Παρασκευή 23 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ολα "βάσει των αρχών της ιδιωτικής οικονομίας"

Το Ιδρυμα "Ωνάση" δημοσιοποίησε χτες τις προϋποθέσεις για τη δωρεά επέκτασης του "Ωνασείου" Καρδιοχειρουργικού Κέντρου

Το Κοινωφελές Ιδρυμα "Αλέξανδρος Ωνάσης" έδωσε χτες στη δημοσιότητα και την εμπιστευτική επιστολή που είχε στείλει στις 12.9.1995 στον τότε υπουργό Υγείας, Δ. Κρεμαστινό, για τις "προϋποθέσεις πραγματοποίησης δωρεάς του Ιδρύματος στο "Ωνάσειο" Καρδιοχειρουργικό Κέντρο".

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, η πιθανότητα επεκτάσεως ζητήθηκε απ' τον Δ. Κρεμαστινό στις αρχές του 1994 και ένα χρόνο αργότερα το Ιδρυμα, μετά από συνάντησή του με τον τότε πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προβεί στην επέκταση με δική του δαπάνη. Η επέκταση προέβλεπε, μεταξύ των άλλων, δημιουργία μονάδων παιδοκαρδιοχειρουργικής και παιδοκαρδιολογίας. "Αμέσως μετά την εξαγγελία της επεκτάσεως άρχισαν ομαδικά πυρά κατά του Κέντρου και της επεκτάσεως από διάφορους παράγοντες", αναφέρει η επιστολή του Ιδρύματος και προσθέτει: "Αιφνιδίως προέκυψε η ιδέα που υιοθετήσατε και σεις (σ.σ.: ο Δ. Κρεμαστινός) ότι επέκταση και γενικότερα το Κέντρο πρέπει να επικεντρωθεί στην "έρευνα", βασική και κλινική".

Κατόπιν τούτων, όπως αναφέρεται στην επιστολή, το Ιδρυμα διατύπωσε τις προϋποθέσεις "τις οποίες θεωρεί αναγκαίες για να προβεί στη δωρεά της επεκτάσεως του Κέντρου". Μεταξύ αυτών των προϋποθέσεων είναι και οι εξής:

  • Το ΩΚΚ "θα διέπεται απ' το σημερινό υπάρχον νομικό καθεστώς λειτουργίας του απολαμβάνον διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας βάσει των αρχών της ιδιωτικής οικονομίας και δε θα υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα".
  • Το ΔΣ του ΩΚΚ θα αποτελείται από εφτά μέλη, εκ των οποίων τα δύο θα διορίζονται από το Ιδρυμα και τα υπόλοιπα πέντε, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος, από το δημόσιο μετά από προηγούμενη γνώμη του Ιδρύματος.
  • Το ύψος των νοσηλίων και γενικότερα του τιμολογίου όλων ανεξαιρέτως των ιατρικών και διαγνωστικών πράξεων καθορίζεται από το ΔΣ με βάση το πραγματικό κόστος τους... Σε περίπτωση που το δημόσιο ζητήσει μείωση του τιμολογίου των ασφαλισμένων, του δημοσίου, του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και λοιπών ταμείων το δημόσιο, υποχρεούται να καταβάλει στο ΩΚΚ ως αποζημίωση την επ' έλαττον διαφορά.

Ολα δηλαδή "βάσει των αρχών της ιδιωτικής οικονομίας", όπως γράφει στην επιστολή του το Ιδρυμα.

Υπενθυμίζουμε εν τάχει ότι η κρατικο - ασφαλιστική χρηματοδότηση του ΩΚΚ στηρίζεται σε ένα κράμα - αλληλοαναιρουμένων σε ορισμένες περιπτώσεις - απ' τις ευεργετικότερες διατάξεις για τα νοσοκομεία. Εισπράττει δύο εκατομμύρια ανά καρδιοχειρουργική επέμβαση, όπως και οι ιδιωτικές κλινικές, καθώς και κρατική επιχορήγηση. Στον κρατικό προϋπολογισμό του 1995 είχε εγγραφεί επιχορήγηση τεσσάρων δισ. δραχμών, αλλά με απόφαση του Δ. Κρεμαστινού (3.3.1995) η επιχορήγηση μειώθηκε σε δύο δισ. Στις 16.1.1996 με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλου και του - τότε - υφυπουργού Υγείας Ν. Φαρμάκη, το ΩΚΚ επιχορηγήθηκε με 120 εκατ. δραχμές, επιπλέον, για το οικονομικό έτος 1995.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ