Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Πύρρεια "νίκη" της πρωθυπουργού...
  • Διαβλητή η διαδικασία, καταγγέλλουν παρατηρητές
  • Νέες εκλογές, ζητά η αντιπολίτευση

ΝΤΑΚΑ. -

Σε μια - ανέξοδη, πολιτικά - νίκη της πρωθυπουργού Μπέγκουμ Κχαλέντα Ζία εξελίχθηκαν οι εκλογές στο Μπαγκλαντές, που σημαδεύτηκαν από τη βία και τις παραβιάσεις της νομότυπης διαδικασίας διεξαγωγής τους. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία μποϊκοτάρισαν τη διαδικασία, τόνισαν ότι η ψηφοφορία "δεν είχε νόημα", ενώ ανεξάρτητοι παρατηρητές σημείωναν χτες πως η υπόθεση ήταν "διάτρητη από την αρχή".

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες δυο μέρες από τις ταραχές και τις οδομαχίες μεταξύ φανατικών οπαδών των δύο πλευρών και αστυνομικών. Ο αριθμός των θυμάτων έχει φτάσει τους 38, τις τελευταίες τρεις βδομάδες.

Σε μεγάλο μέρος των εκλογικών κέντρων, η ψηφοφορία κρίθηκε άκυρη. Ο επικεφαλής της Επιτροπής δήλωσε ότι "είχαμε παραβιάσεις της διαδικασίας σε τέσσερις επαρχίες", και πιο συγκεκριμένα σε 2.341 εκλογικά κέντρα.

Νωρίς χτες, το Εθνικιστικό Κόμμα της Κχαλέντα Ζία είχε κερδίσει τις 164 από τις 165 έδρες που είχαν προκηρυχτεί από την εκλογική επιτροπή, μετά τις μαζικές παραιτήσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης από την εθνοσυνέλευση του Μπαγκλαντές. Κατέχει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Η αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος "Ενωση Αουάμι", Σείχ Χασίνα, δήλωσε πως η κυβέρνηση "έχασε και την τελευταία επίφαση νομιμότητας και εξουσίας να κυβερνήσει" και την κάλεσε να προκηρύξει ξανά εκλογές εντός 90 ημερών, παραδίδοντας, ταυτόχρονα, την εξουσία σε μια μεταβατική κυβέρνηση προσώπων κοινής αποδοχής.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε προχτές ότι η βία κατά τη διάρκεια των εκλογών ήταν "φυσιολογική, γι' αυτό το μέρος του κόσμου", ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη μη συμμετοχή των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης.Η κυβέρνηση διέψευσε τις αιτιάσεις παρατηρητών ("σημειώθηκαν αθρόες παραβιάσεις της διαδικασίας, για τις οποίες ευθύνονται εξίσου κυβέρνηση και αντιπολίτευση"), διακηρύσσοντας την πίστη της στις ενέργειες της εκλογικής επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ