ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
"Δούρειος ίππος" η "απαγόρευση" προσλήψεων

Σε "Δούρειο ίππο", τόσο για τα εργασιακά δικαιώματα, όσο και για την ίδια την ύπαρξη των δήμων και κοινοτήτων ως οργανισμών που - τύποις τουλάχιστον - θα έπρεπε να λειτουργούν με βάση το δημόσιο συμφέρον, έχει εξελιχθεί το καθεστώς των εκτάκτων ή εργαζομένων με σχέση ιδιωτικού δικαίου, που έχουν επιβάλει οι μέχρι τώρα ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Μία πρώτη απογραφή αναφέρει ότι ήδη έχουν φτάσει τους 9.154 οι εργαζόμενοι με σχέση μερικής απασχόλησης, στους οποίους προστίθενται άλλοι 11.448, που έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου, αλλά ιδιωτικού δικαίου, έναντι 32.688 που έχουν σχέση δημοσίου δικαίου. Η απαγόρευση προσλήψεων για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών, ενώ είχε προβληθεί από τους κυβερνώντες σαν ανάγκη για να μπει, υποτίθεται, ένα φρένο στο καθεστώς του ρουσφετιού, στην πράξη πλέον αποδεικνύεται το μέσον όχι μόνο για να αυξηθούν οι πελατειακές σχέσεις, αλλά, κύρια, για να ευθυγραμμιστούν οι οργανισμοί της Αυτοδιοίκησης με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία αξιώνει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση τομέων, αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης. Η όλη μεθόδευση βασίζεται σε έναν εκβιασμό. Δήμοι και κοινότητες, εφόσον δεν μπορούν να προσλάβουν υπαλλήλους για την κάλυψη των αναγκών τους και καθώς, ταυτόχρονα, δεν μπορούν να πάψουν να λειτουργούν, σπρώχνονται σε προσλήψεις από το "παράθυρο", με τη σύσταση δημοτικών επιχειρήσεων, την ανάθεση αυτεπιστασιών και την υπογραφή συμβάσεων έργου, για κάθε λειτουργία ή έργο τους. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας δραστηριότητας, εκτός από τη μεγεθυμένη αναπαραγωγή του ρουσφετιού, το πληρώνουν απευθείας οι δημότες, με αύξηση των δημοτικών τιμολογίων, ενώ ταυτόχρονα ο δήμος ως δήμος παύει να έχει κοινωνικές αναφορές, αφού όπως πάνε τα πράγματα για κάθε πρόβλημα ο δημότης βρίσκει απέναντί του μια επιχείρηση που λειτουργεί με κριτήρια κέρδους. Φωτεινές εξαιρέσεις αντίστασης, βέβαια, εξακολουθούν να υπάρχουν, δεν αναιρούν όμως τη γενική κατεύθυνση. Τα αδιέξοδα που δημιουργεί αυτή η νέα πραγματικότητα γίνονται ήδη αντικείμενο συζήτησης σε όργανα της Αυτοδιοίκησης. Χτες επρόκειτο να συνεδριάσει με αυτό το θέμα η ΔΕ της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, εξετάζοντας το πρόβλημα σε συνάρτηση με το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μεγάλος αριθμός δήμων και κοινοτήτων. Η συνεδρίαση αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη 20 Φλεβάρη, το γεγονός όμως ότι δεν έχουν ακόμα κληθεί σ' αυτήν να παρακολουθήσουν, τουλάχιστον, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι εργαζόμενοι, γεννά ανησυχίες ως προς τον προσανατολισμό της συζήτησης που θα γίνει. Καθώς στις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδηλωθούν διάφορες πρωτοβουλίες, υπενθυμίζεται πως ένα από τα διαχρονικά αιτήματα του κινήματος της Αυτοδιοίκησης ήταν να γίνονται οι προσλήψεις με βάση τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων και με μία και ενιαία σχέση εργασίας, αυτήν του δημοσίου.

"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Δε σας φταίνε οι υπάλληλοι

Ανακοίνωση με αφορμή τις διαλυτικές παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής

Η δημοτική αρχή της Αθήνας, με αλλεπάλληλες ενέργειές της, απαξιώνει συστηματικά τις υπηρεσίες και το προσωπικό του δήμου, καταπατά τη νομιμότητα και δημιουργεί συνθήκες αντιπαράθεσης ομάδων του προσωπικού μεταξύ τους και με την ίδια και αδυναμίας λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών.

Τα παραπάνω τονίζει, με ανακοίνωσή της, η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" και καλεί την παράταξη της πλειοψηφίας να άρει τις παρανομίες, να αποκαταστήσει τη νομιμότητα, να οργανώσει ορθολογικά τις δημοτικές υπηρεσίες και να αξιοποιήσει το υπηρεσιακό δυναμικό του δήμου.

Ειδικότερα, η παράταξη τονίζει ότι στη δημοτική ραδιοφωνία έγιναν το τελευταίο 6μηνο 29 προσλήψεις με αδιαφάνεια, χωρίς αξιόπιστες διαδικασίες επιλογής και χωρίς να έχει εκπονηθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπομπών για το 1996, ενώ παράλληλα απολύθηκαν άλλοι. Αναφέρει ότι "οι αθρόες μετακινήσεις διευθυντών και τμηματαρχών, πολλές φορές με αποφάσεις που μετά από λίγο ανακλήθηκαν ή τροποποιήθηκαν, αφήνουν αναπάντητα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά τους". Σημειώνει ότι στις μαζικές μετακινήσεις έχουν περιληφθεί τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της αντιπροσωπευτικότερης πρωτοβάθμιας οργάνωσης του προσωπικού (ΣΕΔΑ), που εργάζονταν στο κτίριο της Λιοσίων. Οι μεταθέσεις αυτές, δηλώνει η παράταξη, είναι παράνομες, οφείλονται σε συνδικαλιστικούς λόγους και όποιοι τις αποφάσισαν έχουν ευθύνες, ακόμα και ποινικές.

Επισημαίνει ότι η παράνομη υπαγωγή του Τμήματος Επισκευών στη Διεύθυνση Καθαριότητας και η εμμονή της δημοτικής αρχής στην υπαγωγή αποκαλύπτουν νοοτροπία αυθαιρεσίας. Σημειώνει ότι, τόσο η μεταφορά του Τμήματος, όσο και οι μετακινήσεις διαφόρων στελεχών οδηγούν στην ντε φάκτο υπηρεσιακή αναβάθμιση προσώπων, που κατηγορούνται για το σκάνδαλο των προμηθειών και στην αδρανοποίηση προσώπων, που είτε συντέλεσαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου, είτε έχουν υποστεί και στο παρελθόν διώξεις για τη στάση τους υπέρ των συμφερόντων του δήμου. Για το ζήτημα της σύμβασης για το 18χίλιαρο που έχει προσβληθεί ως νομικά ανυπόστατη, η Κίνηση σημειώνει ότι η δημοτική αρχή όφειλε να διεκδικήσει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση το δικαίωμα υπογραφής ΣΣΕ ή να ζητήσει εξουσιοδότηση για την κατάρτισή της, παρεμβαίνοντας στο επίπεδο των θεσμικών ρυθμίσεων και όχι "μπαλώνοντας" την κατάσταση με παράνομο τρόπο, που μπορεί στο μέλλον να δημιουργήσει παρενέργειες.

Η Κίνηση σημειώνει ότι ο δήμαρχος είχε υποσχεθεί πως θα συντάξει νέο οργανόγραμμα, "το οποίο ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δεν έχει συνταχθεί, ενώ ακολουθούνται και αδιαφανείς διαδικασίες για την εκπόνησή του". Η παράταξη καλεί, τέλος, τη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα άρσης των παρανομιών, αποκατάστασης της νομιμότητας, ορθολογικής οργάνωσης των δημοτικών υπηρεσιών και αξιοποίησης του υπηρεσιακού δυναμικού του δήμου, που, όπως τονίζει, περιλαμβάνει αξιόλογα στελέχη και έχει μεγάλες δυνατότητες.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Φόροι για το τίποτα

Τις προτάσεις της "Ριζοσπαστικής Κίνησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση" για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων της Καρδίτσας παρουσίασε, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κινηματοθέατρο, ο Χρ. Τέγος,επικεφαλής της Κίνησης και υποψήφιος Δήμαρχος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Ταυτόχρονα άσκησε κριτική στη Δημοτική Αρχή της πόλης, τονίζοντας ότι και έργο δεν παράγει και φορομπηχτική πολιτική σε βάρος των δημοτών εφαρμόζει.

Ο Χρ. Τέγος επεσήμανε ότι δεν προχωρούν τα αναπτυξιακά έργα στην πόλη και στο νομό γενικότερα (αντιπλημμυρικά, οδικά κ. ά), μένουν μετέωρες οι κατακτήσεις που αφορούν στην Κτηνιατρική Σχολή και στη Σχολή Αστυνομίας, έχουν εγκαταλειφθεί τα πάρκα του "Παυσίλυπου" και της "Παπαράνζας", το κυκλοφορικό ταλανίζει τους Καρδιτσιώτες και δεν ολοκληρώνονται οι επεκτάσεις του σχεδίου πόλης.

Παράλληλα "πάγωσε" κάθε συζήτηση για το βιοτεχνικό πάρκο, που θα μπορούσε ν' αποτελέσει κίνητρο ανάπτυξης της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι η Καρδίτσα είναι η μοναδική πόλη της Ελλάδας, χωρίς μηχανική αποκομιδή των σκουπιδιών.

Αναφερόμενος στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης, τόνισε ότι η ΔΕΥΑΚ εξελίσσεται σ' ένα οργανισμό που παρέχει υπηρεσίες στους δημότες με πολύ υψηλό κόστος. Εχει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ξεπερνούν τα 620 εκ. δραχμές και καταβάλλεται προσπάθεια η ρύθμιση των χρεών και η αποπληρωμή τους να βαρύνουν τους δημότες με νέες αυξήσεις στα τιμολόγια. Τους δημότες θα επιβαρύνει και το κόστος αντικατάστασης - ύψους εκατομμυρίων δραχμών - του παλιού δικτύου ύδρευσης.Κατήγγειλε ακόμα ότι ξεκίνησε η διαδικασία εκποίησης δημοτικής περιουσίας για να ενισχυθούν τα έσοδα του δήμου, ενώ, ταυτόχρονα, τα τέλη καθαριότητας, φωτισμού και ύδρευσης αυξάνονται ανάλογα με τις ανάγκες των ταμείων του δήμου και όχι σύμφωνα με την αντοχή των μισθωτών και συνταξιούχων της πόλης.

Ο Χρ. Τέγος κατηγόρησε τον δήμαρχο Θ. Καταρτζή,ότι τώρα βρήκε την ευκαιρία να επιβάλει το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, κάτι που δεν είχε καταφέρει, αν και το επεδίωκε επί δύο χρόνια, στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του, όταν ήταν διαφορετική η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τέλος αναφέρθηκε στην έλλειψη έργου της Δημοτικής Αρχής και σε άλλους τομείς δραστηριότητας, όπως στον πολιτισμό, στην παιδεία, στον αθλητισμό κ. α.

Κατεδαφίστε το!

Την κατεδάφιση του αυθαίρετου κτίσματος, που κτίζει στο πάρκο του Φλοίσβου ο γνωστός επιχειρηματίας της νύχτας, Βοϊδονικόλας, ζήτησαν χτες κάτοικοι του Παλαιού Φαλήρου, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το οίκημα Διπλαράκου. Ταυτόχρονα, απαίτησαν να τεθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου που διεξαγόταν εκείνη την ώρα.

Το αίτημά τους έγινε δεκτό, κάμπτοντας έτσι την αντίδραση του δημάρχου Χρυσοβοείδη, που επέμενε να μη συζητηθεί. Το θέμα έθεσαν στο ΔΣ και τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, οι οποίοι όμως, ενώ στην αρχή ζήτησαν από το δήμο να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας που παραχώρησε στον Βοϊδονικόλα, στη συνέχεια πρότειναν να παρθεί απόφαση που να εισηγείται την ανάκληση της άδειας από τον ΕΟΤ. Να σημειωθεί ότι μετά από απόφαση της Πολεοδομίας Αργυρούπολης να σταματήσουν οι εργασίες, και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής με εισήγησή του προς το Δήμο Π. Φαλήρου ζητά την ανάκληση της άδειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ