ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
INTERBANK: Αύξηση 150% παρουσίασαν τα κέρδη της τράπεζας σε σχέση με

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: Προσφορές ύψους 50 δισ. δρχ. απορρόφησε κατά τη χτεσινή τακτική δημοπρασία αποδοχής καταθέσεων θεσμικών επενδυτών, διάρκειας ενός μήνα, η κεντρική τράπεζα της χώρας, η Τράπεζα της Ελλάδας. Τα επιτόκια κυμάνθηκαν από 13,71% μέχρι 13,75% με μέσο σταθμικό δεκτών προσφορών 13,74%.

ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ: Το πρώτο από τα 9 συνολικά υποκαταστήματα της Κτηματικής Τράπεζας. που θα λειτουργήσουν το 1996 στη Γερμανία, εγκαινιάζει σήμερα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα στη Φρανκφούρτη ο διοικητής του ιδρύματος, Α. Τζαβέλλας. Τα υπόλοιπα θα λειτουργήσουν στις πόλεις Μόναχο, Φρανκφούρτη Ντίσελντορφ, Κολονία, Ανόβερο, Αμβούργο και Βερολίνο. Η τράπεζα έχει επιτυχημένη παρουσία στη Γερμανία από το 1964 με τη μορφή γραφείων αντιπροσωπείας.

INTERBANK: Αύξηση 150% παρουσίασαν τα κέρδη της τράπεζας σε σχέση με το 1994, ξεπερνώντας το 1 δισ. δρχ. Στο ενεργητικό της Interbank καταγράφονται για το 1995 δίκτυο 20 υποκαταστημάτων και - σύμφωνα με εκτιμήσεις - πάνω από 136 δισ. δρχ. ιδιωτικές καταθέσεις (αύξηση 18% προς το 1994). Στο μεταξύ, όμως, δρομολογούνται με ταχύ ρυθμό οι διαδικασίες πώλησης της τράπεζας, μετά την απεμπλοκή της "μητρικής" Interamerican και τη σημερινή κηδεμονία της Interbank από τη γαλλική τράπεζα "Μπανκ Ουόρμ". Ως πιθανότεροι αγοραστές φέρονται τα ξένα πιστωτικά ιδρύματα "Μίντλαντ" και ING, με προβάδισμα στην πρώτη επιλογή, καθώς η δεύτερη συνδέεται στενά με την - ανταγωνιστική της Interamerican - ασφαλιστική εταιρία "Nationale Nenderlanden".

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Εξ αποστάσεως κατάρτιση προσφέρει σε τραπεζοϋπαλλήλους και μη η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, στο σεμινάριο που διοργανώνει με θέμα "Γενικές Αρχές Συναλλάγματος - Μέσα πληρωμής σε ξένο νόμισμα". Το σεμινάριο θα διαρκέσει τρεις μήνες και θα αρχίσει στις 20 Μάρτη 1996. Το πρωταρχικό στοιχείο της μεθόδου μάθησης είναι ότι ο εκπαιδευόμενος παρακολουθεί το πρόγραμμα από τον τόπο κατοικίας του, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί στο εκπαιδευτικό κέντρο. Τηλέφωνο πληροφοριών 3629.963.

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Ημερίδα με θέμα "Ερευνητικές και λοιπές δραστηριότητες του Ινστιτούτου Μετεωρολογίας και Φυσικής του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος και αποτελέσματα ερευνητικών προγραμμάτων", οργανώνει την προσεχή Τρίτη 20 του Φλεβάρη το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση του επιστημονικού, εκπαιδευτικού και επιχειρηματικού κόσμου, της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ, για το επιτελούμενο ερευνητικό έργο στο Αστεροσκοπείο.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ: Διήμερη περιοδεία στη Δυτ. Μακεδονία ξεκινάει από την ερχόμενη Κυριακή 18 του Φλεβάρη ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς. Στη διάρκεια της επίσκεψής του θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τοπικά στελέχη τελωνείων και Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ), όπως επίσης και με φορείς της περιοχής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Μείον 3% η λαϊκή κατανάλωση στο εντεκάμηνο του '95

Νέα πτώση κατά 3% σημείωσε η λαϊκή κατανάλωση το εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 1995 συγκριτικά με το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα, εντείνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την ασφυκτική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια η αγορά. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και αποτελούν σαφές δείγμα των επιπτώσεων που έχει στον πραγματικό τζίρο των καταστημάτων η συνεχιζόμενη πολιτική σκληρής λιτότητας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.Το γεγονός ότι τον περασμένο Νοέμβρη ο τζίρος σημείωσε μικρή ανάκαμψη κατά 4,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο προηγούμενο μήνα, δεν ανατρέπει ούτε στο ελάχιστο την παραπάνω αρνητική εικόνα που αποτελεί πάγια κατάσταση τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο όγκος λιανικών πωλήσεων στο εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 1995 συγκριτικά με το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα, παρουσίασε νέα "βουτιά" κατά 3% στο σύνολο της χώρας. Από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι η πτώση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη δραματική μείωση κατά 10% (!), που σημείωσε ο δείκτης επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, στη μείωση κατά 3,6% του δείκτη ένδυσης - υπόδησης, στη μείωση κατά 1,6% του δείκτη διατροφής και στη μείωση κατά 0,8% του δείκτη λοιπών ειδών.

Από την αναλυτική εικόνα των στοιχείων της ΕΣΥΕ για την πορεία του τζίρου των καταστημάτων στο σύνολο της χώρας, κατά το παραπάνω διάστημα του 1995, προκύπτει ότι ο όγκος λιανικών πωλήσεων μειώθηκε στην επαρχία περισσότερο σε σχέση με την πρωτεύουσα. Συγκεκριμένα ενώ στο σύνολο της χώρας η λαϊκή κατανάλωση μειώθηκε στο διάστημα Γενάρης - Νοέμβρης 1995 κατά 3%:

  • Στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, ο όγκος λιανικών πωλήσεων ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο διάστημα του 1994 σημειώνοντας οριακή αύξηση κατά 0,6%.
  • Αντίθετα, στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο όγκος λιανικών πωλήσεων παρουσίασε νέα κατακόρυφη πτώση κατά 6,8%.Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι μειώθηκε ο όγκος λιανικών πωλήσεων στα είδη διατροφής κατά 6%, στα είδη ένδυσης και υπόδησης κατά 9,2%,στα είδη επίπλων και οικιακού εξοπλισμού κατά 10,6% και στα λοιπά είδη κατά 3,3%.

Θετικότερη εικόνα παρουσίασε η εξέλιξη του τζίρου στην αγορά μόνο κατά το μήνα Νοέμβρη 1995. Συγκεκριμένα από τα ίδια στοιχεία προκύπτει αύξηση της τάξης του 4,8% στο σύνολο της χώρας σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 1994, που οφείλεται στην ανάκαμψη που εμφάνισαν το συγκεκριμένο μήνα όλοι οι δείκτες και κυρίως ο δείκτης λοιπών ειδών.

Αρχή του τέλους για τις ΔΕΚΟ

"Πονηρές" διατάξεις, στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων δραστηριοτήτων των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, που αποφασίστηκε να κατατεθεί στο ερχόμενο 15ήμερο

"Πρόσω ολοταχώς" για την παράδοση στον ιδιωτικό τομέα κερδοφόρων επιχειρήσεων και οργανισμών, που ελέγχονται από το δημόσιο, έβαλε η κυβέρνηση, υπακούοντας στα κελεύσματα του ΣΕΒ για περιορισμό του κράτους, μέσω της επίσπευσης των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ. Συγκεκριμένα, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, αποφασίστηκε η προώθηση του νομοσχεδίου για τον αποκαλούμενο "εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ" για ψήφιση στη Βουλή, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη.Πρόκειται για το νομοσχέδιο εκείνο το οποίο στην ουσία ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση όλων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, αφού στις διατάξεις του προβλέπει μεταξύ άλλων τη μετατροπή της νομικής μορφής των ΔΕΚΟ σε Ανώνυμες Πολυμετοχικές Εταιρίες, καθώς και την αξιολόγηση του οικονομικού τους αποτελέσματος με βάση τα κριτήρια της ανταγωνιστικότητας - παραγωγικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος,Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Α. Τσοχατζόπουλος,Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,Μεταφορών Χ. Καστανίδης κτλ., εξετάστηκε η προσθήκη επιμέρους - αλλά ουσιαστικών - διατάξεων στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, οι οποίες ενισχύουν ακόμη περισσότερο το "φιλελεύθερο" πνεύμα, που ήδη διέπει την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση.

Στα πλαίσια αυτά εξετάστηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • Ο καθορισμός με Προεδρικά Διατάγματα του ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου κάθε ΔΕΚΟ που θα μπορεί να πουληθεί σε ιδιώτες.
  • Η σύσταση "γραφείων ελέγχου", τα οποία θα ασκούν έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία των ΔΕΚΟ, που θα έχουν στην αρμοδιότητά τους. Οι κατευθύνσεις για τη σύσταση των λεγόμενων "γραφείων ελέγχου" θα δίνονται από τους εκάστοτε υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και του αρμόδιου για κάθε ΔΕΚΟ υπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να δοθεί η αρμοδιότητα για την άσκηση οικονομικού ελέγχου στις ΔΕΚΟ σε ιδιωτικές εταιρίες Λογιστικού Ελέγχου,μεταξύ των οποίων ακούγονται και ονόματα μεγάλων πολυεθνικών εταιριών - θέμα που προβλέπεται να ρυθμιστεί μέσω της έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων. Το τελευταίο σημείο διέψευσε χτες αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, στο οποίο απευθύνθηκε ο "Ρ", χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται να υλοποιηθεί στη συνέχεια...
  • Η εξαίρεση από τις διατάξεις του νομοσχεδίου ορισμένων μικρών ΔΕΚΟ, όπως είναι για παράδειγμα ο Οργανισμός Σχολικών Βιβλίων.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης του παραπάνω νομοσχεδίου από τη Βουλή και η έναρξη εφαρμογής των διατάξεών του. Η όλη διαδικασία απαιτεί περίπου ένα εξάμηνο, οπότε και θα τεθεί το ζήτημα αλλαγής των διοικήσεων. Εξαίρεση φαίνεται πως αποτελεί η "Ολυμπιακή Αεροπορία", κυρίως λόγω των προστριβών που εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα στη σημερινή διοίκηση της επιχείρησης.

Ακρίβυναν και το Γενάρη τα οικοδομικά υλικά

Μικρή και αρκετά κάτω του πληθωρισμού αύξηση 7,8% παρουσίασε ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων το Γενάρη του 1996, σε σχέση με το Γενάρη του 1995, καθώς η κρίση στην οικοδομική δραστηριότητα ελλείψει επενδύσεων σε πάγια επέδρασε αρνητικά στο ρυθμό αύξησης των οικοδομικών υλικών. Από το λόγο μεταβολής των τιμών του Γενάρη 1996 προς το Δεκέμβρη 1995 προκύπτει επίσης αύξηση 2,7%,η οποία, από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, που καταρτίζει και το σχετικό δείκτη, αποδίδεται κυρίως στις αυξήσεις των επιμέρους δεικτών μαρμάρων (7,9%), ξύλου (4,5%), μονωτικών υλικών (4,2%), καυσίμων οικοδομικών μηχανημάτων (6,3%), μεταλλικών υλικών (4,1%) και ειδών πορσελάνης (1,9%).

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Προτεραιότητα στην "εποπτική αρχή" με ερωτηματικά

Εμφαση στο ρόλο της εποπτικής αρχής της ασφαλιστικής αγοράς υποσχέθηκε ότι θα δώσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής του με εκπροσώπους της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τελευταίοι έφυγαν ικανοποιημένοι με τη "δέσμευση" του υφυπουργού ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η"αναμόρφωση της αρμόδιας υπηρεσίας". Αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το πώς εννοεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου την "αναμόρφωση", δεδομένου ότι είναι γνωστό το αίτημα των εκπροσώπων των ασφαλιστικών εταιριών για δημιουργία ανεξάρτητης εποπτικής αρχής, που ουσιαστικά θα ελέγχουν οι ίδιες οι εταιρίες.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Μ. Χρυσοχοϊδης συμφώνησε με την επιτακτικότητα της προώθησης των νομοθετικών ρυθμίσεων για την εναρμόνιση της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή και ειδικότερα των προεδρικών διαταγμάτων για την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών τρίτης γενιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ