ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρύβουν τη φοροδιαφυγή των μεγαλοκαναλαρχών

Με χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε την ύπαρξη φορολογικών ελέγχων στα ιδιωτικά κανάλια, αλλά παρέπεμψε για τον Νοέμβρη... την έκδοση των σχετικών ονομάτων

Την ύπαρξη φορολογικών ελέγχων και έκδοση των σχετικών πορισμάτων και πιθανόν... την ύπαρξη φοροδιαφυγής των ιδιωτικών καναλιών, που αποκάλυψε προχτές ο "Ρ" - και παραδόξως αποσιωπήθηκε από όλα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (έντυπα και ηλεκτρονικά) - επιβεβαίωσε χτες και επίσημα ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος με χτεσινέςδηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Πλάνετ". Για το ίδιο θέμα πολιτικός παράγοντας του ίδιου υπουργείου, δήλωνε χτες στο "Ρ" ότι με βάση το πόρισμα των οικονομικών ελεγκτών "προκύπτει αδίκημα φοροδιαφυγής κατά του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού "Αντέννα", αλλά και άλλων ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών", τα οποία όμως απέφυγε να κατονομάσει.

Ωστόσο, με όσα δήλωσε στον παραπάνω ραδιοσταθμό ο υπουργός Οικονομικών, άφησε να αιωρείται το σχετικό ερώτημα, αν δηλαδή υπάρχει ή όχι φοροδιαφυγή. Ο Αλ. Παπαδόπουλος ισχυρίστηκε ότι "πάρα πολλές εκδοτικές επιχειρήσεις υπόκεινται σε έλεγχο", ενώ σε άλλο σημείο επιβεβαίωσε ότι σε πολλές ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί, ενώ σε άλλες συνεχίζεται. Οσο για το πότε θα πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών, παρέπεμψε στον Νοέμβρη "οπότε θα μάθουμε ποια κανάλια φοροδιαφεύγουν".Συγκεκριμένα επικαλέστηκε σχετική διάταξη που προβλέπει ότι τα ονόματα των επιχειρήσεων και των πολιτών, τα οποία διέπραξαν φοροδιαφυγή, θα δημοσιευτούν στο τέλος του 1996 σε ξεχωριστό τόμο, συνοδευτικό του Κρατικού Προϋπολογισμού του επόμενου έτους... Είναι προφανές ότι το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να υποβαθμίσει ένα μείζον θέμα, αυτό των πολύμορφων, πολυσχιδών και υπόγειων σχέσεων πολιτικής εξουσίας και οικονομικών κέντρων - ελεγκτών των ΜΜΕ - σε μία υπόθεση φορολογικών ελέγχων απροσδιόριστου αποτελέσματος, με χρονικό μάλιστα ορίζοντα το τέλος του χρόνου.

Αξίζει επίσης, να επισημανθεί ότι τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών επικαλείται δέσμευση δημοσιοποίησης στοιχείων για τα ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα τηλεοπτικά κανάλια και σημαντική μερίδα του Τύπου προβάλλουν λίστες ονομάτων των καλαθοσφαιριστών και προπονητών, οι οποίοι επίσης κατηγορούνται για φοροδιαφυγή.Μια προβολή, η οποία, αν κρίνουμε από τις μέχρι σήμερα επίσημες αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας, ουδόλως ενοχλεί. Αντιθέτως. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η δημοσιοποίηση ονομάτων γνωστών αθλητών αναμένεται να συνεχιστεί, δεδομένου ότι το θέμα είναι αρκετά γαργαλιστικό και ενδιαφέρει την κοινή γνώμη, η οποία δεν έχει ακόμα συνέλθει από τα τελευταία γεγονότα της κρίσης του Αιγαίου. Ανεξάρτητα από το γεγονός, αν οι απόψεις απηχούν και πραγματικές προθέσεις, ο κίνδυνος αποπροσανατολισμού των εργαζομένων είναι υπαρκτός, αφού η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρειάζεται τέτοιες τονωτικές ενέσεις.Στον οικονομικό επίσης τομέα αναμένεται νέα όξυνση αντιλαϊκής κατεύθυνσης. Σε ημερήσια διάταξη τίθενται πλέον η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η περιστολή δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, η "αξιοποίηση" της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, η κατάργηση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου κλπ.

Οσο για το μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής, αυτό παρουσιάζει συνεχή ρήγματα ανυποληψίας. Στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν άγνοια για το αν υπήρξε συνέχεια με τις λίστες των επιχειρήσεων - μεταξύ των οποίων και αρκετές μεγάλες κατασκευαστικές, κυρίως - στις οποίες διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή.Αγνωστο επίσης παραμένει τι συμβαίνει με τους φορολογικούς ελέγχους των μεγάλων ανωνύμων εταιριών και αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι έλεγχοι τέτοιας μορφής έχουν ουσιαστικά ατονήσει με αποτέλεσμα να στερείται το ελληνικό δημόσιο σημαντικών ποσών.

Το μεγάλο βέβαια πρόβλημα παραμένει η φοροδιαφυγή των τραπεζικών συναλλαγών,ύψους δισεκατομμυρίων ή ακόμα και δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών. Ειδικά για την υπόθεση αυτή το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας παίζουν πυροσβεστικό ρόλο, μια και οι υποθέσεις φοροδιαφυγής μέσω των συνθετικών σουάπς και των παρανομιών που διαπράττουν οι Χρηματιστηριακές Εταιρίες με τα Αμοιβαία Κεφάλαια δείχνουν να μην ανησυχούν κανέναν αρμόδιο παράγοντα.

ΘανάσηςΚΑΝΙΑΡΗΣ

Καρτέλ εργολάβων λυμαίνεται τη ΔΕΗ

Σκάνδαλο πολλών δισ. με τα δίκτυα διανομής (εναέριας και υπόγειας)

Τεράστιο σκάνδαλο πολλών δισεκατομμυρίων δρχ. παρατηρείται στη ΔΕΗ με αποδέκτη το καρτέλ των εργολάβων. Στους τελευταίους μειοδοτικούς διαγωνισμούς για την ανάδειξη των εργολάβων διανομής του εναέριου και υπόγειου δικτύου, σημειώθηκε μεγάλη μείωση των ποσοστών έκπτωσης σε σχέση με αυτά που δίνονταν μέχρι σήμερα. Κατά τα φαινόμενα λειτούργησε σε όλη τη χώρα ιδιόμορφο "καρτέλ" εργολάβων που μοίρασε τις εργολαβικές περιοχές εκ των προτέρων και έτσι αποφεύχθηκαν ο ανταγωνισμός και τα μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων. Σε ορισμένες περιοχές θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά εκπτώσεων αγγίζουν το 20%. Στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό αυτό βυθίζεται από 47% στο 28%, στον Πειραιά η έκπτωση μειώθηκε από το 49% στο 26% και στην Αττική κατεβαίνει κατά 19 μονάδες.

Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το ύψος των εργολαβιών αυτών ανέρχεται σε πολλές δεκάδες δισ. δρχ. (περίπου 80 - 82) γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η μείωση των σημαντικών ποσοστών θα προσθέσει κι άλλα κέρδη στους εργολάβους που μοιράζουν την πίτα της ΔΕΗ κατά περιοχές. Οι μεγάλοι κερδισμένοι π. χ. σε Μακεδονία - Θράκη, είναι μόλις 6 άτομα. Ετσι την ίδια στιγμή που τα προγράμματα επενδύσεων κυριολεκτικά πετσοκόβονται, οι καταναλωτές πληρώνουν όλο και πιο ακριβά το ρεύμα και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ υφίστανται άλλη μια χρονιά λιτότητας, με αυξήσεις πολύ κάτω απ' τον πληθωρισμό. Τα παραπάνω γεγονότα αποτελούν τεράστιο σκάνδαλο και πρόκληση για τους εργαζόμενους. Οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης όσο και της διοίκησης της ΔΕΗ είναι τεράστιες μιας και μέχρι τώρα η πολιτική τους δεν ήταν παρά η ικανοποίηση των αιτημάτων των εκλεκτών της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ηδη έχει γίνει αντιληπτό στους πάντες που έχουν γνώση των αποτελεσμάτων των διαγωνισμών στη ΔΕΗ ότι αυτό ήταν στημένο και υπάρχουν φωνές μέσα στην επιχείρηση που απαιτούν την ακύρωσή τους.

ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Εξαρση δασμοφοροδιαφυγής στα εισαγόμενα προϊόντα

Το θέμα της εκτεταμένης φοροδιαφυγής συζητήθηκε σε προχτεσινή σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους προϊσταμένους των τελωνείων της Αττικής. Στη σύσκεψη, διαπιστώθηκε ότι είναι εμφανής η αδυναμία των τελωνείων να πατάξουν περιπτώσεις μη απόδοσης φόρων και δασμών, καθώς η απελευθέρωση του εμπορίου για συναλλαγές ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ απ' τη μια και η έλλειψη αποτελεσματικής εποπτείας των τελωνειακών αρχών για εισαγόμενα προϊόντα από χώρες μη μέλη της ΕΕ απ' την άλλη, οδηγούν στην απώλεια δεκάδων δισ. δρχ. του δημοσίου.

Η απάντηση του αρμόδιου υπουργού Αλ. Παπαδόπουλου ήταν πως... πραγματικά τα τελωνεία χρειάζονται εκσυγχρονισμό, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός ΟικονομικώνΓ. Δρυς εξήγγειλε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των τελωνειακών κόμβων της χώρας το οποίο, όπως είπε, θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή και θα καταστήσει τα τελωνεία ικανά να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες του διεθνούς εμπορίου. Ο υφυπουργός υποσχέθηκε επίσης ότι το πρόγραμμα αυτό θα εκπονηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα και τις προτάσεις που θα υποβάλουν οι τελωνειακοί υπάλληλοι επί του θέματος.

Δόθηκαν, τέλος, στα στελέχη των τελωνείων σαφείς εντολές, ώστε οι εργασίες που εκτελούν να γίνονται με ταχύτερους ρυθμούς, χωρίς να παρουσιάζονται γραφειοκρατικά κωλύματα. Οι εντολές αυτές αφορούν επισταμένους ελέγχους στη διακίνηση αγαθών στο εσωτερικό της χώρας, στενή συνεργασία των τελωνείων με τους υπόλοιπους φορείς του δημοσίου που εμπλέκονται με τα φορολογικά (ΚΕΠΥΟ, ΥΠΕΔΑ, ΔΟΥ) και άμεση ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται ατασθαλίες.

ΑΔΕΔΥ
Να σταματήσει η δίωξη κατά του Γιάννη Γρυδάκη

Την άμεση διακοπή κάθε δίωξης κατά του συνδικαλιστή Γιάννη Γρυδάκη ζήτησε με χτεσινή της ανακοίνωση η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, ενώ επισημαίνει ότι θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην έχει συνέχεια αυτή η υπόθεση.

Οπως έχει γράφει και παλαιότερα ο "Ρ", ο συνδικαλιστής Γιάννης Γρυδάκης, εφοριακός υπάλληλος στη ΔΟΥ Μυτιλήνης διώκεται πειθαρχικά, επειδή με ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της χώρας κατάγγειλε περίπτωση φοροδιαφυγής ξενοδοχειακής μονάδας στην πόλη της Μυτιλήνης. Στην υπόθεση αυτή φέρεται να ενέχεται και ο υπουργός Αιγαίου.

Τις προσεχείς δε μέρες πρόκειται να παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με πρόταση τη δυνητική αργία του.

Στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι είναι απαράδεκτο να ενεργοποιούνται αντιδημοκρατικά άρθρα του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα για τη δίωξη του συναδέλφου, ο οποίος με τη δημοσιοποίηση της επιστολής του, απλώςάσκησε ένα αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμά του, να κοινοποιεί τις απόψεις του. Πολύ περισσότερο είναι απαράδεκτη η ενεργοποίηση άρθρων που στη συνείδηση των δημοσίων υπαλλήλων έχουν καταργηθεί, αλλά και σχετική επιτροπή του υπουργείου Προεδρίας εργάζεται για την αντικατάστασή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ