Παρασκευή 16 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αποδιοργανωμένες οι Επιθεωρήσεις

Την έλλειψη προστασίας των εργαζομένων του Πειραιά από τις αποδιοργανωμένες Επιθεωρήσεις Εργασίας, επισημαίνουν βουλευτές του ΚΚΕ

Τη φανερή "αποδιοργάνωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας και των Κέντρων Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά",με αποτέλεσμα την "έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου" από αυτές, την ώρα που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα στους χώρους δουλιάς, επισημαίνουν σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής και Δ. Κουμπούρης.

"Η μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, η "μαύρη" εργασία αλλοδαπών, αλλά και Ελλήνων εργαζομένων, η μη τήρηση των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, είναι στην ημερήσια διάταξη στις ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες δουλιάς στη Ζώνη, στις οικοδομές, στη βιοτεχνική περιοχή του Πειραιά, Ρέντη και Μοσχάτου",τονίζουν οι βουλευτές.

Σημειώνουν, επίσης, ότι πολλά από αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν, με την πιο έντονη δραστηριότητα του ΚΕΠΕΚ και τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων στους χώρους εργασίας από τις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας. Οπως τονίζεται στην ερώτηση, "η αδυναμία των δύο φορέων οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δε διαθέτουν την αναγκαία στελέχωση και υποδομή σε ανθρώπινο δυναμικό και εγκαταστάσεις", με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μείωση από τρεις σε δυο των υπαλλήλων των Επιθεωρήσεων Εργασίας Κερατσινίου και Περάματος.

Οι δυο βουλευτές υπογραμμίζουν ακόμα την "κοινή διαπίστωση" ότι η υπαγωγή των Επιθεωρήσεων Εργασίας στην αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν καλυτέρεψε την κατάσταση,αντιθέτως, τώρα, "υπάρχει μεγαλύτερη χαλαρότητα στους ελέγχους και στην παρακολούθηση εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας".

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι υπουργοί καλούνται να απαντήσουν:

  • "Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρουν για την ενίσχυση των Επιθεωρήσεων Εργασίας και των ΚΕΠΕΚ;"
  • "Θα υλοποιήσουν το αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος για την ουσιαστική συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στις Επιθεωρήσεις Εργασίας και στα ΚΕΠΕΚ, πράγμα που θα συμβάλλει στην καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία τους;"
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τραυματίστηκαν τέσσερις εργαζόμενοι (2008-05-03 00:00:00.0)
Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας απαιτεί το ΚΚΕ (2007-11-08 00:00:00.0)
Ενοχοποιεί τους εργαζόμενους! (2006-09-15 00:00:00.0)
Πρόβλημα στις Επιθεωρήσεις Εργασίας (1997-07-30 00:00:00.0)
Μέτρα ελέγχου ζητά το ΕΚ Πειραιά (1996-02-13 00:00:00.0)
"Θέμα ζωής"! (1995-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ