Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αρχή του τέλους για τις ΔΕΚΟ

"Πονηρές" διατάξεις, στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων δραστηριοτήτων των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, που αποφασίστηκε να κατατεθεί στο ερχόμενο 15ήμερο

"Πρόσω ολοταχώς" για την παράδοση στον ιδιωτικό τομέα κερδοφόρων επιχειρήσεων και οργανισμών, που ελέγχονται από το δημόσιο, έβαλε η κυβέρνηση, υπακούοντας στα κελεύσματα του ΣΕΒ για περιορισμό του κράτους, μέσω της επίσπευσης των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ. Συγκεκριμένα, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, αποφασίστηκε η προώθηση του νομοσχεδίου για τον αποκαλούμενο "εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ" για ψήφιση στη Βουλή, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη.Πρόκειται για το νομοσχέδιο εκείνο το οποίο στην ουσία ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση όλων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, αφού στις διατάξεις του προβλέπει μεταξύ άλλων τη μετατροπή της νομικής μορφής των ΔΕΚΟ σε Ανώνυμες Πολυμετοχικές Εταιρίες, καθώς και την αξιολόγηση του οικονομικού τους αποτελέσματος με βάση τα κριτήρια της ανταγωνιστικότητας - παραγωγικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος,Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Α. Τσοχατζόπουλος,Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,Μεταφορών Χ. Καστανίδης κτλ., εξετάστηκε η προσθήκη επιμέρους - αλλά ουσιαστικών - διατάξεων στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, οι οποίες ενισχύουν ακόμη περισσότερο το "φιλελεύθερο" πνεύμα, που ήδη διέπει την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση.

Στα πλαίσια αυτά εξετάστηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • Ο καθορισμός με Προεδρικά Διατάγματα του ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου κάθε ΔΕΚΟ που θα μπορεί να πουληθεί σε ιδιώτες.
  • Η σύσταση "γραφείων ελέγχου", τα οποία θα ασκούν έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία των ΔΕΚΟ, που θα έχουν στην αρμοδιότητά τους. Οι κατευθύνσεις για τη σύσταση των λεγόμενων "γραφείων ελέγχου" θα δίνονται από τους εκάστοτε υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και του αρμόδιου για κάθε ΔΕΚΟ υπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να δοθεί η αρμοδιότητα για την άσκηση οικονομικού ελέγχου στις ΔΕΚΟ σε ιδιωτικές εταιρίες Λογιστικού Ελέγχου,μεταξύ των οποίων ακούγονται και ονόματα μεγάλων πολυεθνικών εταιριών - θέμα που προβλέπεται να ρυθμιστεί μέσω της έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων. Το τελευταίο σημείο διέψευσε χτες αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, στο οποίο απευθύνθηκε ο "Ρ", χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται να υλοποιηθεί στη συνέχεια...
  • Η εξαίρεση από τις διατάξεις του νομοσχεδίου ορισμένων μικρών ΔΕΚΟ, όπως είναι για παράδειγμα ο Οργανισμός Σχολικών Βιβλίων.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης του παραπάνω νομοσχεδίου από τη Βουλή και η έναρξη εφαρμογής των διατάξεών του. Η όλη διαδικασία απαιτεί περίπου ένα εξάμηνο, οπότε και θα τεθεί το ζήτημα αλλαγής των διοικήσεων. Εξαίρεση φαίνεται πως αποτελεί η "Ολυμπιακή Αεροπορία", κυρίως λόγω των προστριβών που εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα στη σημερινή διοίκηση της επιχείρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ