Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Επιδιώξεις να βγει παράνομη η πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Η επίσημη προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε χτες στην Ισπανία με έντονο το στίγμα της διαμαρτυρίας κατά του νέου κύματος δολοφονιών της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλες, ανακοίνωσε μάλιστα ότι ενδέχεται να κηρυχτεί εκτός νόμου η πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ, η "Χέρι Μπατασούνα".

Λίγο νωρίτερα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι ζητεί από εισαγγελείς να ασκήσουν ποινή δίωξη εναντίον μεμονωμένων ηγετών της "Χέρι Μπατασούνα" για υποστήριξη τρομοκρατίας, δημόσια υπεράσπιση της βίας και υποκίνηση για σύσταση ένοπλης οργάνωσης.

Παράλληλα, κατά την προεκλογική εκστρατεία της οργάνωσης "Χέρι Μπατασούνα", η Αστυνομία κατέσχεσε βιντεοσκοπημένες κασέτες της ΕΤΑ. Η επέμβαση της Αστυνομίας σε τουλάχιστον τρεις προεκλογικές συγκεντρώσεις της "Χέρι Μπατασούνα", πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την απόφαση απαγόρευσης μετάδοσής τους, που ανακοινώθηκε από το δικαστή Μπαλταθάρ Γκαρθόν, του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο Γκαρθόν ζήτησε από την ηγεσία της "Χέρι Μπατασούνα" να του παραδώσει τις κασέτες που παρουσιάζουν μέλη της ΕΤΑ με κουκούλες να υπερασπίζονται τις θέσεις της Οργάνωσης, ενώ ζήτησε από τα τηλεοπτικά δίκτυα να μην τις αναμεταδώσουν.

Πάντως, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TVE-1 ο πρωθυπουργός, Φ. Γκονζάλες, κατέκρινε τους "θρασύδειλους που προστατεύουν την τρομοκρατία, που την υποστηρίζουν και όχι μόνο μετατρέπονται σε απολογητές, αλλά και σε συνεργάτες της τρομοκρατίας".

Από τη μεριά του, το βασκικό κόμμα, σε ανακοινωθέν του υπογραμμίζει πως η διαταγή του Γκαρθόν "δεν αποτελεί επίδειξη δύναμης αλλά αδυναμίας. Είναι προφανές πως το ισπανικό κράτος διατελεί σε τέτοια κατάσταση αδυναμίας που ένα απλό οπτικοακουστικό ντοκουμέντο μετατρέπεται σε κρατικό πρόβλημα".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η "Χέρι Μπατασούνα" κατέχει 11 έδρες στο τοπικό βασκικό 75μελές Κοινοβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ