Παρασκευή 23 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Επανέρχεται το 5ο εξάμηνο!

Κάτω από την πίεση των σχολαρχών, με τη μορφή "πρακτικής εξάσκησης"

Το υπουργείο Παιδείας υπέκυψε τελικά στις πιέσεις των σχολαρχών και κάτω από τις επευφημίες τους επανέφερε το 5ο εξάμηνο στα ΙΕΚ ως πρακτική εξάσκηση των αποφοίτων, έστω και προαιρετικά. Υπενθυμίζουμε ότι το 5ο εξάμηνο προβλεπόταν από το νόμο ίδρυσης των ΙΕΚ, επί υπουργίας Σουφλιά, και είχε αποσυρθεί κάτω από την πίεση των εκπαιδευτικών και των σπουδαστών των ΤΕΙ και των ΑΕΙ.

Τα οφέλη για τους σχολάρχες είναι από τη μια οικονομικά, αφού οι ίδιοι δέχονται η μη καταβολή των διδάκτρων, όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση για τους καταρτιζόμενους που κάνουν πρακτική, να ισχύσει μόνο για όσους φοιτούν τώρα. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι οι σχολάρχες επιδιώκουν οι σπουδές στα ΙΕΚ να πλησιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα τρία χρόνια, αφού ως γνωστό κοινοτική οδηγία καθορίζει ρητά ότι μεταδευτεροβάθμιες σπουδές, που είναι από τρία και πάνω χρόνια, θεωρούνται ανώτερες.

Αξιοσημείωτος όμως είναι και ο τρόπος που αντιμετώπισε ο πρόεδρος του ΟΕΕΚ Ν. Μαριάς το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΙΕΚ, υποστηρίζοντας ότι στην αγορά εργασίας τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι ξεπερασμένα. Υποστήριξε μάλιστα την παραπάνω άποψη, λέγοντας ότι σε ορισμένες ειδικότητες των ΙΕΚ, όπως η μηχανογραφημένη λογιστική, τα τουριστικά επαγγέλματα κ. ά., η απορρόφηση των αποφοίτων ΙΕΚ από την αγορά εργασίας είναι σχεδόν πλήρης.

Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι στην παραπάνω κατεύθυνση δημιουργούνται για το 1996 6.000 θέσεις πρακτικής άσκησης. Ηδη έχει υπογραφεί και προωθείται για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η σχετική υπουργική απόφαση, η οποία θα καθορίζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εκτελείται η πρακτική άσκηση των καταρτιζομένων στα ΙΕΚ. Στα πλαίσια αυτής της πρακτικής άσκησης ιδρύονται και τα λεγόμενα Κέντρα Σταδιοδρομίας, τα οποία θα φροντίζουν για τη σύνδεση των αποφοίτων ΙΕΚ με την παραγωγή και την αγορά εργασίας. Τα δύο πρώτα Κέντρα Σταδιοδρομίας θα λειτουργήσουν στην Κομοτηνή και στην Αθήνα, ενώ στις άλλες πόλεις που υπάρχουν ΙΕΚ θα ιδρυθούν Γραφεία Διασύνδεσης με την παραγωγή. Οπως είπε ο υπουργός Παιδείας, η συνεργασία των Γραφείων Διασύνδεσης και των Κέντρων Σταδιοδρομίας θα συνεργάζονται στενά με τα κατά τόπους επιμελητήρια και κοινωνικούς φορείς, επιδίωξη μάλιστα είναι τα Γραφεία Διασύνδεσης να συστεγάζονται με τα επιμελητήρια.

Για να πλησιάσει ακόμα περισσότερο η παραγωγή με τα ΙΕΚ, στα Κέντρα Διασύνδεσης θα λειτουργούν ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων με τα στοιχεία όλων των απόφοιτων και καταρτιζόμενων των ΙΕΚ, στις οποίες θα έχουν πρόσβαση οι επιχειρήσεις για να επιλέγουν ποιους απόφοιτους θα προσλάβουν. Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε επίσης ότι το κόστος της ασφάλισης στο ΙΚΑ όσων εκτελούν την εξάσκησή τους, το οποίο ανέρχεται συνολικά στα 612 εκατομ., και η επιδότηση 3.000 από αυτούς θα αναληφθεί από τον ΟΕΕΚ. Ακόμη ανακοινώθηκε η παροχή 1.700 υποτροφιών σε καταρτιζόμενους δημόσιων ΙΕΚ, οι οποίοι θα επιδοτούνται με 50.000 δρχ. ο καθένας και θα απαλλάσσονται από την καταβολή των διδάκτρων, τα οποία ανέρχονται στις 65.000 δρχ. το χρόνο. Στο θέμα βέβαια της επαναφοράς του 5ου εξάμηνου, δε θα μπορούσαν να μην παρέμβουν και οι σχολάρχες, που μέσω της Ενωσής τους επικροτούν την επαναφορά και χαρακτηρίζουν συνολικά τα μέτρα ότι "βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση". Επίσης όσον αφορά τα δίδακτρα, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι αποδέχονται τη μη καταβολή διδάκτρων, αλλά μόνο για όσους φοιτούν σήμερα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερώτηση του ΚΚΕ για τα ΙΕΚ (2007-10-10 00:00:00.0)
Προγράμματα «ευελιξίας» για ...απασχολήσιμους (2005-02-08 00:00:00.0)
Πολλά τα προβλήματα των δημόσιων ΙΕΚ (2003-11-19 00:00:00.0)
"Αναβαθμίζει" τα ιδιωτικά ΙΕΚ η κυβέρνηση (1997-05-09 00:00:00.0)
Κι άλλη τροφή στους σχολάρχες (1996-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ