Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών

Εντοπίστηκε δυτικά του Σαράγεβο

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Στρατόπεδο εκπαίδευσης - κατά πάσα πιθανότητα φανατικών μουσουλμάνων - τρομοκρατών σε πρώην χιονοδρομικό καταφύγιο εντόπισαν χτες δυτικά του Σαράγεβο ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες. Μέχρι νωρίς το βράδυ, εκατοντάδες στρατιώτες των ΝΑΤΟϊκών πολυεθνικών στρατευμάτων είχαν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, χτενίζοντας περιοχές της κεντρικής Βοσνίας προς αναζήτηση εκείνων που κατάφεραν να διαφύγουν από αυτό το "περίεργο" κέντρο εκπαίδευσης ενόπλων.

Εκπρόσωπος της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Σαράγεβο ανακοίνωσε πως στο στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών (10 χλμ. νότια της Φοζνίτσα) συνελήφθησαν τουλάχιστον εννιά άτομα (έξι Βόσνιοι μουσουλμάνοι και τρεις Ιρανοί) που είχαν στην κατοχή τους σημαντική ποσότητα όπλων, εκρηκτικών, εκτοξευτήρες ρουκετών και πολεμοφοδίων. Στην ίδια τοποθεσία βρέθηκαν ακόμη και παιδικά παιχνίδια που ήταν παγιδευμένα με εκρηκτικά! Αν και είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνονται αλλοδαποί στρατιώτες από τον περασμένο Δεκέμβρη, οπότε και άρχισε η ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στη Βοσνία, αξιωματούχοι του Βορειοατλαντικού Συμφώνου απέφυγαν να πάρουν ξεκάθαρη θέση σχετικά με το εάν το συγκεκριμένο μυστικό κέντρο εκπαίδευσης ενόπλων ήταν τρομοκρατικό άντρο φανατικών μουσουλμάνων.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι όλοι οι εκπρόσωποι της IFOR, μολονότι δε διαπίστωσαν παρά την αποχώρηση μόλις 200 μουτζαχεντίν, υποστήριζαν μέχρι πρότινος πως όλες οι ξένες δυνάμεις εθελοντών στρατιωτών έχουν εγκαταλείψει τη Βοσνία από τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, η χτεσινή αποκάλυψη νότια της Φοζνίτσα, φαίνεται να φέρνει στο φως την ύπαρξη και άλλων φανατικών ισλαμιστών μαχητών (μουτζαχεντίν)... Μάλιστα, καλά πληροφορημένες γαλλικές πηγές που συμμετέχουν στην IFOR, εκτιμούσαν χτες ότι στο έδαφος της Βοσνίας βρίσκονται ακόμη περισσότεροι από 2.500 μουτζαχεντίν.

Ολα αυτά ήταν σε εξέλιξη, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη γι' αυτό το Σαββατοκύριακο συνάντηση των Προέδρων της Κροατίας, Βοσνίας και Σερβίας και ξένων διπλωματικών αξιωματούχων που πραγματοποιείται στη Ρώμη, σε μία προσπάθεια "επίλυσης" των σοβαρών προβλημάτων που παρουσιάζονται στην εφαρμογή της Συνθήκης του Ντέιτον. Ο Κροάτης υπουργός Αμυνας, Γκόικο Σούσακ, δήλωσε χτες πως στη Διάσκεψη Κορυφής της Ρώμης ενδέχεται να λυθεί η διαμάχη που έχει προκύψει ανάμεσα στον κροατικό και μουσουλμανικό πληθυσμό του Μόσταρ σχετικά με το σχέδιο διοικητικής διαίρεσης της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ