ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φάρσα η ονομαστικοποίηση των μετοχών

Η κυβέρνηση προώθησε ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας το ΠΔ που καταργεί ουσιαστικά την ονομαστικοποίηση των μετοχών των τεχνικών εταιριών

Η κυβέρνηση δείχνει πλέον αποφασισμένη να προχωρήσει στην υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος που καταργεί ουσιαστικά την ονομαστικοποίηση των μετοχών, ώστε να εξυπηρετήσει έτσι τα μεγάλα συμφέροντα που αναλαμβάνουν προμήθειες του δημοσίου ή δημόσια έργα και ταυτόχρονα κατέχουν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και επιδιώκουν την πλήρη αδιαφάνεια στις "δουλιές" τους.

Οπως ανέφερε σε χτεσινή συνέντευξη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,το ΠΔ έχει ήδη αποσταλεί από το υπουργείο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου για τη συνταγματικότητα ή μη των επίμαχων διατάξεών του. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος υπουργός θεωρείται βασικός συντελεστής της αλχημείας, με βάση την οποία θα επιτραπεί στις κατασκευαστικές εταιρίες να ονομαστικοποιήσουν το 80% των μετοχών τους και να διατηρήσουν υπό καθεστώς ανωνυμίας το υπόλοιπο 20%, πράγμα που μεταβάλλει το εγχείρημα της ονομαστικοποίησης των μετοχών σε κακοστημένη φάρσα.

Στο μεταξύ διαφοροποιημένος προσπάθησε να εμφανιστεί χτες ο συναρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ" είπε ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ονομαστικοποίηση είναι πρόταση τεχνοκρατών, η οποία πιστεύει πως θα αξιολογηθεί από τα αρμόδια όργανα της κυβέρνησης. "Εγώ - πρόσθεσε - θα πω με παρρησία ότι η ονομαστικοποίηση θα πρέπει να περιλάβει το 100% των μετοχών. Τέρμα και τελεία".

Φίμωτρο στις υπηρεσίες

Το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο διέρρευσε χτες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σε μερίδα του Τύπου (η εφημερίδα "Ημερησία" του άμεσα θιγόμενου συγκροτήματος Μπόμπολα το παρουσιάζει ολόκληρο) αποτελείται από 4 άρθρα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο άρθρο 1 όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι: "Εφόσον οι μετοχές των ανωνύμων εταιριών, είτε είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο είτε όχι, έχουν διασπαρεί σε ευρύ κύκλο φυσικών ή νομικών προσώπων, και ο κύριος αυτών δεν μπορεί να προσδιοριστεί μέχρι φυσικού προσώπου, θεωρείται ότι εκπληρώθηκε η υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών αυτών, υπό την προϋπόθεση:

Οτι, η ανωτέρω ευρεία διασπορά των μετοχών αυτών δεν υπερβαίνει το 20% επί του συνόλου του εταιρικού κεφαλαίου και ότι ο εντοπισμός των προσώπων αυτών δεν κατέστη εφικτός, παρότι καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον σκοπό αυτό από τα εταιρικά όργανα, σύμφωνα με τα συναλλακτικά ήθη και την εμπορική πρακτική". Αναφέρεται επίσης ότι η κατασκευαστική εταιρία θα πρέπει να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση, που να πιστοποιεί τα παραπάνω.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με το άρθρο 3 επιχειρείται η φίμωση των υπαλλήλων των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ - των άμεσα εμπλεκομένων δηλαδή στην έκδοση του ΠΔ - καθώς αναφέρεται ότι "οι υποχρεώσεις εχεμύθειας που βαρύνουν τα όργανα ή τους υπαλλήλους του Χρηματιστηρίου Αξιών και της Ανώνυμης Εταιρίας Αποθετηρίων Τίτλων, επεκτείνεται και στους υπαλλήλους των τεσσάρων αυτών υπουργείων".

Σε έξαρση ο πόλεμος των διαπλεκόμενων συμφερόντων

Στο στόχαστρο αυτή τη φορά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης

Ο πόλεμος μεταξύ των μεγάλων πολιτικοοικονομικών συμφερόντων για την κατάκτηση της "πρώτης θέσης" στον έλεγχο και τη νομή της εξουσίας - με κομβικό σημείο ασφαλώς τον πακτωλό τρισεκατομμυρίων από τα μεγάλα έργα και το Β' Πακέτο Ντελόρ - αγριεύει επικίνδυνα.

Μία πτυχή αυτού του πολέμου φαίνεται πως είναι και το χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Ονομα". Στο στόχαστρο αυτή τη φορά βρέθηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος κατηγορείται για "μίζες" πολλών δισεκατομμυρίων.

Η αντίδραση του υπουργού ήταν άμεση. Ο Κ. Λαλιώτης χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα της εφημερίδας "κατασκευάσματα νοσηρής φαντασίας απατεώνων και άθλιων ανθρώπων", που εκτοξεύονται "με όχημα πάλι τη λαθρόβια εφημερίδα "Το Ονομα"". Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει μήνυση, προκειμένου να τιμωρηθούν οι συκοφάντες, αλλά και να αποκαλυφθούν οι ηθικοί αυτουργοί που κρύβονται πίσω τους.

Κατά το δημοσίευμα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, φέρεται, μεταξύ άλλων, δωροδοκούμενος με "μίζα" 4,5 δισ. δρχ., με τη μεσολάβηση του εκδότη Χρ. Λαμπράκη, προκειμένου να αναθέσει την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων στη γερμανική "Χόχτιφ". Η εφημερίδα του Μ. Ψωμιάδη χρησιμοποιεί για τις καταγγελίες επιστολή κάποιας οργάνωσης με τίτλο "Αγωνιστές ΠΑΚ Αμερικής", ενώ παρουσιάζει και έγγραφο της τράπεζας DRESDNER της Γενεύης, σύμφωνα με το οποίο βρίσκεται κατατεθειμένο στο όνομα του Κ. Λαλιώτη και της γυναίκας του το ποσόν των 25 εκατ. μάρκων. Επίσης, το δημοσίευμα εμφανίζει τον υπουργό ως ιδιοκτήτη της αλυσίδας καταστημάτων "ZARRA" και ότι "λαδώθηκε" με 150 εκατ. δρχ. το 1994 από κάποιον κ. Καπάρα για να μην μπλοκάρει τη σύμβαση για το μετρό της Αθήνας.

Ο Κ. Λαλιώτης ανέφερε χτες ότι:

  • Η οργάνωση "Αγωνιστές ΠΑΚ Αμερικής" είναι οργάνωση - μαϊμού, παραθέτοντας επιστολές γνωστών στελεχών του ΠΑΚ που το πιστοποιούν.
  • Ποτέ δεν είχε σχέση με καμιά εργοληπτική εταιρία και με τα λεγόμενα "διαπλεκόμενα συμφέροντα", αλλά ούτε και με εμπορικές επιχειρήσεις όπως η αλυσίδα καταστημάτων "ZARRA".
  • Δε γνώριζε τον κ. Καπάρα, και ότι ύστερα από δημοσιογραφική έρευνα ανακάλυψε ότι πράγματι αυτός είχε κάποια εργοληπτική εταιρία, αλλά είχε πεθάνει το 1991 και επομένως δε θα μπορούσε να έχει μεσολαβήσει σε δωροδοκίες το 1994.

Ο Κ. Λαλιώτης χτες το πρωί ήρθε σε επαφή με τον Γερμανό Ούβε Κορκόφσκι, επικεφαλής της τράπεζας DRESDNER στην Αθήνα, ο οποίος διαβεβαίωσε - παρουσία και δημοσιογράφων - ότι δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη τράπεζα λογαριασμός του υπουργού και της γυναίκας του. Επιπλέον, ο Ο. Κορκόφσκι παρέθεσε πέντε συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το έντυπο της Τράπεζας που χρησιμοποιείται στο δημοσίευμα είναι πλαστό και χαλκευμένο (άλλοι κωδικοί, λανθασμένες διευθύνσεις, τετράγωνο πλαίσιο αντί κυκλικό κλπ.).

Ο υπουργός δήλωσε ότι οι απαντήσεις της Τράπεζας είναι προς το παρόν προφορικές και ανεπίσημες λόγω του απορρήτου, αλλά πρόσθεσε ότι θα υπάρξει επίσημη διαβεβαίωση κατόπιν δικού του αιτήματος που θα υποβάλει μέσω της Δικαιοσύνης στην οποία θα καταφύγει.

Τέλος, ο Κ. Λαλιώτης απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων απάντησε ότι δε γνωρίζει ποιοι κρύβονται πίσω από το δημοσίευμα και αν είναι εργολάβοι αυτοί, ενώ απέκλεισε να είναι εσωκομματικοί του αντίπαλοι. Ανακοινώσεις συμπαράστασης στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ εξέδωσαν στο μεταξύ το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας.

Νεκρός από ναρκωτικά

Βρέθηκε νεκρός μετά από χρήση ηρωίνης. Πρόκειται για τον 63χρονο Παν. Παυλόπουλο, που άφησε χτες την τελευταία του πνοή σε εγκαταλειμμένο σπίτι στην οδό Κολωνού 39 στην Αθήνα.

Προσφυγή στο ΣτΕ για τη ζεύξη Ρίου - Αντίρριου

Να ακυρωθεί ως παράνομη και αντίθετη στην κοινοτική νομοθεσία η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, με την οποία εγκρίθηκε ο διαγωνισμός για την ανάθεση των έργων της ζεύξης Ρίου - Αντίρριου στην εταιρία "Γέφυρα ΑΕ", ζητούν κάτοικοι της περιοχής με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι κάτοικοι της Κοινότητας Ρίου υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι παράνομες, γιατί δε συνοδεύτηκαν από Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπου θα αναφέρονταν στοιχεία σχετικά με τον εντοπισμό και αξιολόγηση των βασικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, η εξέταση εναλλακτικών λύσεων κλπ.

Παράλληλα, στην προσφυγή αναφέρεται ότι πριν ακόμη εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και η προέγκριση της χωροθέτησης για την κατασκευή του έργου, είχαν προηγηθεί αποφάσεις για την προεπιλογή και προκήρυξη του έργου, οι οποίες ήταν παράνομες.

Δένουν χειρόφρενο τα φορτηγά

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις εξωθούνται 45.000 επαγγελματίες αυτοκινητιστές επειδή η κυβέρνηση τούς εμπαίζει ένα χρόνο τώρα, με την υπόσχεση ότι θα ικανοποιήσει το αίτημά τους για δίκαιη φορολόγηση του κλάδου.

Οι δέκα Ομοσπονδίες ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων ΔΧ έχουν εξαγγείλει απεργία διαρκείας από σήμερα τα μεσάνυχτα, με αιτήματα:

  • Να μη φορολογούνται με βάση τα βιβλία εσόδων - εξόδων, αλλά αυτά να τηρούνται μόνο για την απόδοση ΦΠΑ. Κι αυτό, επειδή δεν μπορούν να δικαιολογήσουν με παραστατικά τα έξοδα που κάνουν οι αυτοκινητιστές στο εξωτερικό.
  • Να θεσμοθετηθούν μοναδικοί συντελεστές καθαρού κέρδους και με βάση αυτούς να φορολογούνται, όπως ίσχυε στο παρελθόν.
  • Να μειωθούν τα αντικειμενικά κριτήρια, αφού τα λειτουργικά έξοδα διαρκώς αυξάνονται (αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, των ανταλλακτικών, των ελαστικών κλπ.).
  • Να απαλλαγούν οι αυτοκινητιστές από την υποχρέωση να υποβάλλουν καταστάσεις πελατών, γιατί αυτό δεν είναι εφικτό.
  • Να αυξηθεί από 5% σε 12% το ποσοστό επί του τζίρου που εγγράφεται στα βιβλία των εταιριών ως έξοδα χωρίς παραστατικά.

Η κινητοποίηση είναι πανελλαδική και μετέχουν όλες οι κατηγορίες των αυτοκινητιστών (εθνικών και διεθνών μεταφορών, καθώς και οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων).

Οι εκπρόσωποι των αυτοκινητιστών επισημαίνουν ότι η απόφασή τους για τις κινητοποιήσεις είναι "οριστική και αμετάκλητη" και επιρρίπτουν ευθύνες στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ανωμερίτη,που - όπως λένε - τους υποσχέθηκε ότι θα μεριμνήσει για τη διευθέτηση του προβλήματος, χωρίς ωστόσο να υλοποιήσει την υπόσχεσή του.

Περισσότερα τρένα για Πάτρα

Κατά 20% αυξάνει ο ΟΣΕ από σήμερα μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών στο δίκτυο της Πελοποννήσου, για να αντιμετωπίσει την αυξημένη επιβατική κίνηση, λόγω του τριημέρου του καρναβαλιού στην Πάτρα.

Από τον ΟΣΕ ανακοινώθηκε ότι θα ενισχυθούν τα δρομολόγια προς Κόρινθο, Πάτρα, Τρίπολη και Καλαμάτα, ενώ, ανάλογα με την επιβατική κίνηση, θα ενισχύονται και τα υπόλοιπα δρομολόγια στο δίκτυο της Πελοποννήσου.

Σεισμός 4,2 βόρεια της Πτολεμα'ϊδας

Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στην περιοχή της Κοζάνης, μετά το σεισμό της προηγούμενης Κυριακής. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 15 χιλιόμετρα βόρεια της Πτολεμαϊδας και έγινε αισθητός στη Φλώρινα και την Καστοριά.

Οπως αναφέρουν σεισμολόγοι του εργαστηρίου γεωφυσικής του ΑΠΘ Θεσσαλονίκης, δεν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκλήθηκε ο καταστροφικός σεισμός της 13η Μάη του '95. Χαρακτηριστικά σημειώνουν πως θεωρητικά μπορούν να χαρακτηριστούν ως μετασεισμοί του ισχυρού σεισμού που έπληξε την περιοχή πέρσι, δεδομένου ότι μετά από κάθε μεγάλη σεισμική δόνηση ενεργοποιούνται γειτονικά ρήγματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ