Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Προγράμματα «ευελιξίας» για ... απασχολήσιμους

Συνέντευξη Τύπου του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης

Με στόχο την αύξηση της «ευελιξίας» και της «κινητικότητας» των αποφοίτων των ΙΕΚ για να είναι «προσαρμόσιμοι» στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) πραγματοποίησε χτες το πρωί συνέντευξη Τύπου. Σε αυτή παρουσιάστηκε η προσπάθεια η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση να αποτελέσει «ισχυρή απάντηση», όπως ειπώθηκε, στο «ανταγωνιστικό περιβάλλον» που διαμορφώνεται στην ΕΕ. Δηλαδή, η προσπάθεια μέσα από την παραπέρα στήριξη της κατάρτισης σε βάρος της Παιδείας να προχωρήσει η εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τον ΟΕΕΚ, σε όλα τα δημόσια ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβρη του 2004 πιλοτική λειτουργία των «Γραφείων Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας», δηλαδή μηχανισμός διασύνδεσης των ΙΕΚ με την αγορά εργασίας. Ενισχύθηκε η συμμετοχή των «κοινωνικών εταίρων» στην κατάρτιση, οι οποίοι καλούνται να παίξουν ενεργό ρόλο «στην ανίχνευση των αναγκών της αγοράς εργασίας», «στην επιλογή των ειδικοτήτων κατάρτισης και στη μετέπειτα απορρόφηση των καταρτιζόμενων των δημοσίων ΙΕΚ». Δηλαδή, η δημιουργία τέτοιων αποφοίτων που θα καλύπτουν τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων για απασχολήσιμους εργαζόμενους οι οποίοι θα υπάρχει ανάγκη συνεχώς να επανακαταρτίζονται.

Ο ΟΕΕΚ προωθεί τα προγράμματα «κινητικότητας», όπως η έκδοση του «ευρωδιαβατηρίου (Europass: Περιέχει το "ευρωπαϊκό βιογραφικό" όπου επισυνάπτονται "συμπληρωματικά πιστοποιητικά" όπως το "συμπλήρωμα διπλώματος" της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας, "πορτοφόλι" γλωσσών κλπ. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 3.200 Europass στην Ελλάδα (ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΤΕΕ), σε σύνολο 100 χιλιάδων στην ΕΕ των 25 μελών, με στόχο έως το 2010 να φτάσουν τα 2 εκατομμύρια)». Μιλάμε για ένα συνονθύλευμα πτυχίων διαφορετικών βαθμίδων, που θα καταγράφονται σε ένα «διαβατήριο» μέσω του οποίου ο εργοδότης θα διαπιστώνει εύκολα τις δεξιότητες που έχει αποκτήσει ο υποψήφιος εργαζόμενος.

Ταυτόχρονα, έγινε αναφορά στο πρόγραμμα «Leonardo Da Vinci», για ολοκλήρωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε άλλη χώρα της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ