Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκλογικά ανοίγματα και σκληρές συγκρούσεις

Σε μελλοντικές κυβερνητικές συμμαχίες προσβλέπει, ήδη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες, ο οποίος, χτες, έκανε την παρθενική, σαφέστατα προεκλογική, εμφάνισή του. Η χτεσινή μέρα, όμως, σημαδεύτηκε από σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στους αντάρτες της "Χεζμπολά" και τη λιβανική φιλοϊσραηλινή πολιτοφυλακή, στα σύνορα της κατεχόμενης από το Ισραήλ ζώνης του Νοτίου Λιβάνου.

Ανοιγμα στα θρησκευτικά ισραηλινά κόμματα πραγματοποίησε, χτες, ο Σιμόν Πέρες, με συνέντευξή του σε κρατικό ραδιοτηλεοπτικό κανάλι. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε τα θρησκευτικά κόμματα να ανανεώσουν την "παραδοσιακή τους συμμαχία με το Εργατικό Κόμμα" και δεσμεύτηκε ότι, στην περίπτωση που θα εκλεγεί πρωθυπουργός, θα προωθήσει την είσοδο εκπροσώπων των κομμάτων αυτών στην κυβέρνηση. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι στο σχέδιό του αυτό δεν πρόκειται να πτοηθεί από τις τυχόν αντιρρήσεις, που θα φέρει το μικρό αριστερό συγκυβερνών κόμμα της "Λικούντ".

Η κίνηση αυτή του Πέρες είναι εμφανές ότι είχε ως στόχο να προσελκύσει τους ψηφοφόρους και τις ηγεσίες των θρησκευτικών αυτών σχηματισμών, ώστε, στη χειρότερη περίπτωση που δεν υποστηρίξουν το Εργατικό Κόμμα, να απέχουν από την ψηφοφορία, ενέργεια που ευνοεί την επανεκλογή του Σιμόν Πέρες στην πρωθυπουργία. Αλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτές οι προτάσεις συνεργασίας του Πέρες διατυπώνονται λίγες μόνο μέρες μετά τη δημοσίευση νέων σφυγμομετρήσεων, οι οποίες, αν και δίνουν ένα ξεκάθαρο προβάδισμα στον Πέρες και το Εργατικό Κόμμα, εκφράζουν την άποψη ότι τα υπάρχοντα ποσοστά δε διασφαλίζουν στους νικητές την απαραίτητη πλειοψηφία για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Συγκρούσεις στο Νότιο Λίβανο

Τη μεγαλύτερη επίθεση του τρέχοντος έτους εξαπέλυσε, χτες, η φιλοϊρανική σιιτική οργάνωση "Χεζμπολά" εναντίον των θέσεων του ισραηλινού στρατού και της συνεργαζόμενης με αυτόν λιβανικής πολιτοφυλακής. Οι αντάρτες της "Χεζμπολά" χτύπησαν 26 φυλάκια της κατεχόμενης ζώνης του Νοτίου Λιβάνου. Από τις πολύωρες ανταλλαγές πυροβολισμών, υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν 2 μέλη της οργάνωσης, ενώ τραυματίστηκαν σοβαρά ένας Ισραηλινός στρατιώτης και 3 συνάδελφοί του από τη λιβανική πολιτοφυλακή.

Λίγες ώρες αργότερα, ο γενικός γραμματέας της "Χεζμπολά" εκφώνησε λόγο στο κέντρο της Βηρυτού, με αφορμή την επέτειο της γιορτής της "Ημέρας της Αλ Κοντς" (της Ιερουσαλήμ), γιορτή που έχει καθιερώσει το ιρανικό καθεστώς. Ο σεϊχης Χασάν Νασράλα, μιλώντας σε 15.000 οπαδούς της οργάνωσής του, ανάμεσα στους οποίους ήταν πολλοί μαχητές και ανιχνευτές χωρίς τα όπλα τους, υπογράμμισε ότι "τα μέλη της "Χεζμπολά" δε φοβούνται την κατηγορία της τρομοκρατίας γιατί είναι τρομοκράτες και θα παραμείνουν τέτοιοι ως τη μέρα που το έθνος του ισλάμ θα αποκτήσει και πάλι την περηφάνια του και τα ιερά του εδάφη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ