ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΪΚΗ - ΠΑΤΡΑΪΚΗ
Τέταρτος διαγωνισμός μετά από τρία "ναυάγια"
  • Κατατέθηκε χτες η σχετική τροπολογία
  • Θ. Ευθυμίου: Θέλουν να βγάλουν από τη μέση το "αγκάθι" της Π - Π

Παρά τα τρία συνεχή "ναυάγια" - αποτέλεσμα και του λυσσαλέου πολέμου ξένων και ντόπιων συμφερόντων του κλάδου - η κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική του ξεπουλήματος και οδηγεί τον άλλοτε κολοσσό της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, την "Πειραϊκή - Πατραϊκή" στην περιπέτεια ενός τέταρτου διαγωνισμού και ίσως προς το οριστικό κλείσιμο. Χτες το βράδυ η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου κατέθεσε στη Βουλή σχετική τροπολογία.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσμενείς συνέπειες, που θα προκληθούν εάν ο τρίτος πλειοδοτικός διαγωνισμός κριθεί άγονος, δίνεται η δυνατότητα στον εκκαθαριστή να διενεργήσει και τέταρτο πλειοδοτικό διαγωνισμό. Σύμφωνα με την τροπολογία, η επιχείρηση "θα πωληθεί ως σύνολο", ενώ μπορεί να εξαιρεθούν από το διαγωνισμό μέρος ή το σύνολο των αποθεμάτων της επιχείρησης, που μπορούν να πουληθούν ελεύθερα από τον εκκαθαριστή.

Ωστόσο, οι δηλώσεις της Β. Παπανδρέου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο του κατακερματισμού της επιχείρησης, μιας και - όπως είπε - στόχος είναι η επαναλειτουργία των δυο εργοστασίων, Πάτρας και Χαλκίδας, ενώ οι αποθηκευτικοί χώροι μπορούν να δοθούν σε ιδιώτες για οποιαδήποτε χρήση. Ερωτηματικά προκαλεί τουλάχιστον, η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας,στην οποία χαρακτηρίζεται "θετική" η εξαγγελία της υπουργού για επαναλειτουργία της επιχείρησης υπό τον ΟΑΕ, μια εξαγγελία που απλώς δεν υπάρχει.Το μόνο που ειπώθηκε από τον υφυπουργό Φ. Ιωαννίδη είναι ότι θα γίνει συντήρηση των μηχανημάτων για έξι μήνες και ότι θα υπάρξει πρόγραμμα επανακατάρτισης 300 εργαζομένων στην Πάτρα.

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε το χρονικό της πολιτικής απάτης του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της "Πειραϊκής - Πατραϊκής".

"Θα μετατρέψουμε ξανά την καμένη γη της Αχαϊας σε δυναμική και ταχύρυθμα αναπτυσσόμενη περιοχή. Αυτό είναι δέσμευσή μας. Ειδικότερα για την Πάτρα θα κάνουμε ξανά κάθε προσπάθεια για να επαναλειτουργήσει η "Πειραϊκή - Πατραϊκή" και ο Λαδόπουλος" (από ομιλία Α. Παπανδρέου σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πάτρα, 1η Οκτώβρη '93).

"Ειδικότερα για τις εταιρίες Π - Π Βιομηχανία Βάμβακος και Π - Π Κλωστοϋφαντήρια Πατρών, η πολιτεία συνεισφέρει για την επαναλειτουργία τους, με νέα όμως υγιή δεδομένα. Υλοποιείται άμεσα πρόγραμμα συντήρησης του εργοστασίου της Πάτρας" (από ανακοίνωση του ΥΒΕΤ στις 3/12/'93). Η συνέχεια είναι γνωστή και τα σχόλια περιττεύουν.

Το κακοπαιγμένο σίριαλ των αλλεπάλληλων διαγωνισμών κρατά για τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Τα εργοστάσια έχουν ρημάξει, όπως έχουν πληγεί δραματικά από την ανεργία ολόκληρες οι περιοχές γύρω απ' αυτά. Παρ' όλα αυτά, η "Πειραϊκή - Πατραϊκή" εξακολουθεί να έχει όνομα στην αγορά και γι' αυτό ακριβώς είναι στόχος μιας άνευ προηγουμένου επίθεσης διαφόρων ανταγωνιστών που θέλουν οπωσδήποτε τη διάλυση και το οριστικό της κλείσιμο. Οι ατέρμονες διαδικασίες των 17 μηνών του τρίτου διαγωνισμού, όπου εμφανιζόταν κατ' αρχήν σαν αγοραστής αραβική κοινοπραξία (OLAYAN), για να αποδειχτεί τελικά πως επίδοξοι αγοραστές ήταν οι πρώην ιδιοκτήτες Στρατοκατσαμπαίοι και όπου εκδηλώθηκαν πολυποίκιλα συμφέροντα με κορυφή του παγόβουνου τη δικαστική παρέμβαση Π. Ζερίτη για το αποθηκευτικό συγκρότημα της Βαρυμπόμπης, να σκιαγραφούν ανάγλυφα τα παιχνίδια που παίζονται σε βάρος της επιχείρησης, της εθνικής οικονομίας και των εργαζομένων.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις και τις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης, ο Θ. Ευθυμίου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης, επισημαίνει πως "η "Πειραϊκή - Πατραϊκή" αποτελεί το "αγκάθι" για ξένους και ντόπιους βιομήχανους του κλάδου, που θέλουν "πάση θυσία" την οριστική εξαφάνισή της.Από την άλλη η κυβέρνηση, δέσμια των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και παρά τα φανερά αδιέξοδα, επιμένει στην πολιτική του ξεπουλήματος, "διανθίζοντάς" τη με κάποια προγράμματα επανακατάρτισης. Από τη μια δηλαδή ξεκληρίζουν την ελληνική βιομηχανία και απ' την άλλη προσπαθούν με αυτά τα χιλιοπαιγμένα προγράμματα να απαλύνουν την κατάσταση των ανέργων, να κρατήσουν το εργατικό κίνημα χαμηλά. Λύση υπάρχει και είναι: Ακύρωση όλων των συμβολαίων και επαναλειτουργία όλων των εργοστασίων της Π - Π υπό τον ΟΑΕ. Κλαδική πολιτική με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και των εργαζομένων. Δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα κλωστοϋφαντουργίας - ένδυσης - υπόδησης, με κορμό την Π - Π".

Αποδιοργανωμένες οι Επιθεωρήσεις

Την έλλειψη προστασίας των εργαζομένων του Πειραιά από τις αποδιοργανωμένες Επιθεωρήσεις Εργασίας, επισημαίνουν βουλευτές του ΚΚΕ

Τη φανερή "αποδιοργάνωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας και των Κέντρων Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά",με αποτέλεσμα την "έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου" από αυτές, την ώρα που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα στους χώρους δουλιάς, επισημαίνουν σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής και Δ. Κουμπούρης.

"Η μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, η "μαύρη" εργασία αλλοδαπών, αλλά και Ελλήνων εργαζομένων, η μη τήρηση των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, είναι στην ημερήσια διάταξη στις ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες δουλιάς στη Ζώνη, στις οικοδομές, στη βιοτεχνική περιοχή του Πειραιά, Ρέντη και Μοσχάτου",τονίζουν οι βουλευτές.

Σημειώνουν, επίσης, ότι πολλά από αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν, με την πιο έντονη δραστηριότητα του ΚΕΠΕΚ και τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων στους χώρους εργασίας από τις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας. Οπως τονίζεται στην ερώτηση, "η αδυναμία των δύο φορέων οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δε διαθέτουν την αναγκαία στελέχωση και υποδομή σε ανθρώπινο δυναμικό και εγκαταστάσεις", με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μείωση από τρεις σε δυο των υπαλλήλων των Επιθεωρήσεων Εργασίας Κερατσινίου και Περάματος.

Οι δυο βουλευτές υπογραμμίζουν ακόμα την "κοινή διαπίστωση" ότι η υπαγωγή των Επιθεωρήσεων Εργασίας στην αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν καλυτέρεψε την κατάσταση,αντιθέτως, τώρα, "υπάρχει μεγαλύτερη χαλαρότητα στους ελέγχους και στην παρακολούθηση εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας".

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι υπουργοί καλούνται να απαντήσουν:

  • "Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρουν για την ενίσχυση των Επιθεωρήσεων Εργασίας και των ΚΕΠΕΚ;"
  • "Θα υλοποιήσουν το αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος για την ουσιαστική συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στις Επιθεωρήσεις Εργασίας και στα ΚΕΠΕΚ, πράγμα που θα συμβάλλει στην καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία τους;"
Μομφή ΠΕΜΕΝ κατά γγ ΠΝΟ

Πρόταση μομφής εναντίον του γενικού γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, Γ. Χαλά,για τη μέχρι σήμερα συναινετική του στάση, που έχει οδηγήσει σε τραγική κατάσταση τους ναυτεργάτες, κατέθεσε η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, κατά τη διάρκεια του προχτεσινού Γενικού Συμβουλίου της ΠΝΟ. Την πρόταση μομφής υπερψήφισαν οι αντιπρόσωποι των ενώσεων ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, καθώς και άλλοι αντιπρόσωποι, χωρίς όμως να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία των μελών του Γενικού Συμβουλίου.

Ειδικότερα, η ΠΕΜΕΝ κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον του Γ. Χαλά για την υπονομευτική του στάση στην απεργία του καλοκαιριού και ιδιαίτερα στα πλοία "Ολύμπικ" και "Κινγκ Μίνος",όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Επίσης, για την αντίληψη που καλλιεργεί ο γγ της ΠΝΟ, η οποία συνοψίζεται στο... δόγμα: "Καλύτερη τακτική είναι η αναμονή και η συναίνεση", την ώρα που η ναυτιλία αφελληνίζεται, η κοινωνική ασφάλιση καταρρακώνεται, το εισόδημα των ναυτικών μειώνεται κλπ.

"Για άλλη μια φορά - τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΝ - ο αντιδημοκρατικός αντιναυτεργατικός μηχανισμός ΠΝΟ - Εφοπλιστών - ΥΕΝ επέβαλε τις αποφάσεις του. Καλούμε τους ναυτεργάτες να αντισταθούν σ' αυτό το μηχανισμό της παρακμής και να αλλάξουν το συσχετισμό προς όφελός τους".

Αποπέμπεται και επίσημα η πρόεδρος του ΟΕΚ!

Ακάθεκτος ο υπουργός Εργασίας, Β. Γιαννόπουλος, επιμένει στις προκλήσεις του σε βάρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας,αφήνοντάς τον ακέφαλο, ενώ η εκδίκαση της αγωγής του γνωστού από το ομώνυμο σκάνδαλο Μπολτσή κατά του ΟΕΚ βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ήδη έφθασε στο Εθνικό Τυπογραφείο η υπουργική απόφαση με την οποία αποπέμπεται από τη θέση της η πρόεδρος του ΟΕΚ, Ν. Παπαδοπουλού και αναμένεται να δημοσιευτεί εντός των ημερών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πρόκειται για την επίσημη αποπομπή ή "αποδοχή της παραίτησης" όπως "κομψά" αναφέρεται, της προέδρου του ΟΕΚ. Είχε προηγηθεί η από τηλεφώνου "παύση" της, ακριβώς μια μέρα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και λίγα 24ωρα πριν ο Οργανισμός καταθέσει στο δικαστήριο τις προτάσεις και αντιπροτάσεις του, οι οποίες θα "βαρύνουν" ιδιαίτερα στην απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση Μπολτσή.

Εκδήλωση για τα παιδιά των οικοδόμων πραγματοποιεί την Κυριακή 18 Φλεβάρη, στις 10 το πρωί, το Παράρτημα Ν. Λιοσίων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας,στα γραφεία του, οδός Μενελάου και Χρυσηίδος. Η εκδήλωση περιλαμβάνει κοπή πίτας, παιδικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα και θα μοιραστούν δώρα στα παιδιά.

Αποψη από το εργοστάσιο της "Π-Π" στην Πάτρα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ