ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Αγριεύει" η ανεργία στην Πάτρα

Στην ημερήσια διάταξη η ασύδοτη παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων και στα λιγοστά εργοστάσια που λειτουργούν

Η Πάτρα νοσεί. Εδώ και μια δεκαετία που προσβλήθηκε από τον "ιό" της αποβιομηχάνισης έχει πάρει το δρόμο που οδηγεί στην ερήμωση. Η ανεργία μέρα με τη μέρα γίνεται εντονότερη και ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι κάνουν λόγο για ένα "νέο Λαύριο" που δημιουργείται στην Αχαϊα.

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την αποβιομηχάνιση συζητήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη συνδικαλιστές του μετάλλου και άλλων χώρων στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

"Σε λίγο καιρό μόνο περιστέρια θα κατοικούν στον τόπο μας, κάθε μέρα και χειρότερα",δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γ. Μπουλούκος,συνταξιούχος μεταλλεργάτης, στο γκρίζο φόντο των 25.000 ανέργων και των "λουκέτων" σε πολλές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η "Πειραϊκή - Πατραϊκή",η ΠΙΡΕΛΙ,η χαρτοποιία Λαδόπουλος και των άλλων 20 επιχειρήσεων που έκλεισαν από το 1991. Δηλωτικό του μεγέθους της ανεργίας είναι και το γεγονός ότι πρόσφατα για 120 θέσεις εργασίας σε πολυκατάστημα κατατέθηκαν 4.800 αιτήσεις!

Αλλά η κατάσταση είναι άσχημη ακόμα και σε όσες επιχειρήσεις εξακολουθούν να λειτουργούν. Για παράδειγμα στη μεταλλουργεία ΑΛΟΥΚΑΝΚΟ οι εργαζόμενοι δουλεύουν κυλιόμενο πενθήμερο, οι εκβιασμοί του στιλ "ή συμμορφώνεστε ή απολύεστε", ακούγονται συχνότατα. Το Δεκέμβρη οι εργοδότες κάλεσαν τους εργαζόμενους κι έκαναν τις προτάσεις τους για τη σύμβαση εργασίας, για να απαντήσουν σε λίγες μέρες: "Είστε εκτός τόπου και χρόνου"! Οι υπερωρίες φτάνουν τις 16 ώρες κάποιες φορές, οι συνθήκες εργασίας είναι άσχημες από τις αναθυμιάσεις χρωμάτων, αλλά και τους θορύβους...

Ο Σ. Βουκελάτος,αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της εταιρίας, τόνισε: "Το μέταλλο δεν πάει καλά. Τα μόνα εργοστάσια που έμειναν, είναι το δικό μας και η ΦΡΙΓΚΟΤΕΞ, στην οποία το 70% των εργαζομένων είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.Τα προβλήματά μας είναι πολλά αλλά κανείς δε στέκεται δίπλα μας. Η Επιθεώρηση Εργασίας κοιμάται. Η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου πάντα λέει ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά δεν κάνει τίποτα, δεν έχει έρθει ποτέ ούτε καν να επισκεφθεί το χώρο".

Η "Αχάια Κλάους" χρωστάει στους εργαζόμενους δεδουλευμένα 3,5 μηνών και φημολογείται ότι σύντομα θα έχει την κατάληξη άλλων εργοστασίων...

Ο Α. Ταβουλάρης μέλος του ΔΣ του ΕΚΠ, τόνισε: "Το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο. Δυστυχώς, η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου και του συνδικαλιστικού κινήματος της πόλης κλείνουν τα μάτια, πιστοί στη λογική της συναίνεσης και της κυβερνητικής πολιτικής. Ο μόνος τρόπος, η μόνη διέξοδος είναι η αντίδραση των ίδιων των εργαζομένων". Ο ίδιος εργάζεται στον ΟΣΕ και όπως είπε "κι εκεί η κατάσταση είναι δραματική, δεν υπάρχουν κονδύλια, από τα χρήματα που δόθηκαν για τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου εξαιρέθηκε ο σιδηρόδρομος. Βλέπετε στο σιδηρόδρομο δεν υπάρχουν διόδια".

Ασχημοι καιροί όμως περνάνε και οι συνταξιούχοι και ο συνταξιούχος μετάλλου, ο Γ. Μπουλούκος μάς μετέφερε μια από τις διαμαρτυρίες τους: "Υπάρχουν συνταξιούχοι μετάλλου που από το 1988 παίρνουν ακόμα την προσωρινή σύνταξη. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν στείλει τα δικαιολογητικά στο Ταμείο Μετάλλου από το 1993 και δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε την προσωρινή σύνταξη".

Β. Ν.

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Εκβιάζει για "συναινετικές" απολύσεις!

Αρχισαν ήδη οι υποχρεωτικές άδειες, ενώ οι εργαζόμενοι με ομόφωνη απόφασή τους υπερασπίζονται την εργασία και τα δικαιώματά τους

Για "συναινετικές" (!) απολύσεις εκβιάζει η "Χαλυβουργική",η οποία σε ανακοίνωσή της προς το προσωπικό θεωρεί "αμετάκλητη" την απόφασή της για κλείσιμο από 1η του Απρίλη δυο τμημάτων παραγωγής και το πέταγμα στο δρόμο 250 εργαζομένων από τους 850 που συνολικά απασχολεί. Ταυτόχρονα, ήδη έχει θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα αναγκαστικών αδειών του προσωπικού.

"Δίνουμε την ευκαιρία των συναινετικών απολύσεων, πριν λάβουμε τα αναπόφευκτα μέτρα, που συνεπάγονται τη διακοπή όλων των συμβάσεων εργασίας στα δυο τμήματα"! Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της προς το προσωπικό, απειλώντας πως αυτή η "ευκαιρία" θα ισχύει μόνο μέχρι τις 15 του Μάρτη. Επιπλέον, κρατά στη διακριτική της ευχέρεια την αποδοχή ή όχι των τυχόν αιτήσεων των εργαζομένων που θα θελήσουν να αποχωρήσουν. Παράλληλα, ήδη από την περασμένη Δευτέρα 60 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε αναγκαστική 15ήμερη άδεια, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερο "κύμα" αναγκαστικών αδειών.

Ομόφωνα οι εργαζόμενοι στη γενική τους συνέλευση απέρριψαν τα σχέδια της "Χαλυβουργικής" για συρρίκνωση και απολύσεις. Σε συνάντηση του σωματείου με τον υπουργό Εργασίας,την περασμένη Τρίτη, ο τελευταίος δήλωσε πως δεν μπορεί να παρέμβει και το μόνο που δεσμεύτηκε είναι ότι δε θα υπογράψει για ομαδικές απολύσεις. Ενώ ο υφυπουργός Βιομηχανίας, Φ. Ιωαννίδης,σε συζήτηση στη Βουλή σχετικής ερώτησης βουλευτών του ΚΚΕ,δήλωσε απερίφραστα πως δε συζητά μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής χαλυβουργίας, γιατί δεν το επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οπως σημείωσε ο Η. Γκοσδής,γραμματέας του σωματείου, "δεν αποδεχόμαστε τις "συναινετικές" απολύσεις, που οδηγούν στη συρρίκνωση του εργοστασίου. Επίσης, θεωρούμε απαράδεκτες τις απαντήσεις του υφυπουργού Βιομηχανίας, με τις οποίες ουσιαστικά καταδικάζει τον κλάδο. Εμείς θα αποκρούσουμε αγωνιστικά τα σχέδια του εργοδότη, με πρώτη κίνηση τη συμμετοχή μας στην 24ωρη απεργία στις 22 του Φλεβάρη,προβάλλοντας τα δικά μας αιτήματα".

Καθεστώς τρομοκρατίας στη "Βασιλειάδης"

Μηνύσεις στη ΒΟΚΤΑΣ για την παρακράτηση δεδουλευμένων

Καθεστώς τρομοκρατίας και οξυμένα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης "Βασιλειάδης" (πρώην Μιχαηλίδης), μετά τη διάλυση του σωματείου από τη διεύθυνση, η οποία ανέλαβε όταν πουλήθηκε η επιχείρηση από την κυβέρνηση της ΝΔ για 1,5 δισ. δραχμές,ενώ άξιζε 5 δισ. δραχμές.

Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση χρωστά 18 εκατ. δραχμές δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, δε γνωστοποιεί τα ατυχήματα στην Επιθεώρηση Εργασίας, υποχρεώνει τους εργαζόμενους να υπογράφουν λευκές (!) βεβαιώσεις,τις οποίες μετά συμπληρώνει και χρησιμοποιεί η ίδια σε βάρος τους. Επίσης, καταργήθηκε 15λεπτο διάλειμμα που είχαν κατακτήσει εδώ και δεκαετίες, ενώ η συμπεριφορά των προϊσταμένων καταγγέλλεται ως απάνθρωπη!

  • Μήνυση αναγκάστηκε να κάνει η Επιθεώρηση Εργασίας Σχηματαρίου στην εταιρία ΒΟΚΤΑΣ. επειδή η εταιρία αρνιόταν να δώσει στοιχεία που της ζήτησε για να της κάνει... μήνυση, επειδή δεν καταβάλλει δεδουλευμένα μεροκάματα στους εργαζόμενους. Η εταιρία εξαναγκάστηκε έτσι να δώσει τα στοιχεία, αλλά όχι και τα δεδουλευμένα, οπότε 8 εργαζόμενοι έκαναν κι αυτοί μήνυση στις 15 Γενάρη για να τους ακολουθήσουν άλλοι 175 στις 22 Γενάρη.
  • Αυξήσεις 8% στις γενικές αποδοχές από την 1η του Γενάρη, κατώτερο μεροκάματο 7.500 δραχμές και 10% αύξηση του ποσού της ομαδικής ασφάλισης, που εξασφαλίζει η εταιρία στους εργαζόμενους, προβλέπει η συλλογική σύμβαση που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης ΒΙΝΤΕΡ.Στην ΕΛΒΙΕΜΕΚ η σύμβαση προβλέπει αυξήσεις 10% στις γενικές αποδοχές σε δυο δόσεις.
""Θυσία"" 250 εργάτες της ""Χαλυβουργικής"" στην πολιτική της

"Θυσία" 250 εργάτες της "Χαλυβουργικής" στην πολιτική της αποβιομηχάνισης, στο βωμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης... Μένει η αντίσταση και ο αγώνας

Παρέμβαση για τα μέτρα ασφάλειας στο μετρό

Παρέμβαση και έλεγχο στο εργοτάξιο του μετρό στη Λεωφόρο Κατεχάκη, πραγματοποίησαν χτες η διοίκηση του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων στο μετρό και η Επιτροπή για την Υγιεινή και Ασφάλεια, μετά από καταγγελίες εργαζομένων για τη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Ο επιτόπιος έλεγχος επιβεβαίωσε τις καταγγελίες και συγκεκριμένα διαπιστώθηκε η παραβίαση των ορίων ταχύτητας των τρένων που τροφοδοτούν με υλικά το μετροπόντικα και φθορές στις γραμμές που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους εκτροχιασμού, γεγονός που έχει ήδη συμβεί, ευτυχώς χωρίς τραγικές συνέπειες. Δύο, από τις πολλές, καταγγελίες που συνθέτουν την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί, στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, είναι και τα εξής: Την περασμένη Δευτέρα ένα βαγόνι φορτώθηκε με σίδερα, που ζύγιζαν 30 - 40 κιλά το ένα και ανυψώθηκε, ενώ έπρεπε τα σίδερα αυτά να φορτωθούν σε ειδικά καλάθια, με κίνδυνο να πέσουν σε χώρο που δούλευαν εργάτες. Επίσης, πρόσφατα, δύο εργάτες σκαρφαλωμένοι σε καλάθι πάνω σε γερανό, στις 12 τα μεσάνυχτα, άνοιγαν τρύπες κατακόρυφα με κρουστικό τρυπάνι κρατώντας το με τα χέρια, ενώ πρέπει να στηρίζεται σε ειδικό κολωνάκι.

Αμέσως μετά τον έλεγχο οι συνδικαλιστές συναντήθηκαν με τον Αγγλο εργοταξιάρχη, ο οποίος ενημερώθηκε για όλα τα παραπάνω, όπως και οι τεχνικοί ασφαλείας του Ολυμπιακού Μετρό και δεσμεύτηκαν ότι τις επόμενες μέρες θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας. Την ερχόμενη εβδομάδα ο έλεγχος θα επαναληφθεί.

Ποιες Επιθεωρήσεις;

Την αποδιοργάνωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας καταγγέλλει το ΕΚ Ζακύνθου

Την κυβερνητική και νομαρχιακή αδιαφορία για τη δυσλειτουργία των υπηρεσιών της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες έχουν οδηγηθεί στη συρρίκνωση, λόγω έλλειψης προσωπικού, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες τους. "Ετσι - σημειώνεται - φτάσαμε στην αποθράσυνση των εργοδοτών, που με τη λογική του "τσαμπουκά" και της βιαιοπραγίας έναντι των εργαζομένων, προσπαθούν να επιβάλλουν την ασυδοσία τους, την καταπάτηση των δικαιωμάτων για την καταβολή δεδουλευμένων και τις ασφαλιστικές παροχές".

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καλεί τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τους υπεύθυνους και τον υπουργό Εργασίας, να παρέμβουν άμεσα για να σταματήσουν την ασυδοσία και να στελεχωθούν οι υπηρεσίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ