ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αντιπαράθεση στην πολιτική του "διαίρει και βασίλευε"

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε χτες το υπουργείο Αμυνας, όπου είχε συνάντηση με τον Γερ. Αρσένη

Το υπουργείο Αμυνας επισκέφθηκαν χτες, στις 11 το πρωί, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και το μέλος του ΠΓ και βουλευτής του Κόμματος Ορ. Κολοζώφ,όπου είχαν συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας Γερ. Αρσένη και συζήτησαν μαζί του γύρω από την τελευταία κρίση στο Αιγαίο.

Η Αλ. Παπαρήγα μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, τόνισε ότι το θέμα είναι κατ' εξοχήν πολιτικό, αφού ο τουρκικός επεκτατισμός υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που καλλιεργούν την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε". Και πρόσθεσε ότι χρειάζεται αντιπαράθεση σε αυτή την πολιτική και όχι υποταγή.

Συγκεκριμένα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: "Αυτό που έχει σημασία είναι ποια πολιτική χαράζει η κυβέρνηση και το κάθε κόμμα από εδώ και μπρος. Το θέμα για μας είναι κατ' εξοχήν πολιτικό. Εμείς επιμένουμε: Υπάρχει οπωσδήποτε ο τουρκικός σοβινισμός και επεκτατισμός, αυτός όμως υποστηρίζεται, άμεσα και έμμεσα, από όλη τη λογική της "νέας τάξης πραγμάτων".Αν θέλετε, φαίνεται και από το εξής ζήτημα. Στην πρώτη φάση της κρίσης, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ κράτησαν την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Οταν ακολουθείς την πολιτική των ίσων αποστάσεων, σημαίνει ότι ευνοείς ή ανέχεσαι τον επεκτατισμό. Σήμερα η όλη συζήτηση που γίνεται είναι: Το θέμα είναι νομικό, να πάει στο Δικαστήριο της Χάγης. Τα κυριαρχικά δικαιώματα και των δύο χωρών στο Αιγαίο είναι καθορισμένα. Αυτό που μένει να αντιμετωπιστεί είναι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο. Αυτό είναι άλλο ζήτημα. Βλέπετε, λοιπόν, πώς οι λεγόμενοι σύμμαχοι μετακινούνται από τις ίσες αποστάσεις στην πολιτική των νόμων.

Η δική μας θέση είναι η εξής: Αντιμετωπίζω τα προβλήματα με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, αλλά όμως το πνεύμα που πρέπει να κυριαρχήσει είναι η αντιπαράθεση με την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε".Να μην ξεχάσουμε ότι το Αιγαίο έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία, εδώ διασταυρώνονται και πολιτικά και οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα, από τα πετρέλαια, τον υποθαλάσσιο πλούτο κλπ. Προσχήματα θα βρίσκονται. Αρα, μέσα στα πλαίσια της "νέας τάξης πραγμάτων", με υποταγή σ' αυτή δεν αντιμετωπίζονται. Από κει και πέρα, μπορεί να υπάρξουν πάρα πολλοί χειρισμοί. Αλλά πρέπει να έχει κανείς στο νου του ότι η πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" δεν οδηγεί σε καλά αποτελέσματα".

Σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, σημείωσε: "Σε σχέση με την πολιτική των ίσων αποστάσεων, του Πόντιου Πιλάτου, θα έλεγα ότι είναι ένα μικρό βήμα. Ομως, επειδή η ΕΕ μάς έχει συνηθίσει σε ωραία κείμενα, τα οποία πετάει στο καλάθι των αχρήστων, θα έλεγα: Οχι αδικαιολόγητοι πανηγυρισμοί. Αξιοποίηση ναι, στο διπλωματικό πεδίο, αλλά και επαγρύπνηση".

Αναφερόμενη στην άμυνα της χώρας, υπογράμμισε: "Ναι, η άμυνα της χώρας πρέπει να προστατεύεται κι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Βεβαίως πρέπει να προστατεύεται η άμυνα της χώρας, αλλά η αντιμετώπιση των προβλημάτων του Αιγαίου δε θα κριθεί κατ' αρχήν στο στρατιωτικό πεδίο, αλλά κύρια στο πολιτικό. Αν χρειαστεί να υπερασπίσουμε την άμυνα της χώρας, θα κριθεί τότε στο στρατιωτικό πεδίο, αλλά με την ευκαιρία να πω και κάτι άλλο: Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να χύσει το αίμα του για την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε"".

Οταν ρωτήθηκε σχετικά με όσα είχε πει η ίδια περί παρασκηνίου της κρίσης, επισήμανε: "Το παρασκήνιο το είχα πει, όχι γενικά για την ελληνοτουρκική κρίση, αυτή κατά τη γνώμη μας δεν έχει παρασκήνιο. Εχει και ιστορικό υπόβαθρο, αλλά έχει να κάνει τα τελευταία χρόνια με όλη την κατάσταση στα Βαλκάνια και τη στρατηγική του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Αυτό είναι στο παρασκήνιο. Το παρασκήνιο αναφερόταν σε άλλα ζητήματα, σε σχέση με το θέμα της κρίσης στο Αιγαίο, π.χ., μετονομάστηκε το ζήτημα σε ζήτημα στρατιωτικό, ενώ το θέμα είναι πολιτικό.Αφορά ζητήματα στρατιωτικής φύσης, ή, αν θέλετε, αξιοποίηση ζητημάτων στρατιωτικής φύσης. Σ' αυτό υπάρχει παρασκήνιο. Οσον αφορά όμως το θέμα που συζητήσαμε σήμερα με τον υπουργό, εμείς συζητήσαμε την πολιτική πλευρά του ζητήματος, δεν κάναμε ερωτήσεις στρατιωτικής φύσης".

Ιδιαίτερα για τη χτεσινή συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε: "Βάλαμε συγκεκριμένες ερωτήσεις και ακούσαμε την άποψη του υπουργού. Με την ευκαιρία, θέλω να πω το εξής: Πρέπει να γίνονται ουσιαστικές συζητήσεις, τόσο με τον υπουργό Αμυνας, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, ούτως ώστε να έχουμε γνώση όλων των γεγονότων. Κι αυτές οι συζητήσεις, πρέπει να ξέρετε, δε λύνονται με διαβούλια, πρέπει να οργανώνονται μέσα στα πλαίσια της Βουλής, είτε με συναντήσεις κι αυτά τα πράγματα λείπουν ως τώρα απ' όλες τις κυβερνήσεις. Χρειάζεται πολύ συχνή ενημέρωση. Πρέπει να βρεθούν τρόποι. Και να σας πω καθαρά, και μακριά από τη δημοσιότητα. Οχι γιατί θέλουμε να κρατήσουμε μυστικά κάτι από τον κόσμο, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, η ενημέρωση πρέπει να πάρει ουσιαστικό χαρακτήρα. Από κει και πέρα, το κάθε κόμμα έχει ευθύνη να τοποθετείται. Πρέπει να βρούμε τρόπους ουσιαστικής ενημέρωσης, ιδιαίτερα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Δεν μπορεί αυτά τα πράγματα να γίνονται ούτε την ώρα της κρίσης ή μετά την κρίση, είτε τυχαία είτε με στόχο, αν θέλετε, τις δημόσιες σχέσεις. Δεν αναφέρομαι στον υπουργό στη συγκεκριμένη περίπτωση. Οφειλε να οργανώσει αυτή τη συνάντηση και καλά έκανε".

ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΑ ΒΟΛΟΥ
Ενα ακόμη "λουκέτο"

Ενα ακόμη "λουκέτο", αυτό της "Βαμβακουργίας Βόλου", 540 εργαζόμενοι στο δρόμο και περίπου 10 δισ. δρχ. χρέη του ιδιωτικού τομέα στις πλάτες των φορολογούμενων πολιτών καταγράφονται από χτες στο προβληματικό χαρτοφυλάκιο της πολιτικής της "αποβιομηχάνισης" που η κυβέρνηση εφαρμόζει κατ' εντολή των Βρυξελλών. Πρόκειται για μία απ' τις βασικές επιχειρήσεις του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας της χώρας, η διοίκηση της οποίας αφού επί χρόνια αποσπούσε δάνεια απ' τις κρατικές τράπεζες, ανακοίνωσε χτες στους 540 εναπομείναντες εργαζόμενους το οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου έχει καλέσει σε κοινή σύσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη, τους εκπροσώπους των πιστωτριών τραπεζών - Εθνική, Εμπορική, Ιονική, Αγροτική και ΕΤΒΑ - των εργαζομένων, της διοίκησης, του Εργατικού Κέντρου Βόλου, τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, καθώς και τοπικούς φορείς προκειμένου να εξεταστεί το θέμα.

Η επιχείρηση η οποία βρίσκεται από πέρυσι σε αδιέξοδο, λόγω συσσωρευμένων χρεών, τα οποία έφτασαν τα 10 δισ. δρχ., λειτούργησε το τελευταίο διάστημα με νέα χρηματοδότηση των πιστωτριών τραπεζών προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμο που θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της ανεργίας στο Βόλο, η οποία τα δύο τελευταία χρόνια αυξήθηκε κατά 50%. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των πιστωτριών τραπεζών μετά από παρέμβαση του τότε αναπληρωτή υπουργού Βιομηχανίας, Χ. Ροκόφυλλου, συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν την επιχείρηση με δάνειο ύψους 1,4 δισ. δρχ., με ημερομηνία αποπληρωμής την 1/7/96 και σκοπό στο μεταξύ διάστημα να βρεθεί νέος επενδυτής που θα αναλάβει την επιχείρηση. Το δάνειο αυτό εξαντλήθηκε μέσα σε ένα εφτάμηνο περίπο,υ χωρίς να εξασφαλιστεί η επαναλειτουργία της επιχείρησης, οι εργαζόμενοι της οποίας από χτες τελούσαν σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα των δύο τελευταίων μηνών συνολικού ύψους 400 εκατ. δρχ.

Στο θέμα παρενέβη την περασμένη βδομάδα η Νομαρχία Μαγνησίας και το Εργατικό Κέντρο Βόλου, με επιστολή τους προς την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, την οποία κάλεσαν να πιέσει τις πιστώτριες κρατικές τράπεζες να δώσουν νέο δάνειο προκειμένου να λειτουργήσει η επιχείρηση, αφού μία βδομάδα πριν οι τράπεζες είχαν αποφασίσει παύση επαναχρηματοδότησης προς τη "Βαμβακουργία Βόλου".

Σοβαρή εμπλοκή με το αγγελιόσημο

Σε "διαρκή εγρήγορση" καλεί η ΕΣΗΕΑ

Τροπολογία που ουσιαστικά συνέταξαν οι μεγαλοϊδιοκτήτες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με τον τρόπο είσπραξης και... απόδοσης του αγγελιόσημου είναι έτοιμη να προωθήσει η κυβέρνηση, τορπιλίζοντας τα ασφαλιστικά Ταμεία των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στον Τύπο!Η τροπολογία βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρωθυπουργικό γραφείο και πρόκειται να προωθηθεί στη Βουλή. Οι όποιες συζητήσεις από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες διεξάγονται μόνο με μεγαλοϊδιοκτήτες, ενώ αγνοούνται προκλητικά τα συνδικάτα του κλάδου, στα οποία δεν έχει καν κοινοποιηθεί επίσημα η προωθούμενη τροπολογία!

Η ΕΣΗΕΑ σε χτεσινή της ανακοίνωση κάνει λόγο για "εμπλοκή" και επαπειλούμενη κρίση.Καλεί τους δημοσιογράφους σε διαρκή εγρήγορση για την προάσπιση των ασφαλιστικών Ταμείων όλων των εργαζομένων στον Τύπο, γιατί "μεθοδεύεται δυσμενής νομοθετική ρύθμιση στο ασφαλιστικό θέμα". Απευθύνει ύστατη προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάθεση τροπολογίας ερήμην των εργαζομένων και μάλιστα παρά την εκφρασμένη αντίθεσή τους. Ζητά από τα κόμματα να αποτρέψουν οποιονδήποτε νομοθετικό αιφνιδιασμό και να στηρίξουν τις θέσεις των συλλογικών οργάνων των εργαζομένων. Καλεί τέλος τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ "σε υπεύθυνο και άμεσο διάλογο".

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης συνεδριάζει εκτάκτως την Τρίτη το Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.Τη Δευτέρα, εξάλλου, συνεδριάζει η Συντονιστική Επιτροπή των σωματείων των εργαζομένων στον Τύπο και την Τετάρτη το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στη Μεσσηνία

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία σήμερα και αύριο Κυριακή.

Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα στις 4.30 μ.μ. η Αλ. Παπαρήγα θα συναντηθεί με τις εργάτριες της "Διεθνούς Βιομηχανίας Ενδυμάτων LEVI'S" στα γραφεία της ΝΕ Μεσσηνίας (Κανάρη 14, 3ος όροφος). Στις 6 μ.μ. θα παρευρεθεί σε σύσκεψη στελεχών με θέμα την παρουσίαση των ντοκουμέντων για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Στις 8.30 μ.μ. η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα απευθύνει χαιρετισμό στη συνεστίαση, προς τιμή των 77 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, που διοργανώνει η ΝΕ Μεσσηνίας στο κέντρο "Πράσινο Πάρκο" στα Γιαννιτσάνικα της Καλαμάτας. @Αύριο Κυριακή στις 11 π.μ., η Αλ. Παπαρήγα θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ στα γραφεία της ΝΕ Μεσσηνίας (Κανάρη 14, 3ος όροφος).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ