Παρασκευή 23 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φάρσα η ονομαστικοποίηση των μετοχών

Η κυβέρνηση προώθησε ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας το ΠΔ που καταργεί ουσιαστικά την ονομαστικοποίηση των μετοχών των τεχνικών εταιριών

Η κυβέρνηση δείχνει πλέον αποφασισμένη να προχωρήσει στην υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος που καταργεί ουσιαστικά την ονομαστικοποίηση των μετοχών, ώστε να εξυπηρετήσει έτσι τα μεγάλα συμφέροντα που αναλαμβάνουν προμήθειες του δημοσίου ή δημόσια έργα και ταυτόχρονα κατέχουν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και επιδιώκουν την πλήρη αδιαφάνεια στις "δουλιές" τους.

Οπως ανέφερε σε χτεσινή συνέντευξη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,το ΠΔ έχει ήδη αποσταλεί από το υπουργείο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου για τη συνταγματικότητα ή μη των επίμαχων διατάξεών του. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος υπουργός θεωρείται βασικός συντελεστής της αλχημείας, με βάση την οποία θα επιτραπεί στις κατασκευαστικές εταιρίες να ονομαστικοποιήσουν το 80% των μετοχών τους και να διατηρήσουν υπό καθεστώς ανωνυμίας το υπόλοιπο 20%, πράγμα που μεταβάλλει το εγχείρημα της ονομαστικοποίησης των μετοχών σε κακοστημένη φάρσα.

Στο μεταξύ διαφοροποιημένος προσπάθησε να εμφανιστεί χτες ο συναρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ" είπε ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ονομαστικοποίηση είναι πρόταση τεχνοκρατών, η οποία πιστεύει πως θα αξιολογηθεί από τα αρμόδια όργανα της κυβέρνησης. "Εγώ - πρόσθεσε - θα πω με παρρησία ότι η ονομαστικοποίηση θα πρέπει να περιλάβει το 100% των μετοχών. Τέρμα και τελεία".

Φίμωτρο στις υπηρεσίες

Το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο διέρρευσε χτες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σε μερίδα του Τύπου (η εφημερίδα "Ημερησία" του άμεσα θιγόμενου συγκροτήματος Μπόμπολα το παρουσιάζει ολόκληρο) αποτελείται από 4 άρθρα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο άρθρο 1 όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι: "Εφόσον οι μετοχές των ανωνύμων εταιριών, είτε είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο είτε όχι, έχουν διασπαρεί σε ευρύ κύκλο φυσικών ή νομικών προσώπων, και ο κύριος αυτών δεν μπορεί να προσδιοριστεί μέχρι φυσικού προσώπου, θεωρείται ότι εκπληρώθηκε η υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών αυτών, υπό την προϋπόθεση:

Οτι, η ανωτέρω ευρεία διασπορά των μετοχών αυτών δεν υπερβαίνει το 20% επί του συνόλου του εταιρικού κεφαλαίου και ότι ο εντοπισμός των προσώπων αυτών δεν κατέστη εφικτός, παρότι καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον σκοπό αυτό από τα εταιρικά όργανα, σύμφωνα με τα συναλλακτικά ήθη και την εμπορική πρακτική". Αναφέρεται επίσης ότι η κατασκευαστική εταιρία θα πρέπει να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση, που να πιστοποιεί τα παραπάνω.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με το άρθρο 3 επιχειρείται η φίμωση των υπαλλήλων των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ - των άμεσα εμπλεκομένων δηλαδή στην έκδοση του ΠΔ - καθώς αναφέρεται ότι "οι υποχρεώσεις εχεμύθειας που βαρύνουν τα όργανα ή τους υπαλλήλους του Χρηματιστηρίου Αξιών και της Ανώνυμης Εταιρίας Αποθετηρίων Τίτλων, επεκτείνεται και στους υπαλλήλους των τεσσάρων αυτών υπουργείων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ