Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σιγή ιχθύος από Γιλμάζ

Σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τον Ερμπακάν για το σχηματισμό κυβέρνησης

ΑΓΚΥΡΑ. -

"Καμιά δήλωση" από τον Μεσούτ Γιλμάζ, αρχηγό του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ: ο Γιλμάζ αναχώρησε από το προεδρικό μέγαρο από την... πλαϊνή είσοδο, αποφεύγοντας τους δημοσιογράφους.

Το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας και το Κόμμα της Ευημερίας έχουν συμφωνήσει να μην δώσουν καμιά πληροφορία έως ότου να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ τους για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Σήμερα, ο Γιλμάζ θα έχει την τρίτη, και κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες κρισιμότερη, συνάντηση με τον ηγέτη του ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας, Νετσμεντίν Ερμπακάν, προκειμένου να καταλήξουν στις λεπτομέρειες του σχηματισμού κυβέρνησης.

Επισημοποίηση του αποτελέσματος των διαβουλεύσεων, πάντως, δεν πρόκειται να υπάρξει πριν από σήμερα το βράδυ - το νωρίτερο - ή ακόμη και τις αμέσως επόμενες μέρες...

Νέα δίωξη κατά του Γιασάρ Κεμάλ

Δύο άρθρα του Γιασάρ Κεμάλ, ενός από τους πιο γνωστούς Τούρκους συγγραφείς της εποχής μας, στο βιβλίο "Η ελευθερία σκέψης και η Τουρκία", στάθηκαν αφορμή να κινηθεί δίωξη εναντίον του από την τουρκική δικαιοσύνη. Ο 73χρονος, κουρδικής καταγωγής, Κεμάλ, αντιμετωπίζει, όπως ανακοίνωσε χτες στην Κωνσταντινούπολη ο δικηγόρος του, τις κατηγορίες "προπαγάνδας εναντίον της ακεραιότητας του τουρκικού κράτους" και "εξώθησης σε μίσος μέσω δημοσιότητας".

Η δίκη του αναμένεται να διεξαχθεί στις 7 του Μάρτη και, κατά το ισχύον νομικό πλαίσιο (το διαβόητο άρθρο 8 του αντιτρομοκρατικού νόμου, δηλαδή) αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνων.

Το βιβλίο, στο οποίο φιλοξενούνται άρθρα 20 Τούρκων συγγραφέων, έχει κατασχεθεί από τον Φλεβάρη του 1995, μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Το ένα από τα δύο επίμαχα άρθρα του Κεμάλ, είχε δημοσιευθεί στη γερμανική επιθεώρηση "Σπίγκελ", το Γενάρη του 1995, γεγονός το οποίο οδήγησε την τουρκική δικαιοσύνη να δικάσει το συγγραφέα για "αυτονομιστική προπαγάνδα".

Προκαλεί πάντως έκπληξη η επιμονή της τουρκικής πολιτείας, να τον κυνηγά διαρκώς (εδώ και μισόν αιώνα, όπως έλεγε ο ίδιος στο βιβλίο "Χρώματα της Ζωής και της Γραφής") για γνωστές και διατυπωμένες απόψεις του. Αν μη τι άλλο, μια χώρα που θέλει να λέει ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της, δεν αυτοδιαψεύδεται με τον εντυπωσιακότερο των τρόπων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ