραγική κατάσταση στο χώρο αυτό οτιδήποτε άλλο φταίει εκτός από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα στοιχεία, όμως, που έφεραν οι άλλες χώρες μιλάνε από μόνα τους και ξεσκεπάζουν το ρόλο της ΕΕ.

1. Υπήρξε συρρίκνωση της ΜΜΕ από 20% - 40%, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η μείωση συνεχίζεται. Ενα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η μειωμένη ζήτηση των παραγομένων ειδών, εξαιτίας της κρίσης που μαστίζει την αγορά, αποτέλεσμα, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι όλων των χωρών, της μειωμένης αγοραστικής δύναμης και της μεγάλης ανεργίας που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες.

2. Μεγάλο πρόβλημα είναι οι αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες.

3. Πρόβλημα αιχμής είναι αυτό της επαγγελματικής στέγης, αφού οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει στην πλήρη απελευθέρωση με οδηγίες της ΕΕ και βέβαια τα ενοίκια είναι πανάκριβα, ενώ η αγορά ακινήτων απλησίαστη.

4. Η μείωση της παραγωγής σε όλες τις χώρες. Συγκεκριμένα, η Ιταλία ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές προς άλλες χώρες έχουν πέσει κατακόρυφα, καθώς με κατεύθυνση της ΕΕ έχουν απαγορευτεί οι εξαγωγικές επιδοτήσεις για τις ΜΜΕ από το κράτος.

5. Ολες οι ομιλήτριες (7 τον αριθμό) αναφέρθηκαν στην προσπάθεια που συντελείται για υποβάθμιση της γυναικείας προσφοράς στην παραγωγή, αλλά και γενικότερα της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά.

Ιδιαίτερα στάθηκαν οι ομιλητές στο πρόβλημα της ανεργίας, που εμφανίζεται οξυμένο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως τονίστηκε, τη μεγάλη ανεργία δημιουργούν οι αυθαίρετες απολύσεις των εργαζομένων από τις μεγάλες βιομηχανίες με την πλήρη κάλυψη των κυβερνήσεων.

Στο συνέδριο αποφασίστηκε ομόφωνα η δημιουργία ενιαίου φορέα επιχειρηματιών γυναικών των έξι χωρών (πανευρωπαϊκό δίκτυο γυναικών) για α) την άσκηση πίεσης από κοινού προς κάθε κατεύθυνση για να δοθούν κίνητρα ανάπτυξης στις ΜΜΕ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας, β) άσκηση πίεσης για τη διεκδίκηση καλύτερης μεταχείρισης από τις κυβερνήσεις της γυναίκας επιχειρηματία, αλλά και γενικότερα των γυναικών, γ) την επίτευξη ενός προγράμματος εκπαίδευσης για τις γυναίκες εργαζόμενες και επιχειρηματίες, δ) τη διεκδίκηση της συμμετοχής των γυναικών σε καίριες θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, γιατί, όπως τονίστηκε, οι θέσεις αυτές είναι ανδροκρατούμενες.

Ωστόσο, φεύγοντας από το συνέδριο αυτό, η ελληνική αντιπροσωπεία μείναμε με την αμφιβολία κατά πόσο, τελικά, θα βοηθήσει θετικά αυτός ο φορέας. Αναρωτηθήκαμε, τι κοινό μπορεί να έχει η μικρομεσαία αυτοαπασχολούμενη επιχειρηματίας της Ελλάδας, που στην ακραία περίπτωση απασχολεί μέχρι το πολύ 10 άτομα, με εκείνη της Γερμανίας ή της Ιταλίας, που μπορεί να απασχολεί μέχρι και 500 εργαζόμενους και που, σύμφωνα με το μέτρο της ΕΕ, ονομάζεται ΜΜΕ.

Πολύ φοβάμαι ότι εάν οι εκπρόσωποι των μικρών επιχειρήσεων δε διεκδικήσουν τη θέση τους, βάζοντας τα δικά τους αιτήματα, θα εγκλωβιστούν, θα παγιδευτούν σε στημένες μεθόδους διεκδίκησης συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων και βέβαια μεγάλων κρατών.

* Ο Μ. Διαμαντής είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ