Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρύβουν τη φοροδιαφυγή των μεγαλοκαναλαρχών

Με χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε την ύπαρξη φορολογικών ελέγχων στα ιδιωτικά κανάλια, αλλά παρέπεμψε για τον Νοέμβρη... την έκδοση των σχετικών ονομάτων

Την ύπαρξη φορολογικών ελέγχων και έκδοση των σχετικών πορισμάτων και πιθανόν... την ύπαρξη φοροδιαφυγής των ιδιωτικών καναλιών, που αποκάλυψε προχτές ο "Ρ" - και παραδόξως αποσιωπήθηκε από όλα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (έντυπα και ηλεκτρονικά) - επιβεβαίωσε χτες και επίσημα ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος με χτεσινέςδηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Πλάνετ". Για το ίδιο θέμα πολιτικός παράγοντας του ίδιου υπουργείου, δήλωνε χτες στο "Ρ" ότι με βάση το πόρισμα των οικονομικών ελεγκτών "προκύπτει αδίκημα φοροδιαφυγής κατά του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού "Αντέννα", αλλά και άλλων ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών", τα οποία όμως απέφυγε να κατονομάσει.

Ωστόσο, με όσα δήλωσε στον παραπάνω ραδιοσταθμό ο υπουργός Οικονομικών, άφησε να αιωρείται το σχετικό ερώτημα, αν δηλαδή υπάρχει ή όχι φοροδιαφυγή. Ο Αλ. Παπαδόπουλος ισχυρίστηκε ότι "πάρα πολλές εκδοτικές επιχειρήσεις υπόκεινται σε έλεγχο", ενώ σε άλλο σημείο επιβεβαίωσε ότι σε πολλές ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί, ενώ σε άλλες συνεχίζεται. Οσο για το πότε θα πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών, παρέπεμψε στον Νοέμβρη "οπότε θα μάθουμε ποια κανάλια φοροδιαφεύγουν".Συγκεκριμένα επικαλέστηκε σχετική διάταξη που προβλέπει ότι τα ονόματα των επιχειρήσεων και των πολιτών, τα οποία διέπραξαν φοροδιαφυγή, θα δημοσιευτούν στο τέλος του 1996 σε ξεχωριστό τόμο, συνοδευτικό του Κρατικού Προϋπολογισμού του επόμενου έτους... Είναι προφανές ότι το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να υποβαθμίσει ένα μείζον θέμα, αυτό των πολύμορφων, πολυσχιδών και υπόγειων σχέσεων πολιτικής εξουσίας και οικονομικών κέντρων - ελεγκτών των ΜΜΕ - σε μία υπόθεση φορολογικών ελέγχων απροσδιόριστου αποτελέσματος, με χρονικό μάλιστα ορίζοντα το τέλος του χρόνου.

Αξίζει επίσης, να επισημανθεί ότι τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών επικαλείται δέσμευση δημοσιοποίησης στοιχείων για τα ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα τηλεοπτικά κανάλια και σημαντική μερίδα του Τύπου προβάλλουν λίστες ονομάτων των καλαθοσφαιριστών και προπονητών, οι οποίοι επίσης κατηγορούνται για φοροδιαφυγή.Μια προβολή, η οποία, αν κρίνουμε από τις μέχρι σήμερα επίσημες αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας, ουδόλως ενοχλεί. Αντιθέτως. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η δημοσιοποίηση ονομάτων γνωστών αθλητών αναμένεται να συνεχιστεί, δεδομένου ότι το θέμα είναι αρκετά γαργαλιστικό και ενδιαφέρει την κοινή γνώμη, η οποία δεν έχει ακόμα συνέλθει από τα τελευταία γεγονότα της κρίσης του Αιγαίου. Ανεξάρτητα από το γεγονός, αν οι απόψεις απηχούν και πραγματικές προθέσεις, ο κίνδυνος αποπροσανατολισμού των εργαζομένων είναι υπαρκτός, αφού η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρειάζεται τέτοιες τονωτικές ενέσεις.Στον οικονομικό επίσης τομέα αναμένεται νέα όξυνση αντιλαϊκής κατεύθυνσης. Σε ημερήσια διάταξη τίθενται πλέον η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η περιστολή δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, η "αξιοποίηση" της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, η κατάργηση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου κλπ.

Οσο για το μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής, αυτό παρουσιάζει συνεχή ρήγματα ανυποληψίας. Στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν άγνοια για το αν υπήρξε συνέχεια με τις λίστες των επιχειρήσεων - μεταξύ των οποίων και αρκετές μεγάλες κατασκευαστικές, κυρίως - στις οποίες διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή.Αγνωστο επίσης παραμένει τι συμβαίνει με τους φορολογικούς ελέγχους των μεγάλων ανωνύμων εταιριών και αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι έλεγχοι τέτοιας μορφής έχουν ουσιαστικά ατονήσει με αποτέλεσμα να στερείται το ελληνικό δημόσιο σημαντικών ποσών.

Το μεγάλο βέβαια πρόβλημα παραμένει η φοροδιαφυγή των τραπεζικών συναλλαγών,ύψους δισεκατομμυρίων ή ακόμα και δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών. Ειδικά για την υπόθεση αυτή το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας παίζουν πυροσβεστικό ρόλο, μια και οι υποθέσεις φοροδιαφυγής μέσω των συνθετικών σουάπς και των παρανομιών που διαπράττουν οι Χρηματιστηριακές Εταιρίες με τα Αμοιβαία Κεφάλαια δείχνουν να μην ανησυχούν κανέναν αρμόδιο παράγοντα.

ΘανάσηςΚΑΝΙΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ