ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
Δε χωράει εφησυχασμός

Πικετοφορία στους δρόμους του Πειραιά και συγκέντρωση καταδίκης της πολιτικής του "διαίρει και βασίλευε" πραγματοποίησαν χτες οι φίλοι της ειρήνης στο πρώτο λιμάνι της χώρας

Πικετοφορία στους δρόμους του Πειραιά και συγκέντρωση διαμαρτυρίας και καταδίκης "της ωμής πρόκλησης της Τουρκίας, που με την απροκάλυπτη κάλυψη των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ δημιουργεί στο Αιγαίο ένταση, αμφισβητώντας διεθνείς συμφωνίες και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας", πραγματοποίησαν χτες το βράδυ, στην πλατεία Κοραή, φίλοι της ειρήνης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Παμπειραϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

"Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο - Εξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ", έγραφε το πανό, που μέλη της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη κρατούσαν στην αρχή της πικετοφορίας. "Οχι δαπάνες πολεμικές", "Ναι στη φιλία των λαών", έγραφαν άλλες πικέτες και πανό που ακολουθούσαν με τα μέλη των επιτροπών Ειρήνης των Δήμων Περάματος, Πειραιά, Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Κοκκινιάς, Κορυδαλλού και Ρέντη που συμμετείχαν στη συγκέντρωση.

Εκεί ήταν και οι Δημοτικές Κινήσεις "Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Κερατσινίου", "Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας" και "Πειραιάς - Αναγέννηση", αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Πειραιά, των Συνταξιούχων του Μετάλλου, της ΠΕΑΕΑ και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Πειραιά. Για να καταγγείλουν την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε", που εφαρμόζει η "Νέα Τάξη" των ιμπεριαλιστικών κύκλων.

Για να απαιτήσουν "πολιτική πυγμής" από την ελληνική κυβέρνηση απέναντι στους "συμμάχους", γιατί η εθνική κυριαρχία και η εθνική ανεξαρτησία δεν παζαρεύονται.

Για να απαντήσουν σε κάθε πολεμοχαρή και εθνικιστική προσπάθεια απ' όπου κι αν προέρχεται, γιατί οι λαοί θέλουν να ζήσουν ειρηνικά, χωρίς προστάτες. "Το μεγαλύτερο καθήκον που πρέπει να υλοποιήσουμε είναι το δυνάμωμα του κινήματος ειρήνης στον Πειραιά", σημείωσε στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας της ΠΕΔΥΕ, Στάθης Παπακωνσταντίνου."Πλαισιώστε τις Επιτροπές Ειρήνης της Παμπειραϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη που έχουμε σε όλους τους δήμους της περιοχής. Οι καιροί είναι δύσκολοι, σημείωσε, και θα βρεθούμε πάλι σύντομα να υπερασπιστούμε την ειρήνη από τα σχέδια του ΝΑΤΟ, που θέλει να υποκαταστήσει τον ΟΗΕ. Δε χωράει εφησυχασμός. Πρέπει να απαντήσουμε στο δίλημμα υποταγή στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού ή αντίσταση και ανατροπή της!".

"Εξετάσεις" εξάρτησης

Από χτες η πορεία της ελληνικής οικονομίας (για την ακρίβεια οι επιδόσεις της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα) βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο των ελεγκτών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, του περιβόητου ΟΟΣΑ. Βεβαίως, η παρέλαση ελεγκτών των πάσης φύσεως διεθνών οργανισμών στη χώρα μας έχει καταντήσει ρουτίνα. Οταν δεν είναι του ΟΟΣΑ, είναι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είτε της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είτε των μεγάλων τραπεζικών οργανισμών.

Το γεγονός, πάντως, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς "επιτροπείας", αφού οι οργανισμοί αυτοί δεν ελέγχουν απλώς την πορεία της οικονομίας, αλλά υπαγορεύουν στις εκάστοτε κυβερνήσεις συγκεκριμένη πολιτική και μέτρα. Εξάλλου, από τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων και τη "βαθμολογία" των κυβερνητικών επιδόσεων κρίνονται πολλά. Ενας χαμηλός βαθμός σημαίνει ότι οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες θα δίνουν πιο δύσκολα δάνεια στο ελληνικό κράτος, ενώ επηρεάζεται αρνητικά η επενδυτική δραστηριότητα, αφού το οικονομικό κλίμα δεν κρίνεται "ασφαλές" και "ευνοϊκό", για τα κέρδη των επενδυτών.

Ετσι εξηγείται και το μεγάλο ενδιαφέρον και η αγωνία των κυβερνητικών στελεχών, για την τελική έκβαση αυτών των ελέγχων. Η εκάστοτε κυβέρνηση θεωρεί ως τον καλύτερο έπαινο για την οικονομική της πολιτική τη θετική έκθεση ενός τέτοιου οργανισμού. Γεγονός, βεβαίως, που - εκτός των άλλων - ανεβάζει συνεχώς και τις απαιτήσεις των "ελεγκτών" απ' τους "ελεγχόμενους".Πέρα από τη διαδικασία των συνεχών ελέγχων, που δείχνει το βαθμό της εξάρτησης της χώρας μας και την πολιτική υποτέλειας των κυβερνήσεων, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό να μάθουμε ποια είναι η "εξεταστέα ύλη" σ' αυτούς τους ελέγχους. Αυτή αποτυπώνεται στο ερωτηματολόγιο που καλούνται να απαντήσουν τα κυβερνητικά στελέχη.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ελεγκτές του ΟΟΣΑ θα ζητήσουν απάντηση σε 47 ερωτήσεις. Μερικές απ' αυτές τις ερωτήσεις είναι οι εξής:

"Ποια πρόσθετα μέτρα μελετώνται για την υλοποίηση νέων δημοσιονομικών προσπαθειών, που ενδεχομένως θα χρειαστούν το 1996; Ποια άλλα μέτρα λαμβάνονται για την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών που ελέγχει το δημόσιο; Ποιες είναι οι εξελίξεις ως προς την πώληση των τραπεζών, που ελέγχονται από το δημόσιομ και ποιες οι προοπτικές για την επέκταση της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων στο άμεσο μέλλον; Ποια η πρόοδος του προγράμματος ανασυγκρότησης της "Ολυμπιακής Αεροπορίας"; Τι σκοπεύετε να κάνετε με τα κρατικά ναυπηγεία;".

Και ο πιο ανυποψίαστος πολίτης καταλαβαίνει ότι ο ΟΟΣΑ δε ζητάει απλά και μόνο μια συγκεκριμένη απάντηση στα ερωτήματά του. Ζητά ή σωστότερα απαιτεί όρκο πίστης στην πολιτική της ακόμη σκληρότερης λιτότητας, της πλήρους ιδιωτικοποίησης, της διάλυσης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, της εξασφάλισης του ευνοϊκότερου πλαισίου για την ξένη και ντόπια "ιδιωτική πρωτοβουλία". Και πάντα είναι έτοιμος, να συμβουλεύσει ή σωστότερα να απαιτήσει την εφαρμογή σκληρότερων μέτρων, όπου εκτιμήσει ότι σημειώνονται καθυστερήσεις. Είναι και η κατάσταση αυτή, όπως και οι αντίστοιχοι "έλεγχοι" του ΔΝΤ, της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και πάει λέγοντας, μιαπλευρά της ιμπεριαλιστικής επικυριαρχίας. Μια πλευρά, που όπως κάθε νόμισμα έχει και την άλλη της: Τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της υποτέλειας και της εξάρτησης των κυβερνήσεων του δικομματισμού.

ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Μήνυμα ειρήνης από το Σύλλογο Εργαζομένων

Μήνυμα ειρήνης, με αφορμή την ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο, στέλνουν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ζωγράφου, δηλώνοντας την άρνησή τους να παίξουν στο "παιχνίδι" μοιράσματος των λαών, που προωθούν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι.

Με ανοιχτή επιστολή ο Σύλλογος Εργαζομένων του ομώνυμου δήμου δηλώνει τη συμπαράστασή του στους Τούρκους εργαζόμενους και σημειώνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει εθνική ανεξαρτησία, όταν η Ελλάδα παραμένει στο ΝΑΤΟ, όταν εξακολουθούν να υπάρχουν οι αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας, όταν στην ουσία διοικούμαστε από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. "Πώς μπορεί να υπάρξει εθνική ανεξαρτησία, όταν δεν υπάρχει οικονομική ανεξαρτησία για τους εργαζόμενους; Πώς μπορείς να πείσεις, όταν χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι αντί για παροχές εισπράττουν ανεργία, λιτότητα, ακρίβεια, άθλια παιδεία και υγεία, ξεπούλημα των κερδοφόρων επιχειρήσεων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου;", σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου.

Τέλος, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Ζωγράφου προτρέπει σε αγώνα μέσα από τα συνδικάτα, τα Κινήματα Ειρήνης και την καθημερινή πάλη, ώστε "να φύγουν οι ξένες βάσεις από την Ελλάδα, να αποχωρήσει η χώρα μας από το ΝΑΤΟ, να μην πέφτουν όλα τα βάρη στον εργάτη. Να πληρώσει κάποτε σ' αυτή τη χώρα και η πλουτοκρατία, που έχει συσσωρεύσει τόσα δεινά σ' αυτό τον τόπο".

Φιλειρηνικές φωνές από εκπαιδευτικούς και γονείς

Την ανάγκη ανάπτυξης φιλειρηνικού κινήματος, τονίζουν ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών "Ο Μακρυγιάννης" και η Ενωση Γονέων Περιστεριού

"Εμείς, οι γονείς των παιδιών από τα σχολεία του Περιστεριού, των μελλοντικών υπερασπιστών της πατρίδας, καταγγέλλουμε την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο της Βοσνίας και ζητάμε την άμεση απόσυρση των ελληνικών στρατευμάτων από την περιοχή". Με τα λόγια αυτά η Ενωση Συλλόγων Γονέων Περιστεριού ζητά να μπει τέλος στους πολεμικούς εκβιασμούς. "Θεωρούμε ότι η ειρήνη δεν επιβάλλεται με όπλα, αλλά κατακτιέται και πετυχαίνεται μέσα από αγώνες, τη συνεργασία των λαών και σε αυτή την κατεύθυνση εμείς αγωνιζόμαστε", τονίζουν.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δάφνης - Υμηττού - Ν. Κόσμου και Αγ. Αρτέμιου "Ο Μακρυγιάννης", σε ανακοίνωση του, καταγγέλλει την επιθετικότητα του τουρκικού κράτους, αλλά και τη στάση των "συμμάχων" μας ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ στην πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο.

Οπως αναφέρουν στην ανακοίνωση οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί του συλλόγου "οι σύμμαχοί μας ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ αποδείχτηκαν αντίθετοι με τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας, προωθώντας την επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων τόσο στη χώρα όσο και στα Βαλκάνια. Διαφωνούμε, τονίζουν, με τον εθνικό παροξυσμό των τελευταίων ημερών και δηλώνουμε την αντίθεσή μας με τα πολεμικά σενάρια ορισμένων κύκλων που επιδιώκουν τη ρήξη των δύο γειτονικών λαών".

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Ο Μακρυγιάννης" εκφράζει την πεποίθηση ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός φιλειρηνικού κινήματος, το οποίο θα είναι σε θέση να αντιμετωπίζει καταστάσεις σαν την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο.

Ματαιώνεται η μουσική βραδιά

Η Γραμματεία της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη με μεγάλη λύπη της ανακοινώνει στους φίλους της ειρήνης τη ΜΑΤΑΙΩΣΗ της μουσικής βραδιάς, που θα πραγματοποιούνταν σήμερα στο κέντρο "Μέδουσα", λόγω αιφνίδιας ασθένειας της Τάνιας Τσανακλίδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ