ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Πύρρεια "νίκη" της πρωθυπουργού...
  • Διαβλητή η διαδικασία, καταγγέλλουν παρατηρητές
  • Νέες εκλογές, ζητά η αντιπολίτευση

ΝΤΑΚΑ. -

Σε μια - ανέξοδη, πολιτικά - νίκη της πρωθυπουργού Μπέγκουμ Κχαλέντα Ζία εξελίχθηκαν οι εκλογές στο Μπαγκλαντές, που σημαδεύτηκαν από τη βία και τις παραβιάσεις της νομότυπης διαδικασίας διεξαγωγής τους. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία μποϊκοτάρισαν τη διαδικασία, τόνισαν ότι η ψηφοφορία "δεν είχε νόημα", ενώ ανεξάρτητοι παρατηρητές σημείωναν χτες πως η υπόθεση ήταν "διάτρητη από την αρχή".

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες δυο μέρες από τις ταραχές και τις οδομαχίες μεταξύ φανατικών οπαδών των δύο πλευρών και αστυνομικών. Ο αριθμός των θυμάτων έχει φτάσει τους 38, τις τελευταίες τρεις βδομάδες.

Σε μεγάλο μέρος των εκλογικών κέντρων, η ψηφοφορία κρίθηκε άκυρη. Ο επικεφαλής της Επιτροπής δήλωσε ότι "είχαμε παραβιάσεις της διαδικασίας σε τέσσερις επαρχίες", και πιο συγκεκριμένα σε 2.341 εκλογικά κέντρα.

Νωρίς χτες, το Εθνικιστικό Κόμμα της Κχαλέντα Ζία είχε κερδίσει τις 164 από τις 165 έδρες που είχαν προκηρυχτεί από την εκλογική επιτροπή, μετά τις μαζικές παραιτήσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης από την εθνοσυνέλευση του Μπαγκλαντές. Κατέχει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Η αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος "Ενωση Αουάμι", Σείχ Χασίνα, δήλωσε πως η κυβέρνηση "έχασε και την τελευταία επίφαση νομιμότητας και εξουσίας να κυβερνήσει" και την κάλεσε να προκηρύξει ξανά εκλογές εντός 90 ημερών, παραδίδοντας, ταυτόχρονα, την εξουσία σε μια μεταβατική κυβέρνηση προσώπων κοινής αποδοχής.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε προχτές ότι η βία κατά τη διάρκεια των εκλογών ήταν "φυσιολογική, γι' αυτό το μέρος του κόσμου", ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη μη συμμετοχή των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης.Η κυβέρνηση διέψευσε τις αιτιάσεις παρατηρητών ("σημειώθηκαν αθρόες παραβιάσεις της διαδικασίας, για τις οποίες ευθύνονται εξίσου κυβέρνηση και αντιπολίτευση"), διακηρύσσοντας την πίστη της στις ενέργειες της εκλογικής επιτροπής.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκλογικά ανοίγματα και σκληρές συγκρούσεις

Σε μελλοντικές κυβερνητικές συμμαχίες προσβλέπει, ήδη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες, ο οποίος, χτες, έκανε την παρθενική, σαφέστατα προεκλογική, εμφάνισή του. Η χτεσινή μέρα, όμως, σημαδεύτηκε από σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στους αντάρτες της "Χεζμπολά" και τη λιβανική φιλοϊσραηλινή πολιτοφυλακή, στα σύνορα της κατεχόμενης από το Ισραήλ ζώνης του Νοτίου Λιβάνου.

Ανοιγμα στα θρησκευτικά ισραηλινά κόμματα πραγματοποίησε, χτες, ο Σιμόν Πέρες, με συνέντευξή του σε κρατικό ραδιοτηλεοπτικό κανάλι. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε τα θρησκευτικά κόμματα να ανανεώσουν την "παραδοσιακή τους συμμαχία με το Εργατικό Κόμμα" και δεσμεύτηκε ότι, στην περίπτωση που θα εκλεγεί πρωθυπουργός, θα προωθήσει την είσοδο εκπροσώπων των κομμάτων αυτών στην κυβέρνηση. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι στο σχέδιό του αυτό δεν πρόκειται να πτοηθεί από τις τυχόν αντιρρήσεις, που θα φέρει το μικρό αριστερό συγκυβερνών κόμμα της "Λικούντ".

Η κίνηση αυτή του Πέρες είναι εμφανές ότι είχε ως στόχο να προσελκύσει τους ψηφοφόρους και τις ηγεσίες των θρησκευτικών αυτών σχηματισμών, ώστε, στη χειρότερη περίπτωση που δεν υποστηρίξουν το Εργατικό Κόμμα, να απέχουν από την ψηφοφορία, ενέργεια που ευνοεί την επανεκλογή του Σιμόν Πέρες στην πρωθυπουργία. Αλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτές οι προτάσεις συνεργασίας του Πέρες διατυπώνονται λίγες μόνο μέρες μετά τη δημοσίευση νέων σφυγμομετρήσεων, οι οποίες, αν και δίνουν ένα ξεκάθαρο προβάδισμα στον Πέρες και το Εργατικό Κόμμα, εκφράζουν την άποψη ότι τα υπάρχοντα ποσοστά δε διασφαλίζουν στους νικητές την απαραίτητη πλειοψηφία για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Συγκρούσεις στο Νότιο Λίβανο

Τη μεγαλύτερη επίθεση του τρέχοντος έτους εξαπέλυσε, χτες, η φιλοϊρανική σιιτική οργάνωση "Χεζμπολά" εναντίον των θέσεων του ισραηλινού στρατού και της συνεργαζόμενης με αυτόν λιβανικής πολιτοφυλακής. Οι αντάρτες της "Χεζμπολά" χτύπησαν 26 φυλάκια της κατεχόμενης ζώνης του Νοτίου Λιβάνου. Από τις πολύωρες ανταλλαγές πυροβολισμών, υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν 2 μέλη της οργάνωσης, ενώ τραυματίστηκαν σοβαρά ένας Ισραηλινός στρατιώτης και 3 συνάδελφοί του από τη λιβανική πολιτοφυλακή.

Λίγες ώρες αργότερα, ο γενικός γραμματέας της "Χεζμπολά" εκφώνησε λόγο στο κέντρο της Βηρυτού, με αφορμή την επέτειο της γιορτής της "Ημέρας της Αλ Κοντς" (της Ιερουσαλήμ), γιορτή που έχει καθιερώσει το ιρανικό καθεστώς. Ο σεϊχης Χασάν Νασράλα, μιλώντας σε 15.000 οπαδούς της οργάνωσής του, ανάμεσα στους οποίους ήταν πολλοί μαχητές και ανιχνευτές χωρίς τα όπλα τους, υπογράμμισε ότι "τα μέλη της "Χεζμπολά" δε φοβούνται την κατηγορία της τρομοκρατίας γιατί είναι τρομοκράτες και θα παραμείνουν τέτοιοι ως τη μέρα που το έθνος του ισλάμ θα αποκτήσει και πάλι την περηφάνια του και τα ιερά του εδάφη".

4Η ΠΑΝΡΩΣΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΚΡΟ
Καθήκοντα μπροστά στις εκλογές

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Με κύριο θέμα "τα καθήκοντα των κομματικών οργανώσεων κατά την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των εκλογών για το αξίωμα του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας" πραγματοποιήθηκε στις 15 Φλεβάρη στη Μόσχα η 4η Πανρωσική Συνδιάσκεψη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας. Συμμετείχαν 208 αντιπρόσωποι. Στην εισήγηση, που παρουσίασε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Βαλεντίν Κουπτσόφ, αφού γίνεται εκτίμηση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών του Δεκέμβρη 1995 για την Κρατική Δούμα, επικεντρώθηκε η προσοχή στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση της Ρωσίας στις παραμονές των προεδρικών εκλογών και στα καθήκοντα του κόμματος. Αναφέροντας ορισμένα παραδείγματα, ο Κουπτσόφ σημείωσε ότι υπάρχουν τώρα διάφορα σενάρια για τη διατήρηση της εξουσίας στα χέρια των "μεταρρυθμιστών", με τη χρήση, μάλιστα και αντιδημοκρατικών μεθόδων. Σ' αυτές τις συνθήκες, η αντιγιελτσινική αντιπολίτευση πρέπει να πάρει όχι την απλή, αλλά τη συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων από τον πρώτο κιόλας γύρο. Οι προσπάθειες για διάσπαση των αριστερών δυνάμεων, του κομμουνιστικού κινήματος, οι διαδόσεις για διαφωνίες στην ηγεσία του ΚΚΡΟ δεν είναι καθόλου τυχαίες, αποτελούν στόχους του καθεστώτος. Ο εισηγητής είπε ότι αν στα ντοκουμέντα του κόμματος υπογραμμίζονται οι σοσιαλιστικοί στόχοι, τότε το πρόγραμμα του κοινού υποψήφιου της αντιπολίτευσης για το προεδρικό αξίωμα, πρέπει να είναι ευρύτερο. Τόνισε ότι η επιτυχία στις προεδρικές εκλογές θα εξαρτηθεί από την ενεργητικότητα των κομματικών οργανώσεων βάσης, από τη δράση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των κομμουνιστών στο Κοινοβούλιο, τη διεύρυνση των σχέσεων με τις μάζες και την ανάπτυξη των επαφών με τα αδελφά κομμουνιστικά κόμματα στις πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ και στο εξωτερικό. Το 90% των μελών του ΚΚΡΟστις συνελεύσεις πρότεινε τον πρόεδρο της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ ως κοινό υποψήφιο των αντιγιελτσινικών δυνάμεων.

Για την ενότητα των αριστερών και λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων, μίλησαν στη Συνδιάσκεψη και οι καλεσμένοι άλλων αριστερών κομμάτων και οργανώσεων: Νικολάι Ριζκόφ (πρώην πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ), Βασίλι Σταροντούμπτσεφ (πρόεδρος της Αγροτικής Ενωσης), Βίκτορ Ανπίλοφ (πρόεδρος της "Εργαζόμενης Ρωσίας"), Γιούρι Τερέντιεφ (γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας) και πολλοί άλλοι.

Για το προεκλογικό πρόγραμμα μίλησε και ο Ανπίλοφ: "Χρειαζόμαστε ένα αντιιμπεριαλιστικό πρόγραμμα! Ο παγκόσμιος ιμπεριαλισμός κατέστρεψε την ΕΣΣΔ, τώρα με γερμανική σχολαστικότητα καταστρέφει τη Ρωσία. Κύριο σύνθημα - να σωθεί η πατρίδα. Πρέπει να το πούμε ανοιχτά ότι όλη η "πολιτική των μεταρρυθμίσεων" είναι εγκληματική, όπως και εκείνοι που την εφαρμόζουν. Αυτοί δεν πρέπει να πάνε στις εκλογές, αλλά στο εδώλιο των κατηγορουμένων". Ζήτησε από τον Ζιουγκάνοφ να είναι πιο ριζοσπαστικός στις απαιτήσεις του. "Θα αποσύρω την υποψηφιότητά μου υπέρ του κοινού υποψηφίου όταν θα συγκεντρωθούν οι υπογραφές για μένα. Θα πάω όμως στους εργάτες και τους αγρότες να τους ξεσηκώσω για την αποκατάσταση της σοβιετικής εξουσίας. Ο λαός πρέπει να έχει το δικαίωμα στην επανάσταση και θα την πραγματοποιήσουμε! ", πρόσθεσε ο Ανπίλοφ.

Η Συνδιάσκεψη αποφάσισε να στηρίξει την πρόταση της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Ζιουγκάνοφ για τη θέση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Δολοφονική επίθεση

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-

Θύμα δολοφονίας έπεσε χτες ο Χαγιελόμ Αράγια, ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος της Αιθιοπίας και επικεφαλής του επιχειρησιακού τομέα του υπουργείου Αμυνας της χώρας. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του "Ασοσιέιτεντ Πρες", ο θάνατός του αναγγέλθηκε λιτά από τον κρατικό ραδιοσταθμό της Αιθιοπίας, χωρίς να αναφερθεί οποιαδήποτε πληροφορία, σε σχέση με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε ο φόνος του υψηλόβαθμου στρατιωτικού αξιωματούχου.

ΙΤΑΛΙΑ
Πρόωρες εκλογές τον Απρίλη

ΡΩΜΗ. -

Πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν μάλλον τον Απρίλη στην Ιταλία, για να δοθεί μια λύση στην κυβερνητική κρίση της χώρας που διαρκεί περισσότερο από ένα μήνα. Ο Πρόεδρος της χώρας συναντήθηκε χτες το απόγευμα με τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, πριν υπογράψει το διάταγμα της διάλυσης των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου. Μετά τη συνάντησή τους, ο Σκάλφαρο ανακοίνωσε την απόφασή του να διαλύσει το Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο ανήγγειλε ότι προτίθεται να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, και για το λόγο αυτό συναντήθηκε με τους προέδρους της Βουλής Ιρένε Πιβέτι και της Γερουσίας Οσκαρ Σκονιαμίλιο.

Ηδη το χρηματιστήριο του Μιλάνου και οι άλλες αγορές χρήματος εν αναμονήνέας κυβέρνησης έχουν δεχτεί πλήγματα τις τελευταίες μέρες.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Σκάλφαρο έχει ήδη δεχτεί έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό υπό τον Λαμπέρτο Ντίνι, ο οποίος θα κυβερνήσει ως τις πρόωρες εκλογές, των οποίων η ημερομηνία δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας σημειώνουν σε δημοσιεύματά τους ότι οι πιθανές ημερομηνίες είναι στις 21 ή 28 του Απρίλη.

Ετσι, με την προοπτική πρόωρων εκλογών, τα πολιτικά κόμματα τόσο ο "Πόλος για την Ελευθερία" του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όσο και η λεγόμενη κεντροαριστερή συμμαχία "Ελαία" έχουν αρχίσει να αναζητούν συμμάχους. Ο γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Φάουστο Μπερτινότι πρότεινε ήδη εκλογική συμμαχία στην "Ελαία".

Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι δε βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να ξεκινήσει μια προεκλογική εκστρατεία, μιας και από το Γενάρη είναι υπόδικος με την κατηγορία της διαφθοράς.

Ο Ζ. Κρετιέν, πρωθυπουργός του Καναδά, έκανε επίδειξη "δύναμης", όταν με την έκφραση που διακρίνεται στη φωτογραφία άρπαξε έναν νεαρό διαδηλωτή από το λαιμό και του έσπασε δύο δόντια πριν τον παραδώσει στους άνδρες της ασφαλείας του... Και σ' ανώτερα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ