Παρασκευή 23 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε έξαρση ο πόλεμος των διαπλεκόμενων συμφερόντων

Στο στόχαστρο αυτή τη φορά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης

Ο πόλεμος μεταξύ των μεγάλων πολιτικοοικονομικών συμφερόντων για την κατάκτηση της "πρώτης θέσης" στον έλεγχο και τη νομή της εξουσίας - με κομβικό σημείο ασφαλώς τον πακτωλό τρισεκατομμυρίων από τα μεγάλα έργα και το Β' Πακέτο Ντελόρ - αγριεύει επικίνδυνα.

Μία πτυχή αυτού του πολέμου φαίνεται πως είναι και το χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Ονομα". Στο στόχαστρο αυτή τη φορά βρέθηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος κατηγορείται για "μίζες" πολλών δισεκατομμυρίων.

Η αντίδραση του υπουργού ήταν άμεση. Ο Κ. Λαλιώτης χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα της εφημερίδας "κατασκευάσματα νοσηρής φαντασίας απατεώνων και άθλιων ανθρώπων", που εκτοξεύονται "με όχημα πάλι τη λαθρόβια εφημερίδα "Το Ονομα"". Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει μήνυση, προκειμένου να τιμωρηθούν οι συκοφάντες, αλλά και να αποκαλυφθούν οι ηθικοί αυτουργοί που κρύβονται πίσω τους.

Κατά το δημοσίευμα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, φέρεται, μεταξύ άλλων, δωροδοκούμενος με "μίζα" 4,5 δισ. δρχ., με τη μεσολάβηση του εκδότη Χρ. Λαμπράκη, προκειμένου να αναθέσει την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων στη γερμανική "Χόχτιφ". Η εφημερίδα του Μ. Ψωμιάδη χρησιμοποιεί για τις καταγγελίες επιστολή κάποιας οργάνωσης με τίτλο "Αγωνιστές ΠΑΚ Αμερικής", ενώ παρουσιάζει και έγγραφο της τράπεζας DRESDNER της Γενεύης, σύμφωνα με το οποίο βρίσκεται κατατεθειμένο στο όνομα του Κ. Λαλιώτη και της γυναίκας του το ποσόν των 25 εκατ. μάρκων. Επίσης, το δημοσίευμα εμφανίζει τον υπουργό ως ιδιοκτήτη της αλυσίδας καταστημάτων "ZARRA" και ότι "λαδώθηκε" με 150 εκατ. δρχ. το 1994 από κάποιον κ. Καπάρα για να μην μπλοκάρει τη σύμβαση για το μετρό της Αθήνας.

Ο Κ. Λαλιώτης ανέφερε χτες ότι:

  • Η οργάνωση "Αγωνιστές ΠΑΚ Αμερικής" είναι οργάνωση - μαϊμού, παραθέτοντας επιστολές γνωστών στελεχών του ΠΑΚ που το πιστοποιούν.
  • Ποτέ δεν είχε σχέση με καμιά εργοληπτική εταιρία και με τα λεγόμενα "διαπλεκόμενα συμφέροντα", αλλά ούτε και με εμπορικές επιχειρήσεις όπως η αλυσίδα καταστημάτων "ZARRA".
  • Δε γνώριζε τον κ. Καπάρα, και ότι ύστερα από δημοσιογραφική έρευνα ανακάλυψε ότι πράγματι αυτός είχε κάποια εργοληπτική εταιρία, αλλά είχε πεθάνει το 1991 και επομένως δε θα μπορούσε να έχει μεσολαβήσει σε δωροδοκίες το 1994.

Ο Κ. Λαλιώτης χτες το πρωί ήρθε σε επαφή με τον Γερμανό Ούβε Κορκόφσκι, επικεφαλής της τράπεζας DRESDNER στην Αθήνα, ο οποίος διαβεβαίωσε - παρουσία και δημοσιογράφων - ότι δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη τράπεζα λογαριασμός του υπουργού και της γυναίκας του. Επιπλέον, ο Ο. Κορκόφσκι παρέθεσε πέντε συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το έντυπο της Τράπεζας που χρησιμοποιείται στο δημοσίευμα είναι πλαστό και χαλκευμένο (άλλοι κωδικοί, λανθασμένες διευθύνσεις, τετράγωνο πλαίσιο αντί κυκλικό κλπ.).

Ο υπουργός δήλωσε ότι οι απαντήσεις της Τράπεζας είναι προς το παρόν προφορικές και ανεπίσημες λόγω του απορρήτου, αλλά πρόσθεσε ότι θα υπάρξει επίσημη διαβεβαίωση κατόπιν δικού του αιτήματος που θα υποβάλει μέσω της Δικαιοσύνης στην οποία θα καταφύγει.

Τέλος, ο Κ. Λαλιώτης απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων απάντησε ότι δε γνωρίζει ποιοι κρύβονται πίσω από το δημοσίευμα και αν είναι εργολάβοι αυτοί, ενώ απέκλεισε να είναι εσωκομματικοί του αντίπαλοι. Ανακοινώσεις συμπαράστασης στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ εξέδωσαν στο μεταξύ το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ